Öt finom téli savanyúság uborkából

A gondos házi asszony a nyári forróságban sem tétlenkedik, hanem szorgos hangya módjára gyűjtöget télire és feltölti a kamrát finomságokkal. Uborkadömping idején mi más írhatnék magam is, mint azt, hogy lesz finom téli savanyúság az uborkából. Rögtön öt különböző receptet is hoztam az uborka télire való eltevéséhez és azt is elmondom, hogy szoktam lefagyasztani az uborkát, hogy télen is csinálhassak finom uborkasalátát.

uborka előkészítve eltevéshez

Az uborka vitamintartalma

„Az uborka vagy népiesen ugorka (Cucumis sativus) a tökvirágúak (Cucurbitales) rendjébe, a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó növényfaj. Ugyanabba a nemzetségbe tartozik, mint a sárgadinnye. Számos nemesített változata létezik. Termését fogyasztják.

Az uborka lédús és sok ásványi anyagot (főként káliumot, foszfort, nátriumot, magnéziumot és vasat) tartalmaz, ezáltal kitűnő szomjoltó és kalóriatartalma is különösen alacsony: 10 kcal (42 kJ) 100 g-ban. Sokféle vitamint tartalmaz (a B-csoport összes vitaminját, C-vitamint (8 mg 100 g-ban), némi A-elővitamint és E-vitamint). Rostjai könnyebben emészthetők, ha fogyasztás előtt kissé lesózzuk, vagy egyszerűen alaposan megrágjuk.” – írja a wikipédia.

Finom téli savanyúság uborkából

Az itt látható savanyúságok receptjeit egy külön bejegyzésben már leírtam. A képre kattintva éred el a részletes leírást.

Ropogós csemegeuborka vödrösen

A házi vödrös uborka vagy hordós csemegeuborka hatalmas találmány. Az egyszerű receptű, hidegen készülő és nagyon finom dobálós savanyúság pár nap alatt elkészül. Igaz gyorsan fogy, de mivel nagy vödörrel készül egyszerre, sokáig tart. Ráadásul, ha fogyóban van, egyszerűen újra feltölthetjük és folyamatosan lehet ropogós csemegeuborkánk.

Svéd uborka hagymával

Ha unja már a család a megszokott savanyúságokat, akkor  jól jön egy kevésbé ismert recept. A hagymás svéd uborkasaláta frissen is nagyon finom, de kitűnő téli svanyúság is lehet belőle. Ha már unalmas a savanyú vagy csemege uborka, valamint a télire eltett kovászos uborka és mindemellett imádjátok a hagymát, akkor nyert ügyetek van. A svéd uborka egyszerű és gyors recept alapján készül. Máris mutatom, hogy lesz a szeletelt uborka és a vöröshagyma párosából kitűnő saláta, vagy savanyúság a téli hónapokra.

Kovászos uborka télire

A kovászos uborka íz nálam egyértelműen a nyárhoz kapcsolódik. Imádom a kovászos uborka levest is. Eddig eszembe jutott, hogy azt is eltegyek a hidegebb napokra. Hisz azokra ott van az eltett svéd uborka, a csemege uborka vödrösen vagy épp a dobálós savanyúság. Az idén viszont lehet, hogy teszek egy próbát és kitapasztalom, hogy valóban olyan jó ötlet-e a kovászos uborka eltevése télire.

Vegyes vágott savanyúság – csalamádé

A csalamádé télire vagy más néven vegyes vágott savanyúság méltán az egyik legkedveltebb téli savanyúságunk. A zöldségek felszeletelése ugyan időigényes egy kicsit, de a finomsága és egyszerűsége miatt ennyi áldozatot igazán hozhatunk. Mutatom is a kitűnő receptet.

Házi dobálós savanyúság

Az utóbbi években igen kedvelt lett a házi dobálós savanyúság. Találkozhatsz még velük vegyes, vödrös vagy hordós savanyúság néven. Van amikor vecsési savanyúságként emlegetik, míg máskor erdélyi eredetűenk mondják. A nagyi féle „mindentbele” télire savanyúsághoz sok féle zöldség és egy jó felöntő lé kell és gyakorlatilag már fogyasztható is.

Uborka lefagyasztása

Kicsit kilóg a sorból, mert nem recept, de úgy érzem témába vág és talán valakinek ez a módszer is megtetszik.

Imádom az uborkasalátát, ezért a mindig teszek a fagyasztóba is uborkát, hogy télen is készíthessek finom fokhagymás, tejfölös uborkasalátát.

Az uborkákat megmosom, meghámozom és felszeletelem. Reszelhetném is, de a reszelővel túl vékony szeletek lesznek. A szeleteléssel vastagabb szeleteket kapok, amik majd kiolvadva ropogósabb salátát eredményeznek, ami jobban emlékeztet a nyári ízekre. Bezacskózva rakom az uborkákat a fagyasztóba.

Amikor uborkasalátára éhezem, akkor pár órával korábban kiveszek egy zacskó uborkát a hűtőből. Belerakom egy tálba és a megfagyott tömb minden oldalát besózom. Só úgyis kellene a salátalébe, így pedig még gyorsítja a kiolvadást is.

Ha kiolvadt, alaposan kinyomkodom és a szokásos módon salátalevet készítek hozzá. Persze figyelembe veszem, hogy az uborka sóval olvadt ki, így először a lébe egyáltalán nem teszek só. Legfeljebb csak utólag teszek bele, ha szükségét érzem.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük