A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

A napfény íze nevet adta Sinka Erika a speciálisan ízesített, többféle gyümölcsből készülő vegyes gyümölcslekvárjának. Nagyon találó a név. Valóban benne van a nap minden sugara, amivel a vegyszermentesen gondozott zamatos gyümölcsök beértek. El is árulja, mitől lesz olyan különleges ízvilágú a lekvár.

a napfény íze - vegyes gyümölcslekvár 

A napfény íze – mindent bele gyümölcslekvár

Miből főzzünk lekvárt?!
…..ami van most a kertünkben!
Igaz nálam, a kertemben csak virágok, gyógy- és fűszernövények élnek, de szüleim kertjében sok minden megtalálható.
Ami most érik: piros és fehér szőlő, füge, alma és körte.
A szokásos “alapfűszerek”: mézeskalács fűszerkeverék, rum, vanília, citrom héja és leve, valamint banán (mely minden lekvárba kell!)

“n minden lekvárhoz teszek mézeskalácsfűszerkeveréket (igy egyszerűbb, mint külön-külön) + rum, vagy vodka + citromlé és citromhéj + citromfű. A szilvához vörösbort, a fehéres gyümölcsökhöz fehérbor illik, de bolondítottam már aszúval is! És ha már sót is tudunk adni, akkor chili paprika is illik egy-két gyümölcshöz! Öröm kísérletezni! Az lesz a jó, ha mindenki ide tudja írni ötleteit, mi pedig szemezgethetünk kedvünkre!

Minden, ami van a konyhában és a szüleim gyümölcsös kertjében.

Hozzávalók:
füge hámozva, csak a húsa,
nyári hullott alma (nem hámozva!)
körte hámozva, darabolva,
őszibarack hámozva, darabolva,
szőlő préselve,
banán (jó érett!)
fűszerek: mézeskalács fűszerkeverék, cirom leve és héja, vanília aroma
rum vagy vodka,

Elkészítése:
hidegen turmixolom jó pépesre, befőzőautomatában (vagy nagyobb lábasban újságpapírral kibélelve) 40 perc 85 fokon.
azért hidegen, mert az automatában bőven van ideje sterilizálódni. Cukrot, tartósítószert nem teszek bele!

Ha nincsen elég banán, vagy körte, ami “összefogja”, akkor esetleg teszek bele pektint, de ez elhagyható.

Nagyon köszönöm a szuper ötletet Sinka Erikának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 131
  • 8
  •  
  •  
  • 131
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenöt − tíz =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás