Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából

A diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából készül, pont úgy, mint nagyanyáink idejében.

Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából

 

Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából

A dió A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.

Hozzávalók

Tésztához

  • 60 dkg liszt,
  • 6 dkg porcukor,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg zsír,
  • csipet só,
  • 2 dkg élesztő,
  • kis tej.

Töltelékhez

  • 30 dkg dió vagy mák,
  • 15 dkg porcukor,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • citromhéj,
  • mazsola
  • 2,5 dl forró víz.

Elkészítése

  • az élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk,
  • a tészta hozzávalót a felfuttatott tejjel alaposan összedolgozzuk,
  • kicsit pihentetjük,
  • közben elkészítjük a tölteléket,
  • a száraz hozzávalókat összekeverjük (dió vagy mák, porcukor, zsemlemorzsa, citromhéj, mazsola)
  • 2,5 dl forróvízzel leforrázzuk,
  • hűlni hagyjuk,
  • pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk,
  • kb 4X4 cm-es kockákat vágunk a tésztából,
  • közepére halmozunk egy kis tölteléket,
  • kifliket formázunk belőlük,
  • kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Mák vagy dió helyett gesztenyemasszával is tölthetjük.

Naygon köszönjük a kitűnő receptet Hajas Irénnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

3 × öt =