Burgonyafánk – kívül ropogós, belül puha köret
A burgonyafánk nagyon egyszerű, gyors és finom köret húsételek mellé. Különösen jól illik a ragus húsokhoz, például a zöldborsós-csirkemájas budapest szelethez. Mutatom is az egyszerű receptet.

Burgonyafánk receptje
Hozzávalói
- 1 kg burgonya,
- 1-2 dl tej,
- 1-2 kanál liszt,
- kevés zselmemorzsa,
- só,
- bors (el is maradhat),
- szerecsendió (el is maradhat),
- olaj a sütéshez.
Burgonyafánk elkészítése
- krumplit sós vízben megfőzzük,
- ha megfőtt, kruplinyomóval átnyomjuk vagy akár elég az is, ha villával áttörjük,
- hozzáadunk egy kis tejet és lisztet és egy kis marrék zsemlemorzsát,
- a krumpli fajtájától függ, hogy mennyi tejet és lisztet adjunk hozzá,
- ha szükséges sózzuk,
- ízlés szerint tehetünk bele borsot és szerecsendiót is, ez utóbbi nagyon pikánst ízt kölcsönöz neki,
- puha, de nem folyós és nem is tésztaszerű állagot kell kapnunk, ami nem folyik le a kanálról,
- felforrósítjuk az olajat,
- evőkanállal galuskákat szaggattunk a felforrósított zsiradékba (a kanalat előbb mindig az olajba mártjuk, hogy lecsússzon róla a galuska)
- ha az egyik oldala megszínesedett, megfordítjuk,
- készre sütjük.
Nem kell sokáig sütni, mert a krumpli már meg van főve. A tej azért kell bele, hogy szép piros legyen a színe. A zsemlemorzsától pedig kívül ropogós, belül puha lesz. Krokettszerű a végeredmény. Lényeg, hogy ne legyen kemény a massza.
Nagyon finom még néhány óra múlva is.
A fotón budapest szelet mellé lett tálalva.
Nagyon köszönöm a kitűnő receptet Mészáros Erzsébetnek!
További köret ötletek
Hazánkban is egyre gyakrabban kerül az asztalra az egészséges és nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető étel, a bulgur. Köret, főétel és saláta egyaránt lehet belőle. Mutatom az egyszerű technikát, amellyel percek alatt kitűnő ételt készíthetünk a szárított gabonából.
A kukoricasaláta bármilyen sült vagy rántott hús mellé ajánlható köret. Hidegen fogyasztjuk, ezért előre is elkészíthető. Vendégváráshoz, grillpartihoz is kitűnő.