Burgonyafánk – kívül ropogós, belül puha köret

A burgonyafánk nagyon egyszerű, gyors és finom köret húsételek mellé. Különösen jól illik a ragus húsokhoz például a zöldborsós-csirkemájas budapest szelethez.

Burgonyafánk és budapest szelet

Burgonyafánk

Hozzávalói

  • 1 kg burgonya,
  • 1-2 dl tej,
  • 1-2 kanál liszt,
  • kevés zselmemorzsa,
  • só,
  • bors (el is maradhat),
  • szerecsendió (el is maradhat),
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése

  • krumplit sós vízben megfőzzük,
  • ha megfőtt, kruplinyomóval átnyomjuk vagy akár elég az is, ha villával áttörjük,
  • hozzáadunk egy kis tejet és lisztet és egy kis marrék zsemlemorzsát,
  • a krumpli fajtájától függ, hogy mennyi tejet és lisztet adjunk hozzá,
  • ha szükséges sózzuk,
  • ízlés szerint tehetünk bele borsot és szerecsendiót is, ez utóbbi nagyon pikánst ízt kölcsönöz neki,
  • puha, de nem folyós és nem is tésztaszerű állagot kell kapnunk, ami nem folyik le a kanálról,
  • felforrósítjuk az olajat,
  • evőkanállal galuskákat szaggattunk a felforrósított zsiradékba (a kanalat előbb mindig az olajba mártjuk, hogy lecsússzon róla a galuska)
  • ha az egyik oldala megszínesedett, megfordítjuk,
  • készre sütjük.

Nem kell sokáig sütni, mert a krumpli már meg van főve. A tej azért kell bele, hogy szép piros legyen a színe. A zsemlemorzsától pedig kívül ropogós, belül puha lesz. Krokettszerű a végeredmény. Lényeg, hogy ne legyen kemény a massza.

Nagyon finom még néhány óra múlva is.

A fotón budapest szelet mellé lett tálalva.

Nagyon kszönöm a kitűnő receptet Mészáros Erzsébetnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenkettő − 10 =