Zserbógolyó, egyszerűbb desszert nem létezik
A zserbógolyó szuper egyszerű és finom édesség. Zamata pedig pont olyan, mint nagyanyáink kedvenc ünnepi süteményének, a hagyományos zserbónak az íze. Ami pedig a legjobb benne, hogy még sütni sem kell és gyorsan, akár az utolsó pillanatban is elkészíthető.
![zserbógolyó](https://balkonada.hu/wp-content/uploads/2019/08/zserbogolyo-480x340.jpg)
Zserbógolyó receptje
Gyerekkoromban nem múlhatott el ünnep zserbó nélkül. Persze mindig finom házi lekvárral készült, jó sok lekvárral, jó lucskosan. Ma is szívesen sütjük vendégváráskor, mert mindenki imádja a régi receptnek és persze a jó alapanyagoknak, köztük a házi baracklekvárnak köszönhetően mindig jól sikerül.
A dió igazi vitaminbomba. A- és E-vitaminban nagyon gazdag, B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.
Zserbógolyót még sosem készítettem, de Ujvári-Kordics Veronika receptjét és fotóját elnézve, ez már nem sokáig várat magára. Veronika ajánlása: „A karácsonyi zserbó helyett készítettem el. Nem csalódtam benne a családom kedvence lett, és még sütnöm sem kellett.”
Hozzávalók
- 250 g keksz – háztartási (darált),
- 250 g dió (darált),
- 200 g baracklekvár, (minőségtől függően ez lehet több vagy kedesebb is)
- 100 g porcukor,
- 150 g étcsokoládé (45%-os),
- 1 evőkanál étolaj.
Zserbógolyó elkészítése
- a hozzávalókat összekeverjük egy tálban,
- elsőre ne tegyük bele az összes lekvárt, mivel lehet, hogy kicsit kevesebb kell, de lehet, hogy kicsit több, ez teljesen a lekvártól függ,
- porcukorral édesíthetjük, ha szükséges, ha gondoljuk, ez el is maradhat vagy mézet, esetleg más édesítőszert is használhatunk helyette,
- jól formázható, nem ragadós masszát kell kapjunk belőle,
- közepes méretű – kb 3 cm átmérőjű – golyókat formázunk belőle,
- az elkészült golyókat tegyük hűtőbe fél órára,
- amíg hűl, a csokit és olajat összeolvasztjuk vízgőz felett,
- végül a golyókat az olvasztott csokoládéba mártjuk,
- majd hagyjuk rajtuk teljesen megdermedni a csokoládét.
Nagyon köszönjük a receptet Ujvári-Kordics Veronikának!
Zserbó hagyományosan – jól bevált családi recept
Azért nálam a hagyományos zserbó mindent visz. Amíg időm és energiám engedi, addig biztos maradok a jól bevált családi zserbó receptjénél. Persze azért megtartom a zserbógolyó receptjét is arra az esetre, ha gyorsan kell villantani valamit.
Nagyanyáink ünnepeinek elmaradhatatlan süteménye volt a zserbószelet. Szinte minden falusi udvarban ott díszelgett az árnyat adó diófa és a fenséges gyümölcsöket termő sárgabarackfa, amelyek jobb években megtermelték a zserbó két legfontosabb alapanyagát. Elronthatatlan és megunhatatlan zserbó receptet hoztam, ilyen a zserbó sok töltelékkel.