Almás paplan, nagyszerű sütemény egyszerűen

Almás paplan hozzávalói – 28 * 40 cm-es tepsihez
- 50 dkg liszt,
- 20 dkg porcukor,
- 25 dkg vaj,
- 2 db tojás,
- 1 csipet só,
- 10 g sütőpor,
- 1-2 kávéskanál tejföl (szükség esetén).
Töltelékhez:
- 10 db kisebb savanykás alma,
- 2 evőkanál búzadara,
- 3-4 evőkanál porcukor,
- ízlés szerint fahéj.
- az almákat megmossuk,
- félbevágjuk, eltávolítjuk a magházukat és meghámozzuk,
- sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket,
- forró sütőben 15-20 percig sütjük, hogy kicsit átpuhuljanak,
- vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha, mert akkor könnyen szétesik a gyümölcs,
- a sütőből kivéve langyosra hűtjük,
- a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
- ha kisebb tojásokat használunk, és nem áll össze, adjuk hozzá a tejfölt is,
- kettévesszük a tésztát,
- lisztezett munkafelületen téglalapokat nyújtunk belőlük,
- az első lapot a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük,
- rászórjuk a búzadarát,
- rárakosgatjuk az almákat,
- meghintjük a porcukorral elkevert fahéjjal (ez ízléstől függően több vagy kevesebb is lehet),
- ráterítjük a második kinyújtott lapot,
- finoman körbenyomkodjuk a tésztát a gyümölcsök mentén,
- 200 fokra melegített sütőbe toljuk,
- kb. 40 perc alatt készre sütjük,
- langyosra hűtjük,
- felszeleteljük úgy, hogy minden süteménykockára egy fél alma jusson,
- fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.
Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!
Tipp: Ismét tovább gondoltam egy kicsit a receptet. Nem, ebbe most nem diót ajánlok. Bár szerintem az is nagyon jól illene bele. Még elegánsabbá és fenségessé tehetjük, ha vanília- vagy borsodóval megbolondítjuk.