Pávaszem süti dióval és lekvárral
Nagyanyáink süteményeiben az volt a jó, hogy az alapanyagok gyakran megtermettek a kertekben. Nem véletlen, hogy olyan sok sütemény tölteléke volt a dió és a lekvár. Olvasónk egy ilyen egyszerű, tartós és finom sütit hozott. Így készül a pávaszem süti.
Pócza Csabáné Irénke ajánlása: „Pávaszemet sütöttem. Dió és ribizlilekvár a kertemből…”
Pávaszem süti hozzávalói
Tésztához
- 3o dkg liszt,
- 2 tojás sárgája,
- 1 kiskanál sütőpor,
- 1o dkg cukor ,
- 10 dkg margarin vagy zsír,
- kicsi tej vagy vagy tejföl….
- csipet só
Töltelékhez
- finom lekvár, legjobb a házi
- 2 tojás fehérje a tetejére,
- 25 dkg porcukorral,
- dió, vagy kókuszreszelékkel
Elkészítése
- a lisztet a sütőporral és a sóval együtt egy tálba szitáljuk,
- belemorzsoljuk a vajat,
- a közepébe mélyedést készítünk,
- beletesszük a tojások sárgáját,
- a zsiradékot,
- beleöntjük a tejet,
- összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk,
- szükség esetén még egy kis tejet adunk hozzá,
- a tésztát belisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk,
- három cipót készítünk,
- a cipókat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra,
- hosszanti irányban a szélén megkenjük lekvárral,
- majd mindkét oldalról kétszer, háromszor feltekerjük,
- középen hagyunk egy kis részt a tölteléknek,
- a töltelékhez a fehérjéket a cukorral felverjük,
- hozzáadjuk a diót vagy a kókuszreszeléket,
- előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük,
- kihűlés után szeleteljük,
- porcukrot is szórhatunk rá.
Nagyon köszönjük a receptet Irénkének!
+1 Tipp: Lekvár helyett meggyszemeket is rakhatunk a közepébe.
Jó étvágyat!