Tésztaszótár: tészta fajták, főzésük

A tésztára bármikor számíthatunk. Pillanatok alatt elkészíthetünk egy tésztás ételt és még elrontani sem lehet. Ha van otthon száraztésztánk, akkor viszonylag egyszerű és gyorsan összedobhatunk valami finom és laktató ételt. Ismerjük meg a legkedveltebb tészta fajták jellemzőit!

Tésztaszótár: tészta fajták, főzésük

Tésztaszótár: tészta fajták

Bucatini: hosszú metélt

Cannelloni: vastag csőtészta

Cérnametélt: vékony, hosszú tészta, a húsleves legkedveltebb betétje

Conchiglia: jelentése és magyar neve: kagyló

Csigatészta: apró tészta, falusi tyúkhúslevesbe népszerű

Hosszú metélt: a cérnametéltnél szélesebb tészta, pl. darás és rakott tésztákhoz,

Farfalle: jelentése pillangó, gyakran masni tészta néven találjuk meg az üzletekben,

Fussili: orsó tészta,

Makaróni: hosszú csőtészta, a közepén lyukkal

Maccheroni: (olasz makaróni) rövid, kb. 4 centis csőtészta

Penne: széles, rövid, bordás csőtészta, jelentése tollhegy,

Pipe rigate: jelentése bordás pipa, rövid, pipa alakú tészta

Spagetti: hosszú csőtészta, a cérna metélttől vastagabb, a makaróninál vékonyabb, nincs lyuk a közepén

Szarvacska: rövid, hajlított csőtészta

Széles metélt: a hosszú metéltnél rövidebb és szélesebb tészta

Tökéletes tészta főzése

  • nagy fazékban, bőséges vízben főzzük: 10 dkg tésztához egy liter vizet számolva,
  • forraljuk fel a vizet,
  • tegyünk bele sót,
  • öntsünk bele egy kevés olajat,
  • tegyük a vízbe a tésztát és azonnal keverjük meg, hogy főzés közben ne ragadjon össze,
  • főzzük a szükséges állagig, (vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!),
  • alaposan szűrjük le,
  • a lisztes tésztát öblítsük le, a durumbúzából készült tésztákat nem kell leöblíteni,
  • tegyük tálba és keverjük át egy kevés olajjal,

Néhány tésztás étel receptje

Köszönöm a megosztásokat!
  • 8
  • 7
  •  
  •  
  • 8
  •  
  • 7
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

14 − kettő =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás