Darált hússal töltött padlizsán

A darált hússal töltött zöldségekben nem lehet csalódni. A hús fajtája bármilyen lehet, választhatunk soványabb pulyka- vagy csirkehúst, de a zsírosabb sertéshússal is fenséges. Olvasónk a pulykahússal töltött padlizsán receptjét hozta el nekünk. Fogadd szeretettel!

darált hússal töltött padlizsán

A padlizsán vagy tojásgyümölcs a mediterrán konyha nélkülözhetetlen alapanyaga. Nemcsak finom, de egészséges is. A legismertebb a lilás-fekete héjú fajtája, de létezik halványzöld, sárga vagy vöröses héjú is.

Gyorsan romlik, csak ép, fényes bőrű, nyomásra nem reagáló, zöld kocsányú padlizsánt vegyünk. Amelyiknek már opálos a fénye, hibás, foltos vagy ráncos a bőre az már nem friss, azt ne vegyük meg. Ha éretlen padlizsánt veszünk, akkor hagyjuk szobahőmérsékleten beérni. Az éretlen padlizsán nem csak rosszízű, de benne lévő szolanin vegyületnek köszönhetően mérgező is. 

A padlizsán igen egészséges. Található benne kálium, folsav, réz, mangán, niacin, magnézium, B3-, B6-, C- és K-vitamin és nagy mennyiségű rost. Fontos antioxidánsokat tartalmaz, mint például a padlizsán lilás-kékes bőrében lévő nasunin, amely a sejtek védelmében fejti ki hatását, s segít megfékezni a rákos sejteket.

Igen sokféleképpen felhasználhatjuk. Egyszerűen grillezve vagy rántva is nagyon finom. A cukkinis recepteket is bátran készíthetjük cukkini helyett padlizsánnal. A cukkinimuszaka receptet átalakítva, a cukkinit padlizsánra cserélve készíthetünk a padlizsánmuszakát.

Töltött padlizsán hozzávalói 4 személyre

  • 50 dkg darált pulykahús,
  • 15 dkg sajt,
  • 2 nagyobb padlizsán,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • fél dl olívaolaj,
  • 3 gerezd fokhagyma,
  • 2 paradicsom,
  • 1 teáskanál pirospaprika,
  • só,
  • bors,
  • petrezselyem.

Töltött padlizsán elkészítése

  • alaposan megmossuk a padlizsánokat,
  • félbevágjuk őket,
  • kanállal kikaparjuk a belsejüket, de ne legyen túl vékony a zöldség, 
  • a belsejüket kis kockákra daraboljuk, félretesszük,
  • a vöröshagymát forró olívaolajban megpirítjuk,
  • hozzáadjuk a darált húst,
  • fehéredésig sütjük,
  • hozzáadjuk a padlizsándarabokat, összepirítjuk, 
  • sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük,
  • majd rászórjuk a pirospaprikát is,
  • addig pároljuk, amíg a hús meg nem puhul,
  • a keveréket beletöltjük a felezett padlizsánokba,
  • mindegyik tetejére paradicsom darabokat karikázunk,
  • megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel, 
  • majd rátesszük a reszelt sajtot,
  • 180 fokos sütőben, fedő nélkül körülbelül 20-25 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha a sajt ráolvadt a tetejére és szépen megszínesedett.

Nagyon köszönjük a receptet Szeles Olgának!

  • 140
  •  
  • 9
  •  
  •  
  • 140
  •  
  • 9
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

8 + 16 =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás