Zserbógolyó, egyszerűbb desszert nem létezik

A zserbógolyó szuper egyszerű és finom. Ami pedig a legjobb benne, hogy még sütni sem kell. Zamata pedig pont olyan, mint nagyanyáink kedvenc ünnepi süteményének az íze. 
zserbógolyó
Gyerekkoromban nem múlhatott el ünnep zserbó nélkül. Persze mindig finom házi lekvárral készült, jó sok lekvárral, jó lucskosan. Ma is szívesen sütjük vendégváráskor, mert mindenki imádja a régi receptnek és persze a jó alapanyagoknak, köztük a házi baracklekvárnak köszönhetően mindig jól sikerül.
A dió igazi vitaminbomba. A- és E-vitaminban nagyon gazdag, B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.
Zserbógolyót még sosem készítettem, de Ujvári-Kordics Veronika receptjét és fotóját elnézve, ez már nem sokáig várat magára.
Veronika ajánlása: „A karácsonyi zserbó helyett készítettem el. Nem csalódtam benne a családom kedvence lett, és még sütnöm sem kellett.”

Zserbógolyó hozzávalói

  • 250 g keksz – háztartási (darált),
  • 250 g dió (darált),
  • 200 g baracklekvár, (minőségtől függően ez lehet több vagy kedesebb is)
  • 100 g porcukor,
  • 150 g étcsokoládé (45%-os),
  • 1 evőkanál étolaj.

Elkészítése

  • a hozzávalókat összekeverjük egy tálban,
  • elsőre ne tegyük bele az összes lekvárt, mivel lehet, hogy kicsit kevesebb kell, de lehet, hogy kicsit több, ez teljesen a lekvártól függ,
  • porcukorral édesíthetjük, ha szükséges, ha gondoljuk, ez el is maradhat vagy mézet, esetleg más édesítőszert is használhatunk helyette,
  • jól formázható, nem ragadós masszát kell kapjunk belőle,
  • közepes méretű – kb 3 cm átmérőjű – golyókat formázunk belőle,
  • az elkészült golyókat tegyük hűtőbe fél órára,
  • amíg hűl, a csokit és olajat összeolvasztjuk vízgőz felett,
  • végül a golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk,
  • majd hagyjuk rajtuk teljesen megdermedni a csokoládét.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük