Cukkini savanyúság tartósítószermentesen

A cukkini egyre kedveltebb zöldségféle. Egyszerűen termeszthető, sokoldalúan felhasználható. Rengeteg húsos és húsmentes étel készülhet belőle a cukkinikrémtől a leveseken át egészen a görög muszakáig. Most itt a cukkini savanyúság felfedezésének és eltevésének ideje!

Cukkini savanyúság

Cukkini savanyúság hozzávalói – 1 literes üveghez

  • 700-800 g cukkini,
  • 20 szem fekete bors,
  • kapor és zöldpetrezselyem ízlés szerint,
  • 1 db babérlevél,
  • 2 gerezd fokhagyma,
  • 1 db lilahagyma (el is maradhat),
  • 1 db sárgarépa,
  • 1 db erős paprika.

A savanyúság levéhez

  • 1 liter víz,
  • 1 kanál só,
  • 1,5 kanál cukor,
  • 6 kanál ecet.

Cukkini savanyúság elkészítése

  • mossuk ki jól az üvegeket és a kupakokat is,
  • öntsünk az üvegekbe 50 – 100 ml vizet,
  • majd melegítsük mikrohullámú sütőben 10 percet,
  • ezután öntsük ki a vizet az üvegekből, csepegtessük le őket,
  • mossuk meg a cukkinit,
  • vágjuk le a végeiket és szeleteljük fel 1 cm-s karikákra,
  • a sárgarépát, a hagymát, fokhagymát és a paprikát is tisztítsuk meg és karikázzuk fel, 
  • a babérlevelet, a borsot, a kaprot és a zöld petrezselymet tegyük az üvegek aljába,
  • a cukkinikarikákat tegyük az üvegekbe,
  • közéjük rakjunk sárgarépa, lila vagy hagyma, fokhagyma és paprika darabokat is,
  • a savanyúság levének elkészítéséhez a tegyük bele a sót, a cukrot és az ecetet a vízbe,
  • keverjük össze, főzzük fel,
  • a levet forrón öntsük rá az üvegekbe rakott zöldségekre, teljesen töltsük tele az üvegeket,
  • a kupakokkal zárjuk le őket,
  • a lezárt üvegeket fordítsuk fejjel lefelé és így hagyjuk kihűlni őket.

Nagyon köszönjük a receptet Ujvári Nikolettának!

További cukkinis receptek

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük