Így lesznek jövőre is szépek az elvirágzott tulipánok

A tavaszi hagymások sztárjai, a tulipánok elvirágzás után már nem túl szép látványt mutatnak az erkélyládában és a kertben. Azonban ilyenkor is van velük pár teendő ahhoz, hogy jövőre ismét a legszebb formájukat hozzák és a kert ékei legyenek. A cikkben leírt praktikákat, gondozási tanácsokat követve az elvirágzott tulipánok jövőre is topformában díszeleghetnek majd. Egyszerűen előcsalogathatod a virágokat az elnyílt hagymákból és azok talán még szebbek lesznek, mint az idén voltak.  

nagyfejű, színes tulipánok

Évenkénti teendők az elvirágzott tulipánok újravirágzásához

A tulipán az egyik legkedveletbb tavaszi hagymás növény. Ősszel ültetjük és tavasszal gyönyörű színfoltokat alkot a kertben. A hagymák azonban megfelelő gondozás mellett éveken át virágoznak, nem kell állandóan újra ültetni őket. Csupán néhány teendő van, amit meg kell tennünk a tulipánok újravirágzása érdekében.

Virágszárak eltávolítása

A virágszárak eltávolítása nemcsak esztétikai okokból fontos. Az elvirágzás után a tulipánon hagyott elnyílt virágszár felesleges energiákat von el a növénytől, holott ilyenkor a hagyma növekedése lenne a fontos feladat. A szirmok lehullása után vágjuk le a virágfejeket, hogy ezzel is segítsük a hagymák fejlődését.

A leveleket azonban nem szabad levágni, mert ezekből fognak a hagymák tápanyaghoz jutni. A leveleket csak akkor kell leszedni, ha elszáradtak. Ilyenkor a levelek egy egyszerű kézmozdulattal, könnyen kihúzhatók a hagymából, anélkül, hogy a hagyma sérülne vagy kijönne a földből.

Tápanyag juttatása a tulipánhagymákhoz

Fontos, hogy az elvirágzást követően se felejtkezzünk meg a tápoldatozásról, mert a hagymák növekedéséhez tápanyagra van szükség. Szervestrágyát, vagy műtrágyát az elnyílást követő 4-6 hétben –  egészen addig, amíg a levelei le nem száradnak – is érdemes adni a tulipánnak.

Tulipánhagymák felszedése

A tulipánok felszedése nem évenkénti feladat, elegendő csupán 2-3 évente kiásni a tulipánhagymákat. A tulipánok „iskolás növények”, az iskola elkezdéstől szeptembertől a fagyokig, általában november közepéig ültethetjük. Felszedésük pedig az iskolaév végén, júniusban esedékes. Nyugodtan ítéljük őket évismétlésre és anélkül, hogy felszednénk őket, hagyjuk a földben.

2-3 évenként azonban érdemes felszedni a tulipánhagymákat, mert az évek alatt egyre mélyebbre süllyednek, és egy idő után már nem tudnak a mélyből előbújni. A felszedésra akkor kerülhet sor, ha a tulipán már teljesen visszahúzódott a hagymába, azaz elszáradtak a levelek.

A felszedésnél ügyeljünk arra, hogy ne vágjuk meg a hagymákat. Könnyebb helyzetben vagyunk, ha ültetőkosarat használtunk, azt egyszerűen kiemelhetjük a földből.

A felszedett hagymákat száraz, hűvös, de jól szellőző helyen kell tárolni az őszi újraültetésig.

Erkélyen és lakásban elvirágzott tulipánok kezelése

A balkonládában vagy a hűtéses trükköt alkalmazva a szobában elnyílt tulipánok úgy virágoztathatók újra, ha a szabadföldbe kerülnek. A balkonládába vagy cserépbe ültetett tulipánok a kevés föld miatt nem tudnak elég tápanyagot felvenni az újravirágoztatáshoz. Ezeket a hagymákat érdemes elvirázás után azonnal a kertbe ültetni és ott várni meg a levelek leszáradását.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük