Mágnás szelet: diós-lekváros sütike

Hogy lehet egy régi, hagyományos süti neve mágnás szelet? A mágnás szó jelentése: gazdag ember, akinek nagy vagyona és befolyása van. A diós és lekváros sütemény azonban egyáltalán nem a gazdagok kiváltsága volt. Sőt! Gyerekkoromban minden vasárnap sütött anyukám házi süteményt és havonta legalább egyszer diós és lekváros alapanyagú készült. És egyáltalán nem azért, mert gazdagok lettünk volna. Egyszerűen azért, mert volt dió- és sárgabarack fánk, így a két fontos hozzávaló adott volt.

mágnás szelet

Mágnás szelet receptje

Mágnás szeletet egyszer vittem egy Balkonada találkozóra is. Nagy sikere volt, ezért többeknek megígértem, hogy közzé teszem a receptet. Folyton halasztgattam, mert nincs túl jó fotóm róla, gondoltam, majd legközelebb lefotózom. A fényképezés viszont mindig elmarad. A sok sűrgetés hatására feltettem a rossz minőségű fotóval és remélem, ha legközelebb megsütjük, nem felejtek el fotózni és lecserélem majd.

Hozzávalók

Tésztához

  • 30 dkg liszt,
  • 22 dkg margarin,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 10 dkg porcukor,
  • 1 tojás,
  • 1 citrom leve és reszelt héja

Krémhez

  • 20 dkg cukor,
  • 4 tojás,
  • 20 dkg dió
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • egy üveg baracklekvár

Mágnás szelet elkészítése

  • a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
  • a tésztát kinyújtjuk,
  • sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük,
  • a tészta tetejét megkenjük a barack lekvárral, a házival a legfinomabb,
  • a krémhez a cukrot és a 4 tojássárgáját kicsit kikeverjük,
  • beletesszük a diót és vaníliás cukor,
  • majd lazán hozzákeverjük a 4 tojás felvert habját,
  • a lekvár tetejére kenjük,
  • 180 fokon tűpróbáig sütjük.

További diós-lekváros sütemények receptje

Sokszor a legegyszerűbb ételek a legfinomabbak. A sima linzer nem igazán kedvencem, de dióval megbolondítva igazán fenséges. A diós-lekváros linzert sokan diós félholdként ismerik, lekvár nélkül. Úgy is nagyon finom, mi azonban egy kicsit tovább gondoltunk. A tésztából nem félholdakat készítünk, hanem korongokat szaggatunk, majd finom házi lekvárral összeragasztjuk a sült korongokat.

Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.

A zserbógolyó szuper egyszerű és finom édesség. Zamata pedig pont olyan, mint nagyanyáink kedvenc ünnepi süteményének, a hagyományos zserbónak az íze. Ami pedig a legjobb benne, hogy még sütni sem kell és gyorsan, akár az utolsó pillanatban is elkészíthető.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük