Szilvás csemege, ami megédesíti a hideg napokat is
A szilvás csemege igazi kényeztető őszi süti. Az egyik legkedvesebb és legügyesebb szakács olvasómnak, Wolf Mártának köszönhetően oszthatom meg most itt a blogon. Még nem próbáltam, de a receptet és a fotót elnézve ez már nem sokáig lesz igaz.
Szilvás csemege hozzávalói
Tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 10 dkg vaj,
- 1 vaniliás cukor,
- 5 dkg cukor,
- 1/2 sütőpor,
- 1 tojás.
Töltelékhez:
- kb. 30-40 dkg szilva,
- 3-4 ek cukor,
- 2-3 ek zabpehely,
- kevés citormlé
Szilvás csemege elkészítése
- a tészta hozzávalóit összedolgozzuk,
- lehűtjük, hogy kicsit megkeményedjen és lehessen vele dolgozni,
- közben a szilvát a cukorral teflon serpenyőben lassan pároljuk,
- amikor levet ereszt, 2-3 ek zabpelyhet szórunk bele (ez megfogja a keletkezett szilvalevet és krémszerűvé teszi),
- majd a végén kevés citromlével ízesítjük,
- a tészta felét egy sütőpapírral kibélelt tortaforma aljába nyomkodjuk,
- belekanalaztam a szilvát,
- majd befedjük a tészta másik felével, nem baj, ha elszakad, úgysem fog látszódni,
- 200 fokra előmelegített sütőben megsütjük, (légkeveréses sütőben 15 perc elég),
- végül porcukorral megszórjuk.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.
+2 Tipp:
A töltelékbe jól illik a fahéj is, sőt a szóráshoz használt porcukrot is megbolondíthatjuk egy kis fahéjjal.
Ez a finom alaptészta bármilyen gyümölccsel tölthető, almatöltelékkel is isteni.
Nagyon köszönöm a receptet Wolf Mártának!
Jó étvágyat!