Zsúrkenyér házilag: pont olyan az íze, mint régen

A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér pékáru választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéshez. Most itt a zsúrkenyér házilag receptje! 

zsúrkenyér házilag

Wolf Márta ajánlása: “Finom, pont olyan, mint annak idején a zsúrkenyér. Többféle receptből alakítottam ki, változtatásokkal, 80 dkg-os kenyér lett belőle.”

Zsúrkenyér házilag hozzávalói

  • 50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 púpos teáskanál só,
  • 3,1 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban) – amennyit a liszt felvesz, nekem ezt pont mind felvette,
  • 2 dkg vaj.

Zsúrkenyér házilag elkészítése

  • a hozzávalókat dagasztógéppel jól kidagasztom,
  • duplájára kelesztem,
  • hosszúkás, zsúrkenyér formátumra formázom,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem,
  • tovább keleszteni, amíg bemelegszik a sütő,
  • vizes ecsettel lekenem,
  • a sütőt 250 fokra előmelegítettem,
  • majd az előmelegített sütőbe teszem,
  • légkeveréssel sütöm és a sütő aljába lobogó forró vizet is teszek,
  • 10 percet így sütöttem 250 fokon,
  • majd 200 fokra csökkentem a hőt és 15 percig alsó-felső sütéssel sütöm tovább,
  • a kivett kenyeret azonnal, forrón ismét vizes ecsettel átkenem.

Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!

  • 126
  •  
  • 5
  •  
  •  
  • 126
  •  
  • 5
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás