Sáfrányos Luca cica (Lussekatte) receptje Svédországból

A sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.

sáfrányos Luca cica

Sáfrányos Luca cica receptje

A 4. században, Olaszországban élt, majd a hitéért mártírhalált halt és szentté avatott lány, Luca történetét viking hajósok vitték el Skandináviába. A vikingek Lucát fénnyel körülvett, ragyogó lénynek képzelték el. Ennek különös jelentősége volt, hisz az északi országokban a hosszú zord tél miatt még inkább vágynak a fényre az emberek. Luca-napja az egyik legjelentősebb svéd ünnep, a Luca-napi fényfesztivál a karácsonyi ünnepségek kezdete.

A tradició szerint ezen a napon a család legidősebb lánya kel fel elsőként. Fehér ruhát húz, derekára piros szalagot köt. A fejére pedig egy égő gyertyákkal díszített zöld koszorút erősít és hagyományos Luca napi dalokat énekel. A később ébredő családtagokat kávéval és süteményekkel várja.

A sütemény pedig a Luca cica, aminek tésztájába sáfrány kerül, így színével is emlékeztet a fényre. Nevét pedig kanyargós, macskafarokra emlékeztető formája miatt kapta.

Hozzávalók – 30 darabhoz

  • 50 gr élesztő,
  • 5 dl zsíros tej, (3,6 %-os)
  • 150 g vaj,
  • 250 g vaníliáskrémtúró,
  • 1 dl kristálycukor,
  • 1 g sáfrány,
  • 1 teáskanál só,
  • 16 dl liszt,
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 60 szem mazsola.

Sáfrányos Luca cica elkészítése

  • Az élesztőt a meglangyosított, cukros tejben egy kevés liszttel felfuttatjuk.
  • A só, a vaj, a mazsola és a kenéshez szánt tojás kivételével az összetevőket egy nagy tálba tesszük és dagasztjuk.
  • A dagasztás felénél hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a sót, és készre dagasztjuk.
  • Meleg helyen kb, egy órán át kelesztjük.
  • A tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, átgyúrjuk.
  • 30 darabra osztjuk és kis gombócokat formálunk belőlük.
  • Kb. 10 percet állni hagyjuk.
  • A gombócokat (kb. 1 ujjnyi vastag kígyóvá sodorjuk, majd a két végét ellentétes irányban felkunkorítjuk.
  • Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, majd letakarva pihentetjük 40-45 percet.
  • Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
  • A megkelt kalácsokat egy pici tejjel felvert tojással lekenjük, a feltekert rész közepébe 1-1 mazsolát nyomunkodunk.
  • 15-20 perc alatt világosra, készre sütjük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük