Burgonyafánk – kívül ropogós, belül puha köret

A burgonyafánk nagyon egyszerű, gyors és finom köret húsételek mellé. Különösen jól illik a ragus húsokhoz például a zöldborsós-csirkemájas budapest szelethez.

Burgonyafánk és budapest szelet

Burgonyafánk

Hozzávalói

  • 1 kg burgonya,
  • 1-2 dl tej,
  • 1-2 kanál liszt,
  • kevés zselmemorzsa,
  • só,
  • bors (el is maradhat),
  • szerecsendió (el is maradhat),
  • olaj a sütéshez.

Elkészítése

  • krumplit sós vízben megfőzzük,
  • ha megfőtt, kruplinyomóval átnyomjuk vagy akár elég az is, ha villával áttörjük,
  • hozzáadunk egy kis tejet és lisztet és egy kis marrék zsemlemorzsát,
  • a krumpli fajtájától függ, hogy mennyi tejet és lisztet adjunk hozzá,
  • ha szükséges sózzuk,
  • ízlés szerint tehetünk bele borsot és szerecsendiót is, ez utóbbi nagyon pikánst ízt kölcsönöz neki,
  • puha, de nem folyós és nem is tésztaszerű állagot kell kapnunk, ami nem folyik le a kanálról,
  • felforrósítjuk az olajat,
  • evőkanállal galuskákat szaggattunk a felforrósított zsiradékba (a kanalat előbb mindig az olajba mártjuk, hogy lecsússzon róla a galuska)
  • ha az egyik oldala megszínesedett, megfordítjuk,
  • készre sütjük.

Nem kell sokáig sütni, mert a krumpli már meg van főve. A tej azért kell bele, hogy szép piros legyen a színe. A zsemlemorzsától pedig kívül ropogós, belül puha lesz. Krokettszerű a végeredmény. Lényeg, hogy ne legyen kemény a massza.

Nagyon finom még néhány óra múlva is.

A fotón budapest szelet mellé lett tálalva.

Nagyon kszönöm a kitűnő receptet Mészáros Erzsébetnek!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 168
  • 7
  •  
  •  
  • 168
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhét + tizennégy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás