Tőzeglégy eltávolítása a szobanövényekről

A tőzeglégy igen alattomos kis jószág, ami a szobanövényeinken jelenik meg és igen sok bosszúságot tud okozni. Valójában a tőzeglégy lárvái a bűnösek a pusztításért. A növények gyökerét, szárát belülről pusztítva gátolják a növekedést, súlyos esetben a növény elhalását is okozhatják. A tőzeglégy ellenszereit gyűjtötte csokorba olvasónk.

tőzeglégy

Tőzeglégy eltávolítása a szobanövényekről

A szobanövények kártevői közül a tőzeglégy az egyik legbosszantóbb. Hajninak (Nguyễn Thị Thanh Hằng) négy bevált módszere is van a kis állatok ellen. Mindegyikhez azt is megadta, hogy mennyire találta hatásosnak.

Télen több növény van a lakásban, házban, mint nyáron. A közeg nedvességtől függ, hogy kevés vagy több tőzeglégy (vagy muslica). Az ember számára nem veszélyes, de kellemetlen. A növényeken azonban betegséget okoznak.

Tőzeglégy írtási módszerei

1. Almaecetet öntsünk egy pohárba, kb 2 cm magasságig. Azután átlátszó fóliával takarjuk le a poharat. Majd szúrjunk egy akkora lyukat a fóliára, amekkorán a kis állat be tud bújni. Tegyük a növények mellé. A kis repkedők szeretik az almaecet szagját. Bemennek a pohárba és nem tudnak kijönni, így elpusztulnak.

2. Az elektromos szúnyogírtógép. Nálam ez volt a leghatásosabb. Egy idő után az üvegházban eltűnt minden kis állat.

3. Obiban, Oázisban kapható sárga lap. 10 db van egy csomagban, ami kb. 2000 Ft. Ezzel sokat meg lehet fogni, de nem tűntek el véglegesen.

4. Hízóka vagyis Pinguicula nevű kisállat evőnövénnyel nagyon sokat megfoghatunk. De nem elég 1-2 cserép növény, főleg nagyobb helyiségben több kell.

Sok sikert kivánok mindenkinek !

Nagyon köszönjük Hajninak (Nguyễn Thị Thanh Hằng) a hasznos tanácsokat.

Kiegészítés Vadady Máriától: „Nálam a sárga lap bőven elég a tőzeglegyekhez, amikor nedvesebben tartom az orchideákat. 1 db. van beszúrva az 50 db. növény közé. Ez, meg a párologtató agyaggolyók időnkénti átmosása szinte megszüntette a jelenlétüket.”

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük