Bajai halászlé, a gyorsan készülő, tésztával tálalt hallé

Magyarországon sokféle halászlé vetekedik az ízlelőbimbók kegyeiért. A két legkedveltebb talán a szegedi és bajai. Na jó, az illendőség kedvéért megemlítem még a tokajit, az úgynevezett korhely halászlét is. Nálunk mindig bajai halászné készül, de ha Szegedre látogatok, sosem hagyom ki a sűrű, puha kenyérrel fogyasztott változatot.

bajai halászlé

A halászlé magyar találmány, ilyen formában más országokban nem készítik. A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. 1871-ben  Szegeden megjelent Rézi néni szakácskönyve már tartalmazta a „Halpaprikás halászosan” receptjét. 

A „halászos mód” lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre tesznek bele a bográcsba. A 19. századtól különféle készítési hagyományok alakultak ki a Tisza mellett, a Duna mindkét oldalán és a Balatonnál.

A magyar halászlé legfőbb alkotóeleme a ponty, de ha egyéb halat is teszünk is bele, csak finomabb lehet. A fehér húsú, egyébként drágább halakat, mint a csukát, vagy a süllőt ne főzzük, mert szétesik a húsuk. A tengeri halakat semmiképp ne tegyünk bele, mert azok nem illenek a magyar konyha ízvilágába. A ponty húson kívül nagyon jól illik bele a belsőség, a haltej és a halikra. 

A halon kívül vöröshagyma, paradicsom, zöldpaprika, fűszerek erős paprika, pirospaprika és só kell bele. Mi azért paradicsomot is szoktunk hozzáadni.

A klasszikus szegedi halászlét hosszan főzik és passzírozzák, ezáltal jó sűrű lesz a leve. A kenyérrel tálalt halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében. Kenyérrel tálalják.

A bajai halászlé ezzel szemben rövid ideig fő és nem is passzírozzák. Kenyér helyett pedig gyufatésztát adnak hozzá.

Arra gondoltam, hogy nem írom le, hogy készül a bajai halászlé, csak ide linkelek egy oldalt, ahol biztosan autentikusan írták le. Ez az oldal nem más, mint a Bajai Halfőző Fesztivál oldala.

Így kezdik a receptet: „A bajai halászlé készítéséhez végy egy nagy kanál jókedvet, egy csipet humort és nagy adag lelket. Ha ezek a hozzávalók megvannak, nekiláthatsz a főzésnek!”

Készülj, aztán jöhet a főzés!

Bajai halászlé receptje és készítése

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük