Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából

A diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából készül, pont úgy, mint nagyanyáink idejében. Már mutatom is az egyszerű és nagyszerű receptet.

Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából

 

Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából receptje

A dió A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.

Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.

A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.

Hozzávalók

Tésztához

  • 60 dkg liszt,
  • 6 dkg porcukor,
  • 2 egész tojás,
  • 20 dkg zsír,
  • csipet só,
  • 2 dkg élesztő,
  • kis tej.

Töltelékhez

  • 30 dkg dió vagy mák,
  • 15 dkg porcukor,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • citromhéj,
  • mazsola
  • 2,5 dl forró víz.

Diós-, mákos kifli elkészítése

  • az élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk,
  • a tészta hozzávalót a felfuttatott tejjel alaposan összedolgozzuk,
  • kicsit pihentetjük,
  • közben elkészítjük a tölteléket,
  • a száraz hozzávalókat összekeverjük (dió vagy mák, porcukor, zsemlemorzsa, citromhéj, mazsola)
  • 2,5 dl forróvízzel leforrázzuk,
  • hűlni hagyjuk,
  • pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk,
  • kb 4X4 cm-es kockákat vágunk a tésztából,
  • közepére halmozunk egy kis tölteléket,
  • kifliket formázunk belőlük,
  • kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
  • közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Tipp: Mák vagy dió helyett gesztenyemasszával vagy kemény lekvárral is tölthetjük.

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Hajas Irénnek!

További hasonló receptek

A hamis hájas kifli egy egyszerű és nagyon finom retró sütemény újragondolt változata. Sertésháj helyett sertészsír és margarin kerül a tésztájába, finom házi lekvárral, dióval vagy mákkal egyaránt tölthetjük. Évek óta ezt viszem a Balkonada találkozókra is, mert napokig eláll, akár két nappal előtte is elkészíthető, nem romlik el, egyszerűen bekapható, nem lesz maszatos tőle az ember keze. Egy részét mindig japánbirsből készült lekvárral töltöm. Többeknek ígértem, így most mutatom az egyszerű és nagyszerű receptet.

Ha már unod az almás pitét, gyors, egyszerű és finom alternatíva az almás kifli sörrel. A recept szerint sör is kerül a tésztába, ennek alkoholtartalma miatt nem kell aggódni, nem lesz sör íze, és a gyerekek is bátran fogyaszthatják.

Lekváros-diós linzer sokkal finomabb, mint egy linzer alaptésztából készülő sima linzer. A darált cukros diótól sütés közben kellemes karamelles ízt kap, ami megkoronázza az egyszerű süteményt. Házi sárgabarack lekvárral a legfinomabb.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük