Katalin szelet – húsvétra is kitűnő választás

Katalin szelet nevű süteményről még sosem hallottam. Olvasónknál ez családi recept, valahogy a mi családunkba, rokonságunkba nem jutott el.

katalin szelet

“🐇🥚🐣🐥🦋🐞🌿🥀🌞
Egy igazi húsvéti, nagyon finom süteményt hoztam.
Családi recept alapján készítem…sokak kedvence 😋” – ajánlotta Illésné Nagy Mária

Katalin szelet – közepes méretű tepsihez

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 15 dkg zsír,
  • 15 dkg porcukor,
  • 4 tojás sárgája,
  • 1 csomag sütőpor,
  • annyi tejföl, hogy összeálljon a tészta.

Krémhez

  • 2 dl tej,
  • 10 dkg vaj,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál barack lekvár,
  • 2 evőkanál natúr kakaópor,
  • rum vagy rumaroma ízlés szerint, el is maradhat.

Tetejére

  • 4 tojás fehérje,
  • 20 dkg kristálycukor,
  • 1 teáskanál citromlé,
  • kb. 5 dkg étcsokoládé

Elkészítése

  • összeállítjuk a tésztát gyors mozdulatokkal, (mert olvad a zsír),
  • majd 3 részre osztjuk,
  • egyesével kinyújtjuk és a zsírozott, lisztezett tepsi hátoldalán megsütjük,
  • ezt még kétszer megismételjük,
  • hűlni hagyjuk a lapokat.
  • a töltelékhez az egyik kihűlt lapot gyúródeszkára tesszük és sodrófával többször átgurítva rajta, összetörjük morzsás állagúra,
  • beleseperjük egy tálba és meglocsoljuk 2 dl tejjel.
  • amíg ázik, 10 dkg vajat, 15 dkg porcukorral habosra keverünk,
  • majd hozzákeverjük a megázott tésztát, 2 evőkanál barack lekvárt, 2 evőkanál natúr kakaóport,
  • jól összeforgatjuk,
  • adhatunk hozzá rumot vagy rumaromát, ízlés szerint,
  • az egyik lapot egy tálcára fektetjük (én még meglocsoltam kevés rummal), ráhalmozzuk a tölteléket,
  • elsimítjuk rajta, ráfektetjük a másik lapot,
  • a tetejéhez forró gőz fölött felverjük a 4 tojás fehérjét 20 dkg kristálycukorral, 1 teáskanál citromlével jó keményre, fényesre,
  • ezután rákenjük a sütemény tetejére,
  • kb. 5 dkg étcsokoládét reszelünk a tetejére.

Addig kell(!) türelmesnek lenni, amíg megkeményedik, megszárad a tojáshab a tetején, ez idő alatt megpuhulnak a lapok is. Ha már ropogósra szárad a hab, szeletelhető.

Jó sütögetést kívánok!
Áldott húsvéti ünnepeket kívánok mindnyájatoknak!

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 − 1 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás