Orchidea locsolás tudnivalói – gyakorlati tanácsok

Az orchidea locsolás és tápoldatozás sarkalatos pontja az orchidea nevelésének. Ha víz-utánpótlást, az öntözést nem tudjuk megfelelő rendszerességgel és szakszerűen, az orchidea elvárásainak megfelelően biztosítani, akkor sajnos nem lesz hosszúéletű a szépségünk. Tapasztalt orchidea gondozó olvasóm locsolási tanácsainak betartása téged is hozzásegíthet, hogy éveken át gyönyörködhess az orchideádban.

dúsan virágzó orchidea locsolás

Orchidea locsolás tudnivalói

Vadady Mária több éve nevel sikeresen orchideákat, azok közül is elsősorban a lepkeorchideákat. A hosszú évek során szerzett gyakorlati tapasztalatait segítő szándékkal és szívesen adja át másoknak is.

„A locsolás az, amivel a legtöbb bajt okozhatjuk, ha nem vagyunk tisztában néhány dologgal.
A legfontosabb: SOHA SEM SZABAD VIZET HAGYNI A KASPÓJÁBAN!

Az orchideákat locsolni hetente, 10 naponta szoktam.

Ha virág van rajta, akkor sima eső, vagy állott csapvízzel, ha nincs, akkor 2-4 hetente tápos vízzel. Az orchideatápok bármelyike jó. A sima növénytápoknak a többihez képest a felét kell adni az orchideának.

Amikor még zöld a cserépben a gyökér, akkor várhat még a locsolás. Ha ezüstös fehéres, akkor bátran mehet a víz alá.

A kaspókat leveszem a helyükről és felöntöm őket az öntözővízzel. Ha ráncosak a levelek, de biztos vagyok benne, hogy nem a túlöntözéstől, akkor valószínű, hogy szomjas a növény, ilyenkor órákig hagyom a kaspóban ázni és helyrejön. Nekem is van olyan növényem, ami jobban szokott szomjazni és így hozom helyre.

Fél óra után leöntöm a vizet. Nagyon gondosan teszem, hogy utána egy csepp se maradjon a kaspóban, ha kell, letörlöm a leveleket. Ilyenkor szoktam átnézni, hogy milyen meglepetés készülődik, jön-e új bimbós szár, vagy egy kis tőhajtás. Ez a mániások legkedvesebb tevékenysége! :-))

Új gyökér az éppen mentett növényen és nincs-e rajta kártevő. Ha van, akkor felszívódó növényvédőszerrel azonnal lépni kell, mert a tetvek, atkák igen gyorsan el tudnak szaporodni és a virágokat kár miattuk kockáztatni.

Időnként belepakolom őket a kádba és óvatosan, hogy ki ne verjem a kéregdarabokat, alig langyos vízzel lezuhanyoztatom a leveleket, de pl. ugyanerre jó a nyári, délelőtti, kora délutáni csendes, bőséges eső is az éppen nem virágzóknak.

Ha naposabb, melegebb az állandó helyük, akkor gyakrabban kívánják a spricnizést is, de ezzel óvatosan, mert a tőrózsában megálló víz tőrothadást okozhat! Mindig délelőtt csináljuk az ilyesmit, ne nyissuk rá az ablakot, ne legyen huzat, mert megfázhat a növény. Nyáron a klíma, a ventilátor is árthat.

Inkább csak az ültetőközeget szoktam nedvesíteni, a növények fölé úgy fújok, hogy ne legyen a tőrózsába lecsorgó víz.

Ilyenkor takarítom le a helyüket, mosom ki a kaspók alatti párologtató tálcát.

A párásítás nagyon fontos, mert a száraz levegő szokott az alapvető oka lenni a kártevők megjelenésének.

Ha betegesnek tűnik egy növény, akkor a locsolóvizét ne használjuk másik orchidea öntözésére, mert ha fertőző a baja, átmehet a másikra is, mint a nátha nálunk.”

Nagyon köszönjük Máriának az alapos, mindenre kiterjedő leírást!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük