Tésztaszótár: tészta fajták, főzésük

A tésztára bármikor számíthatunk. Pillanatok alatt elkészíthetünk egy tésztás ételt és még elrontani sem lehet. Ha van otthon száraztésztánk, akkor viszonylag egyszerű és gyorsan összedobhatunk valami finom és laktató ételt. Ismerjük meg a legkedveltebb tészta fajták jellemzőit!

Tésztaszótár: tészta fajták, főzésük

Tésztaszótár: tészta fajták

Bucatini: hosszú metélt

Cannelloni: vastag csőtészta

Cérnametélt: vékony, hosszú tészta, a húsleves legkedveltebb betétje

Conchiglia: jelentése és magyar neve: kagyló

Csigatészta: apró tészta, falusi tyúkhúslevesbe népszerű

Hosszú metélt: a cérnametéltnél szélesebb tészta, pl. darás és rakott tésztákhoz,

Farfalle: jelentése pillangó, gyakran masni tészta néven találjuk meg az üzletekben,

Fussili: orsó tészta,

Makaróni: hosszú csőtészta, a közepén lyukkal

Maccheroni: (olasz makaróni) rövid, kb. 4 centis csőtészta

Penne: széles, rövid, bordás csőtészta, jelentése tollhegy,

Pipe rigate: jelentése bordás pipa, rövid, pipa alakú tészta

Spagetti: hosszú csőtészta, a cérna metélttől vastagabb, a makaróninál vékonyabb, nincs lyuk a közepén

Szarvacska: rövid, hajlított csőtészta

Széles metélt: a hosszú metéltnél rövidebb és szélesebb tészta

Tökéletes tészta főzése

  • nagy fazékban, bőséges vízben főzzük: 10 dkg tésztához egy liter vizet számolva,
  • forraljuk fel a vizet,
  • tegyünk bele sót,
  • öntsünk bele egy kevés olajat,
  • tegyük a vízbe a tésztát és azonnal keverjük meg, hogy főzés közben ne ragadjon össze,
  • főzzük a szükséges állagig, (vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!),
  • alaposan szűrjük le,
  • a lisztes tésztát öblítsük le, a durumbúzából készült tésztákat nem kell leöblíteni,
  • tegyük tálba és keverjük át egy kevés olajjal,

Néhány tésztás étel receptje

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük