Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából
A diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából készül, pont úgy, mint nagyanyáink idejében.

Diós-, mákos kifli élesztős, zsíros tésztából
A dió A- és E-vitaminban nagyon gazdag. B-vitaminból többfélét tartalmaz, többek közt tiamint, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést.
Sok benne a magnézium és a kálium, fluor, valamint a mangán és a réz, ez utóbbi a vérképzést segíti. A szelén a immunerősítő és szívizom-gyengeség ellen kiváló.
A magvakban, így a dióbélben található, többszörösen telítetlen zsírok, az omega-3-zsírsavak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében segítenek és hozzájárulnak az erek állapotának javulásához.
Hozzávalók
Tésztához
- 60 dkg liszt,
- 6 dkg porcukor,
- 2 egész tojás,
- 20 dkg zsír,
- csipet só,
- 2 dkg élesztő,
- kis tej.
Töltelékhez
- 30 dkg dió vagy mák,
- 15 dkg porcukor,
- 10 dkg zsemlemorzsa,
- citromhéj,
- mazsola
- 2,5 dl forró víz.
Elkészítése
- az élesztőt egy kevés tejben felfuttatjuk,
- a tészta hozzávalót a felfuttatott tejjel alaposan összedolgozzuk,
- kicsit pihentetjük,
- közben elkészítjük a tölteléket,
- a száraz hozzávalókat összekeverjük (dió vagy mák, porcukor, zsemlemorzsa, citromhéj, mazsola)
- 2,5 dl forróvízzel leforrázzuk,
- hűlni hagyjuk,
- pihentetés után a tésztát vékonyra kinyújtjuk,
- kb 4X4 cm-es kockákat vágunk a tésztából,
- közepére halmozunk egy kis tölteléket,
- kifliket formázunk belőlük,
- kikent vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk,
- közepes hőmérsékletű sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Mák vagy dió helyett gesztenyemasszával is tölthetjük.
Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Hajas Irénnek!