Zsúrkenyér házilag: pont olyan az íze, mint régen
A régi időkben finom szendvics nem létezett zsúrkenyér nélkül. Gyermekkoromban az igen gyér pékáru választékban ez volt a legjobb kenyérfajta volt. Félkilós kiszerelésben árulták és egy szelet pont megfelelő méretű volt a szendvics készítéséhez. Most itt a zsúrkenyér házilag receptje!
Ma már rengeteg recept található az interneten, ami alapján a házi kenyeret vagy a reggeli ropogós zsemlét, kiflit vagy egyéb péksüteményt otthon is megsüthetjük.
A zsúrkenyér hosszúkás, lapos kenyérfajta, enyhén édeskés béllel. A rendszerváltás előtt igen kedvelt volt, bálokban, bulikban a szendvicsek és a hidegtálak fontos alapanyaga volt. Ma már ritkán kapható boltokban, pékségekben, bagettet vásárolhatunk helyette.
Wolf Márta ajánlása: „Finom, pont olyan, mint annak idején a zsúrkenyér. Többféle receptből alakítottam ki, változtatásokkal, 80 dkg-os kenyér lett belőle.”
Zsúrkenyér házilag hozzávalói
- 50 dkg BL 80-as kenyérliszt,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 dkg élesztő,
- 1 púpos teáskanál só,
- 3,1 dl víz és tej keveréke (fele-fele arányban) – amennyit a liszt felvesz, nekem ezt pont mind felvette,
- 2 dkg vaj.
Elkészítése
- a hozzávalókat dagasztógéppel jól kidagasztom,
- duplájára kelesztem,
- hosszúkás, zsúrkenyér formátumra formázom,
- sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem,
- tovább keleszteni, amíg bemelegszik a sütő,
- vizes ecsettel lekenem,
- a sütőt 250 fokra előmelegítettem,
- majd az előmelegített sütőbe teszem,
- légkeveréssel sütöm és a sütő aljába lobogó forró vizet is teszek,
- 10 percet így sütöttem 250 fokon,
- majd 200 fokra csökkentem a hőt és 15 percig alsó-felső sütéssel sütöm tovább,
- a kivett kenyeret azonnal, forrón ismét vizes ecsettel átkenem.
Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!
Nagyon sokszor elkészítettem, most szilveszterre is sütök.. Tökéletes lesz, minden a recept alapján készül.
Köszönöm a receptet 😊
Kedves Mónika!
Nagyon köszönöm a visszajelzést. 🙂
Örülök, hogy nektek is bejött.
Minden jót kívánok: Jucó
A recept pontos követése ellenére nem sült át teljesen a belseje és az alja meg kicsit odakapott. Szerintem ez egy nem megfelelő recept a zsúrkenyér gyártására.
Viki! Nagy a valoszinusege, hogy legkeveresesen nagyon magas a 250 fok. Hirtelen megkemenyszik a kulso burkolat es belul nem sul at rendesen. Nekem nincs legkevereses sutom, hagyomanyos gazsutom van igy a kivalasztott homerseklet 180-200 fok. Nagyon szepen atsul, vagd be kisse. Tudom az eredetit nem vagtak be de jot tesz a kenyernek. A goz kel neki (bar en nem tettem be edenybe vizet) boven megpermeteztem vizzel. Mikor megsult akkor is.
Kedves Viki, lehet hogy a sütőddel van gond, már én is jártam így, változtass a hőmérsékleten!!!! Üdv: Magdi…