Pávaszem süti dióval és lekvárral

Nagyanyáink süteményeiben az volt a jó, hogy az alapanyagok gyakran megtermettek a kertekben. Nem véletlen, hogy olyan sok sütemény tölteléke volt a dió és a lekvár. Olvasónk egy ilyen egyszerű, tartós és finom sütit hozott. Így készül a pávaszem süti.

pávaszem süti

Pávaszem süti receptje

Pócza Csabáné Irénke ajánlása: „Pávaszemet sütöttem. Dió és ribizlilekvár a kertemből…”

Hozzávalók

Tésztához

  • 3o dkg liszt,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 kiskanál sütőpor,
  • 1o dkg cukor ,
  • 10 dkg margarin vagy zsír,
  • kicsi tej vagy  vagy tejföl….
  • csipet só

Töltelékhez

  • finom lekvár, legjobb a házi
  • 2 tojás fehérje a tetejére,
  • 25 dkg porcukorral,
  • dió, vagy kókuszreszelékkel
  •  
pávaszem süti

Pávaszem süti elkészítése

  • a lisztet a sütőporral és a sóval együtt egy tálba szitáljuk,
  • belemorzsoljuk a vajat,
  • a közepébe mélyedést készítünk,
  • beletesszük a tojások sárgáját,
  • a zsiradékot,
  • beleöntjük a tejet,
  • összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk,
  • szükség esetén még egy kis tejet adunk hozzá,
  • a tésztát belisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk,
  • három cipót készítünk,
  • a cipókat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra,
  • hosszanti irányban a szélén megkenjük lekvárral,
  • majd mindkét oldalról kétszer, háromszor feltekerjük,
  • középen hagyunk egy kis részt a tölteléknek,
  • a töltelékhez a fehérjéket a cukorral felverjük,
  • hozzáadjuk a diót vagy a kókuszreszeléket,
  • előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük,
  • kihűlés után szeleteljük,
  • porcukrot is szórhatunk rá.
pávaszem süti

Nagyon köszönjük a receptet Irénkének!

+1 Tipp: Lekvár helyett meggyszemeket is rakhatunk a közepébe.

Jó étvágyat!

További sütemények receptje dióval és lekvárral

Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

Hogy lehet egy süti neve mágnás szelet? A mágnás szó jelentése: gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van. A diós és lekváros sütemény azonban egyáltalán nem a gazdagok kiváltsága volt. Sőt! Gyerekkoromban minden vasárnap volt házi sütemény és havonta legalább egyszer diós és lekváros alapanyagú. Na nem azért mert gazdagok lettünk volna, egyszerűen azért mert volt dió és sárgabarack fánk, így a két fontos hozzávaló adott volt.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük