Mágnás szelet: diós-lekváros sütike
Hogy lehet egy süti neve mágnás szelet? A mágnás szó jelentése: gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van. A diós és lekváros sütemény azonban egyáltalán nem a gazdagok kiváltsága volt. Sőt! Gyerekkoromban minden vasárnap volt házi sütemény és havonta legalább egyszer diós és lekváros alapanyagú. Na nem azért mert gazdagok lettünk volna, egyszerűen azért mert volt dió és sárgabarack fánk, így a két fontos hozzávaló adott volt.
Mágnás szeletet legutóbb két hete sütöttünk, a tavaszi Balkonada találkozóra. Nagy sikere volt. Megígértem, hogy közzé teszem a receptet. Folyton halasztgattam, mert nincs túl jó fotóm róla, gondoltam, majd legközelebb lefotózom. Ma ismét megsürgették a receptet, így már nem halasztgatom tovább. Felteszem a rossz minőségű fotóval és majd ha legközelebb megsütjük, kicserélem.
Mágnás szelet hozzávalói
Tésztához
- 30 dkg liszt,
- 22 dkg margarin,
- 1 csomag sütőpor,
- 10 dkg porcukor,
- 1 tojás,
- 1 citrom leve és reszelt héja
Krémhez
- 20 dkg cukor,
- 4 tojás,
- 20 dkg dió
- 1 csomag vaníliás cukor,
- egy üveg baracklekvár
Elkészítése
- a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
- a tésztát kinyújtjuk,
- sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
- a tészta tetejét megkenjük a barack lekvárral, a házival a legfinomabb,
- a krémhez a cukrot és a 4 tojássárgáját kicsit kikeverjük,
- beletesszük a diót és vaníliás cukor,
- majd lazán hozzákeverjük a 4 tojás felvert habját,
- a lekvár tetejére kenjük,
- 180 fokon tűpróbáig sütjük.