Cinerária (Pericallis × hybrida), csodaszem gondozása, szaporítása

A cinerária vagy szépséges csodaszem (Pericallis × hybrida) a Kanári-szigetek nyirkos hegyvidékeiről származó, kimondottan idényjellegű virágzó szobanövény. Öt-hat hétig gyönyörködhetünk pompás színeiben. Rövid élettartama miatt gondozása könnyű. Ha már egyszer elvirágzott, nagyon nehéz tovább nevelni és újra virágzásra bírni, kiültetni sem érdemes.

rózsaszín cinerária, szépséges csodaszem (Pericallis × hybrida)

Cinerária (Pericallis × hybrida) származása

A Cinerária vagy szépséges csodaszem (Pericallis × hybrida) a Pericallis cruenta és a Pericallis lanata hibridjeként keletkezett, mindkettő a Kanári-szigeteken őshonos. Az első hibridet a brit királyi kertekben fejlesztették ki 1777-ben. Eredetileg Cineraria × hybrida néven ismerték, de a Cineraria nemzetség mára a fajok egy csoportjára korlátozódik. A Kanári-szigeteki fajok átkerülnek a Pericallis nemzetségbe, egyes botanikusok a nagy és elterjedt széles Senecio nemzetség tagjának kezelik, Senecio cruentus néven.

Az aggófűfélék kiterjedt családjába tartozik, további 1.300 fajjal együtt. Találhatunk közöttük pozsgás növényt éppúgy, mint gyomot, és olyan kedves tavaszi virágot is, mint például az egynyári cenerária. Szintén idetartozik az ezüstlevél és tengerpart aggófű néven is ismert hamvaska.

A cinerária név magyarra fordítva hamuszürkét jelent. Ezzel magyarázható, hogy a család néhány tagját „hamuvirágként” tartják számon. Ezeknek az aggőfűféléknek zöldek ugyan a leveleik, de fonákjukat vastagm szürke, filcszerű réteg borítja. Innen az elnevezés.

A nemesítések során a szakemberek úgy próbálták eltüntetni ezt a szürke réteget, hogy egyre több virágot és egyre kevesebb levelet nevelő fajtákat kísérleteztek ki. Az eerdmény szemmel látható: ma már dús, középen egy csokorban elhelyezkedő virágokat nevelő fajtákat vásárolhatunk. A színpompás virágokat csak keskeny, zöld levélkoszorú veszi körül.

Csodaszem ismertetőjegyei

A cineráriákat általában úgy nevelik, hogy formájuk tömött és egységes legyen. A virágzó növény mérete nem haladja meg a 15 cm-t, Léteznek azonban kétszer ilyen magas fajták is, de ennek ellenére ezek is dúsak.

A csodaszem tavasszal, áprilisban és májusban virágzik, de előfordul, hogy a bimbók már februárban kinyílnak. A virágok a margaréta fészkes virágára hasonlítanak, és fehér, rózsaszín, piros, kék, vagy lila színben pompáznak. A virágkehely körül gyakran fehér szegélyt is megfigyelhetünk.

Cinerária igényei és gondozása

Tipp a vásárláshoz: Általában március közepétől májusig árusítják. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a levelek üdék, zöldek és lédúsak legyenek. Nem baj, ha egy-két virág már kinyílt, de figyeljünk, hogy legyen a növényen még bimbó is. Nézzük meg a levelek fonákját, nincsenek-e rajta tetvek.

Egy nagyobb edényben több, különböző színű cenerária nagyon jól mutat.

Fény és hőmérséklet

Hűvös, világos és nem túl napos helyet igényel. Jól érzi magát az előszobában, az északi felvésű ablakban és a hálószobában is, ahol nincs túl meleg.

A huzatos helyet egyáltalán nem bírja. A kertészetben vásárolt növényt után ne vigyük be rögtön a meleg lakásba.

A cinerária mérsékelten magas páratartalmat igényel. Időről időre tusoljuk le langyos vízzel, ugyanis a nagy levelek sok vizet párologtatnak.

Jót tesz a csodaszemnek, ha néha vízbe állítjuk, hogy korlátlan mennyiségű nedvessget tudjon felszívni.

A cineráriát soha ne tegyük ki közvetlen napsugárzásnak, mert virágai kifakulnak, és a virágzási időszak is lerövidül.

Öntözés és trágyázás

Az öntözéshez mindig lágy és langyos vizet használjunk. Nem kedveli az ásványi sókat, ezért tápoldatot ne adjunk neki.

Föld és átültetés

A vetéshez készítsünk talajkeveréket általános virágföldből és homokból. A kifejlett növények agyagos földadalékot is igényelnek. Átültetni nem kell virágzás után általában eldobjuk.

Műaanyag cserépbe tegyük, így nem szárad ki olyan könnyen. Ha agyagcserépben van, tegyük kaspóba, hogy ily módon csökkentsük a párolgást.

Metszés, visszavágás

Kimondott nyesést nem igényel, csak a hervadt, vagy eészáradt leveleket és virágokat távolítsuk el.

kék cinerária

Cinerária egy éve

Júliustól augusztusig

Ez az időszak a vetés ideje. Az apró magoknak a csírázáshoz fényre van szükésége, ezért ne fedjük be a magokat, csak kicsit nyomkodjuk le azokat, hogy öntözéskor ne mossa össze őket a víz.

A vetőföldet már a magok elszórása előtt öntözzük be, így a magok zavartalanul csírázhatnak. A szaporítóládára tegyünk üveglapot, vagy szellőző nyílásokkal ellátott fóliát, hogy a csírázáshoz szükséges párás, meleg klímát biztosítani tudjuk. 18 – 20 oC-os hőmérsékleten tartva az első csírák 10 – 15 nap elteltével jelennek meg.

Szeptembertől januárig

Igyekezzünk a növényeket a lehető legalacsonyabb hőmérsékletű helyen nevelni. Ideális az 5 oC, de a fagyot nem bírják.Últessük át álatlános virágföldbe, ügyeljünk, hogy soha ne száradjon ki.

A fiatla egyedket tegyük világos, levegős helyre, de semmiképp ne érje őket huzat, mert elpusztulhatnak.

Februártól áprilisig

Ha kint már hosszabbodnak a nappalok, a növényen megjelennek az első bimbók. Ha ilyenkor a hőmérsékletet 15 oC-ra növeljük, néhány hét elteltével gyönyörködhetünk a virágokban. Elvirágzás után nem érdemes megtartani.

Cinerária szaporítása

A cineráriát magról egyszerűen szaporíthatjuk. A tavaszi virágzáshoz a magokat előző nyáron kell elvetni jó vízelvezetésű földbe.

Ha a palánták elég nagyok ahhoz, hogy kezelni tudjuk, egyenként ültessük el őket 10 cm-es cserepekbe. Ha jól meggyökeresedett, helyezze át őket 15 cm-es cserepekbe tápdús talajba.

Cinerária betegségei és gondozása

A levéltetvek szeretik megtámadni a cineráriát, a megfelelően gondozott, egészséges növény tud ellenállni. Gondoljunk arra, hogy nem bírja a huzatot, a közvetlen napsütést és a szárazságot sem. ha minden igyekezetünk ellenére megjelennek rajta a levéltetvek, azonnal váljunk meg a növénytől.

Ha túl sok napfényt kap, a levélszélek bepündörödenek.

Ha nem kap elég vizet, levelei megsárgulnak és foltossá válnak.

A cinerárián olykor lisztharmat is előfordulhat. Ez ellen megelőzéssel védekezhetünk. A növényt mindig csak reggel permetezzük, hogy a levelek a nap folyamán megszáradhassanak, és éjszakára ne maradjanak rajta vízcseppek.

A gyökérnyak rothadása a fiatal növényeknél figyelhető meg. Ilyenkor közvetlenül a föld fölött található levelek elrothadnak, és a növény kifordul a földből. A jelenség ok a túlzott öntözés.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük