Pávaszem süti dióval és lekvárral

Nagyanyáink süteményeiben az volt a jó, hogy az alapanyagok gyakran megtermettek a kertekben. Nem véletlen, hogy olyan sok sütemény tölteléke volt a dió és a lekvár. Olvasónk egy ilyen egyszerű, tartós és finom sütit hozott. Így készül a pávaszem süti.

pávaszem süti

Pócza Csabáné Irénke ajánlása: „Pávaszemet sütöttem. Dió és ribizlilekvár a kertemből…”

Pávaszem süti hozzávalói

Tésztához

  • 3o dkg liszt,
  • 2 tojás sárgája,
  • 1 kiskanál sütőpor,
  • 1o dkg cukor ,
  • 10 dkg margarin vagy zsír,
  • kicsi tej vagy  vagy tejföl….
  • csipet só

Töltelékhez

  • finom lekvár, legjobb a házi
  • 2 tojás fehérje a tetejére,
  • 25 dkg porcukorral,
  • dió, vagy kókuszreszelékkel

pávaszem süti

Elkészítése

  • a lisztet a sütőporral és a sóval együtt egy tálba szitáljuk,
  • belemorzsoljuk a vajat,
  • a közepébe mélyedést készítünk,
  • beletesszük a tojások sárgáját,
  • a zsiradékot,
  • beleöntjük a tejet,
  • összegyúrjuk, hogy lágy tésztát kapjunk,
  • szükség esetén még egy kis tejet adunk hozzá,
  • a tésztát belisztezett gyúródeszkán átgyúrjuk,
  • három cipót készítünk,
  • a cipókat egyenként kinyújtjuk téglalap alakúra,
  • hosszanti irányban a szélén megkenjük lekvárral,
  • majd mindkét oldalról kétszer, háromszor feltekerjük,
  • középen hagyunk egy kis részt a tölteléknek,
  • a töltelékhez a fehérjéket a cukorral felverjük,
  • hozzáadjuk a diót vagy a kókuszreszeléket,
  • előmelegített sütőben halvány rózsaszínűre sütjük,
  • kihűlés után szeleteljük,
  • porcukrot is szórhatunk rá.

pávaszem süti

Nagyon köszönjük a receptet Irénkének!

+1 Tipp: Lekvár helyett meggyszemeket is rakhatunk a közepébe.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük