Almás paplan, nagyszerű sütemény egyszerűen

Almás paplan receptet hozott Veronika, aki mindig valami egyszerű és nagyszerű étel elkészítésének módját tárja elénk. Ez a finom almás sütemény most kipróbálásért kiállt!

Almás paplan

Almás paplan receptje

Kordics-Ujvári Veronika a sütés nélküli almás pite golyó után ismét egy kitűnő almás receptet mutat nekünk. „A napokban olvastam a receptet a hétvégén megsütöttem.”

Hozzávalók – 28 * 40 cm-es tepsihez

Tésztához:

  • 50 liszt,
  • 20 dkg porcukor,
  • 25 vaj,
  • 2 db tojás,
  • 1 csipet só,
  • 10 g sütőpor,
  • 1-2 kávéskanál tejföl (szükség esetén).

Töltelékhez:

  • 10 db kisebb savanykás alma,
  • 2 evőkanál búzadara,
  • 3-4 evőkanál porcukor,
  • ízlés szerint fahéj.

Almás paplan elkészítése

  • az almákat megmossuk,
  • félbevágjuk, eltávolítjuk a magházukat és meghámozzuk,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket,
  • forró sütőben 15-20 percig sütjük, hogy kicsit átpuhuljanak,
  • vigyázzunk, hogy ne legyen túl puha, mert akkor könnyen szétesik a gyümölcs,
  • a sütőből kivéve langyosra hűtjük,
  • a tészta hozzávalóit összegyúrjuk,
  • ha kisebb tojásokat használunk, és nem áll össze, adjuk hozzá a tejfölt is,
  • kettévesszük a tésztát,
  • lisztezett munkafelületen téglalapokat nyújtunk belőlük,
  • az első lapot a vajjal vékonyan kikent tepsi aljába terítjük,
  • rászórjuk a búzadarát,
  • rárakosgatjuk az almákat,
  • meghintjük a porcukorral elkevert fahéjjal (ez ízléstől függően több vagy kevesebb is lehet),
  • ráterítjük a második kinyújtott lapot,
  • finoman körbenyomkodjuk a tésztát a gyümölcsök mentén,
  • 200 fokra melegített sütőbe toljuk,
  • kb. 40 perc alatt készre sütjük,
  • langyosra hűtjük,
  • felszeleteljük úgy, hogy minden süteménykockára egy fél alma jusson,
  • fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Nagyon köszönjük a receptet Kordics-Ujvári Veronikának!

Tipp: Ismét tovább gondoltam egy kicsit a receptet. Nem, ebbe most nem diót ajánlok. Bár szerintem az is nagyon jól illene bele. Még elegánsabbá és fenségessé tehetjük, ha bor- vagy vaníliasodóval megbolondítva tálaljuk.

A vaníliasodó név talán egy kicsit flancosan hangzik és sokan valami nagyon bonyolult dologra gondolnak a hallatán. Pedig a sodó nem más, mint süteményekhez való, édes és melegen tálalt öntet. Elkészítése pedig egyáltalán nem bonyolult. Nagyon finom aranygaluskához, rétesekhez vagy piskótákhoz is. Már is mutatom a vaníliasodó receptjét.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük