A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El is árulja, mitől lesz olyan különleges ízvilágú a mindent bele gyümölcslekvár.

a napfény íze - vegyes gyümölcslekvár

A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

Miből főzzünk lekvárt?!
…..ami van most a kertünkben!
Igaz nálam, a kertemben csak virágok, gyógy- és fűszernövények élnek, de szüleim kertjében sok minden megtalálható.
Ami most érik: piros és fehér szőlő, füge, alma és körte.
A szokásos „alapfűszerek”: mézeskalács fűszerkeverék, rum, vanília, citrom héja és leve, valamint banán (mely minden lekvárba kell!)

“n minden lekvárhoz teszek mézeskalácsfűszerkeveréket (igy egyszerűbb, mint külön-külön) + rum, vagy vodka + citromlé és citromhéj + citromfű. A szilvához vörösbort, a fehéres gyümölcsökhöz fehérbor illik, de bolondítottam már aszúval is! És ha már sót is tudunk adni, akkor chili paprika is illik egy-két gyümölcshöz! Öröm kísérletezni! Az lesz a jó, ha mindenki ide tudja írni ötleteit, mi pedig szemezgethetünk kedvünkre!

Minden, ami van a konyhában és a szüleim gyümölcsös kertjében.

Hozzávalók:

  • füge hámozva, csak a húsa,
  • nyári hullott alma (nem hámozva!)
  • körte hámozva, darabolva,
  • őszibarack hámozva, darabolva,
  • szőlő préselve,
  • banán (jó érett!)
  • fűszerek: mézeskalács fűszerkeverék, cirom leve és héja, vanília aroma, rum vagy vodka,

A napfény íze lekvár elkészítése

  • hidegen turmixolom jó pépesre, befőzőautomatában (vagy nagyobb lábasban újságpapírral kibélelve) 40 perc 85 fokon.
  • azért hidegen, mert az automatában bőven van ideje sterilizálódni. Cukrot, tartósítószert nem teszek bele!
  • Ha nincsen elég banán, vagy körte, ami „összefogja”, akkor esetleg teszek bele pektint, de ez elhagyható.

Nagyon köszönöm a szuper ötletet Sinka Erikának!

További receptek gyümölcslekvárokhoz

Lédús gyümölcsök nélkül elképzelhetetlen a nyár. Szerencsére nagyon jó módszerek léteznek arra, hogy ezeket a ízeket konzerváljuk és ne csak a legmelegebb évszakban élvezzük. Az ízletes lekvárok, ínycsiklandó üvegbe zárt kincsek elkészítése, vagyis gyümölcs befőzés alapja, hogy tisztában legyünk azzal, milyen gyümölcsöket használhatunk. Fogadd, ezzel kapcsolatos tanácsaimat és receptjeimet.

Lekvárfőzés cukormentesen évről évre egyre nagyobb sláger téma. A cukormentes birsalma lekvár után újabb cukormentes lekvár receptet kaptunk egy olvasónktól. Cukor nélkül a gyümölcsök igazi zamata még inkább érződik a lekvárokon és nem mellesleg sokkal egészségesebb is. Most ismét kedvet kaptam kipróbálni.

A házi lekvárok, vagyis a gyümölcsökből cukorral vagy anélkül készült gyümölcsízek sokoldalúan felhasználhatók a konyhában. Fogyaszthatjuk önmagunkban kenyérre, kalácsra kenve, palacsinta töltelékeként, de a rengeteg hagyományos süteményünk fontos kellékei. Összegyűjtöttem a házi lekvár receptek legjobbjait a legegyszerűbbektől a legpikánsabbakig.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük