Selymes tojáslikőr készítése házilag

A tojáslikőr házilag is elkészíthető alkoholos finomság. Azontúl, hogy magunk kényzetetésére készítjük, szép üvegbe töltve szuper ajándék is lehet belőle. Húsvétra vagy karácsonyra is nyugodtan ajándékozhatjuk. A tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az “eggnog latte “, de teában is nagyon finom. Lehűtve a legfinomabb, de felmelegítve szegfűszeggel és fahéjjal ízesítve puncsként us kitűnő.

tojáslikőr

A tojáslikőrt húsvéti italnak is tekinthetjük, hisz a tojás a húsvét egyik jelképe. Kanadában, az Egyesült Államokban és néhány európai országban hagyományosan a karácsonyi szezonban fogyasztják a tojáslikőrt, október végétől az ünnepi szezon végéig.

A tojáslikőr házilag is készíthető tejből, tojásból, cukorból és aromákból. Legjobban hűtve érzényesül az íze, többnyire így fogyasztjuk. Egyes országokban azonban főleg a hideg napokon felmelegítik, puncsként, a forralt borhoz hasonlóan fogyasztják. Tálaláskor fahéjjal vagy szerecsendióval ítesítik.

A tojáslikőrt ízesítőként is használhatjuk desszertekhez, süteményekben vagy más italokban. Kávéba öntve készül például az “eggnog latte “, de teában is nagyon finom.

Nem kell attól félni, hogy a nyers tojás miatt hamar megromlik, ugyanis az alkohol tartósítja.

Tojáslikőr hozzávalói

  • 5 db tojás sárgája,
  • 40 dkg cukor,
  • 5 dl tej,
  • 2,5 dl tejszín,
  • 1 vaníliarúd,
  • 2,5 dl rum vagy 3,5 dl vodka.

Elkészítése

  • a tejet a tejszínnel felforraljuk, a tejszíntől lesz igazán krémes állagú,
  • kikaparjuk a vaníliarúd belsejét,
  • a tejhez keverjük,
  • ha felforrt a tej és a tejszín, tegyük félre,
  • a tojássárgájához hozzáadjuk a cukrot,
  • egy habverő segítségével felhabosítjuk,
  • ha kihűlt a tej, a tojássárgájához öntjük,
  • alaposan összekeverjük,
  • hozzáöntjük a rumot vagy a vodkát is.

Fogyasztás előtt hagyjuk pár órát állni, hogy az ízek összeérjenek. Legjobb hűtőszekrénybe tenni és ott is tárolni, mert így jön ki igazán a kellemesen hűsítő íze.

A megmaradt tojásfehérjékből pedig készülhet például egy szuper habcsók halom.

További likőr receptek

    Nézd meg ezeket is!

    You may also like...

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük