Zsúrkenyér házilag: pont olyan az íze, mint régen

A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér pékáru választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéshez. Most itt a zsúrkenyér házilag receptje! 

zsúrkenyér házilag

Ma már rengeteg recept található az interneten, ami alapján a házi kenyeret vagy a reggeli ropogós zsemlét, kiflit vagy egyéb péksüteményt otthon is megsüthetjük.

A zsúrkenyér hosszúkás, lapos kenyérfajta, enyhén édeskés béllel. A rendszerváltás előtt igen kedvelt volt, bálokban, bulikban a szendvicsek és a hidegtálak fontos alapanyaga volt. Ma már ritkán kapható boltokban, pékségekben, bagettet vásárolhatunk helyette.

Wolf Márta ajánlása: “Finom, pont olyan, mint annak idején a zsúrkenyér. Többféle receptből alakítottam ki, változtatásokkal, 80 dkg-os kenyér lett belőle.”

Zsúrkenyér házilag hozzávalói

  • 50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 dkg élesztő,
  • 1 púpos teáskanál só,
  • 3,1 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban) – amennyit a liszt felvesz, nekem ezt pont mind felvette,
  • 2 dkg vaj.

Elkészítése

  • a hozzávalókat dagasztógéppel jól kidagasztom,
  • duplájára kelesztem,
  • hosszúkás, zsúrkenyér formátumra formázom,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem,
  • tovább keleszteni, amíg bemelegszik a sütő,
  • vizes ecsettel lekenem,
  • a sütőt 250 fokra előmelegítettem,
  • majd az előmelegített sütőbe teszem,
  • légkeveréssel sütöm és a sütő aljába lobogó forró vizet is teszek,
  • 10 percet így sütöttem 250 fokon,
  • majd 200 fokra csökkentem a hőt és 15 percig alsó-felső sütéssel sütöm tovább,
  • a kivett kenyeret azonnal, forrón ismét vizes ecsettel átkenem.

Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Hegedüs Mónika szerint:

    Nagyon sokszor elkészítettem, most szilveszterre is sütök.. Tökéletes lesz, minden a recept alapján készül.
    Köszönöm a receptet 😊

  2. Viki szerint:

    A recept pontos követése ellenére nem sült át teljesen a belseje és az alja meg kicsit odakapott. Szerintem ez egy nem megfelelő recept a zsúrkenyér gyártására.

    • kovacs valeria szerint:

      Viki! Nagy a valoszinusege, hogy legkeveresesen nagyon magas a 250 fok. Hirtelen megkemenyszik a kulso burkolat es belul nem sul at rendesen. Nekem nincs legkevereses sutom, hagyomanyos gazsutom van igy a kivalasztott homerseklet 180-200 fok. Nagyon szepen atsul, vagd be kisse. Tudom az eredetit nem vagtak be de jot tesz a kenyernek. A goz kel neki (bar en nem tettem be edenybe vizet) boven megpermeteztem vizzel. Mikor megsult akkor is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük