A klasszikus csikós tokány receptje

A csikós tokány finom, egyszerű és gyorsan az asztalra kerülő húsétel. Hagyományosan sertéslapockából készül, de pulyka vagy csirke is lehet az alapja. Bármilyen kifőtt tésztát adhatunk mellé és már kész is a tartalmas egytálétel. Mutatom is a receptet.

csikós tokány fusilli tésztával tányéron

Csikós tokány receptje

„Ma ebédre…Csikós tokányt készítettem. Finom, egyszerű, hamar asztalra kerülő fogás. Sertéshúsból készítettem, de akár pulykahús, csirkehús is lehet az alapja. – ajánlotta figyelmünkbe a kitűnő ételt Illésné Nagy Mária.

Magam is szeretem a könnyen elkészíthető tokányokat. Többnek a receptjét megjelentettem már itt a blogban és szenteltem egy bejegyzést a legjobb tokány recepteknek is.

Hozzávalók: (4 személyre)

  • 1 kg sertéslapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna (pl. mangalica)
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 2 tv paprika
  • 2 paradicsom
  • 1-2 gerezd fokhagyma, ízlés szerinti mennyiség
  • 3 dl tejföl
  • só, őrölt bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt piros paprika

Csikós tokány elkészítése

  • A szalonnát kisebb kockákra vágjuk, egy serpenyőben zsírjára sütjük. A megpirult szalonnakockákat egy szűrőkanállal kiemeljük, félretesszük.
  • A kisült zsírban megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát, a húst csíkokra vagy kisebb kockákra vágjuk (ahogy tetszik), a hagymához adjuk, fehéredésig sütjük.
  • Sóval, borssal, piros paprikával fűszerezzük.
  • A paprikát, paradicsomot feldaraboljuk, hozzáadjuk.
  • Lefedve addig sütjük, amíg a hús megpuhul, sűrű szaftja lesz. Ha nem engedne elég levet, adjunk hozzá kevés vizet.
  • Ha megpuhult a hús, a tejfölt beleborítjuk, összeforraljuk.
  • Fusilli tésztát főztem mellé, forrón tálaltam, a sült szalonnakockákat az ételre szórtam.
  • Jó étvágyat kívánok! 🍽

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük