Sáfrányos Luca cica (Lussekatte) receptje Svédországból
A sáfrányos Luca cica egy hagyományos svéd édesség, amit Luca-napra, december 13-ra sütnek. A különleges ízű sáfrány a tésztát is ragyogó sárgává varázsolja, így nagyon jól illik a fényünnepéhez, amit ilyenkor a skandináv országban ünnepelnek. A puha kelt tészta szaftosságát a tésztába kevert krémtúró adja.
Sáfrányos Luca cica receptje
A 4. században, Olaszországban élt, majd a hitéért mártírhalált halt és szentté avatott lány, Luca történetét viking hajósok vitték el Skandináviába. A vikingek Lucát fénnyel körülvett, ragyogó lénynek képzelték el. Ennek különös jelentősége volt, hisz az északi országokban a hosszú zord tél miatt még inkább vágynak a fényre az emberek. Luca-napja az egyik legjelentősebb svéd ünnep, a Luca-napi fényfesztivál a karácsonyi ünnepségek kezdete.
A tradició szerint ezen a napon a család legidősebb lánya kel fel elsőként. Fehér ruhát húz, derekára piros szalagot köt. A fejére pedig egy égő gyertyákkal díszített zöld koszorút erősít és hagyományos Luca napi dalokat énekel. A később ébredő családtagokat kávéval és süteményekkel várja.
A sütemény pedig a Luca cica, aminek tésztájába sáfrány kerül, így színével is emlékeztet a fényre. Nevét pedig kanyargós, macskafarokra emlékeztető formája miatt kapta.
Hozzávalók – 30 darabhoz
- 50 gr élesztő,
- 5 dl zsíros tej, (3,6 %-os)
- 150 g vaj,
- 250 g vaníliáskrémtúró,
- 1 dl kristálycukor,
- 1 g sáfrány,
- 1 teáskanál só,
- 16 dl liszt,
- 1 tojás + 1 a kenéshez
- 60 szem mazsola.
Sáfrányos Luca cica elkészítése
- Az élesztőt a meglangyosított, cukros tejben egy kevés liszttel felfuttatjuk.
- A só, a vaj, a mazsola és a kenéshez szánt tojás kivételével az összetevőket egy nagy tálba tesszük és dagasztjuk.
- A dagasztás felénél hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat és a sót, és készre dagasztjuk.
- Meleg helyen kb, egy órán át kelesztjük.
- A tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, átgyúrjuk.
- 30 darabra osztjuk és kis gombócokat formálunk belőlük.
- Kb. 10 percet állni hagyjuk.
- A gombócokat (kb. 1 ujjnyi vastag kígyóvá sodorjuk, majd a két végét ellentétes irányban felkunkorítjuk.
- Sütőpapírral fedett tepsibe tesszük, majd letakarva pihentetjük 40-45 percet.
- Közben a sütőt 200 fokra előmelegítjük.
- A megkelt kalácsokat egy pici tejjel felvert tojással lekenjük, a feltekert rész közepébe 1-1 mazsolát nyomunkodunk.
- 15-20 perc alatt világosra, készre sütjük.