Legismertebb erika növények és gondozásuk

Az ősz egyik legnépszerűbb virágzó növénye az erika, vagy más éven hanga. A hangafélék családja 700 fajtával büszkélkedhet, az idetartozó erikák közül a legismertebb a Dél-Afrikából származó vékony hanga (Erica gracilis), valamint az Európa több pontján őshonos alpesi vagy hússzínű hanga (Erica carnea). Elterjedési területükből adódóan e két törpecserje igénye és gondozása is eltérő.

alpesi erika, más néven alpesi hanga virágai

Az őszi kert sztárja: erika

A hangafélék népes családjába tartozik a csarab (calluna vulgaris) is, amely sokban hasonlít az erikára, mégis más növényről van szó.

Skócia 17 százalékát hangamocsarak és tőzeglápok alkotják, de Skandináviában, illetve a tengerhez közel, Normandiában, Dániában is sokat találunk belőle. Ezeken a helyeken elterjedt finomság a hangaméz.

Az erikák bokros felépítésű, alacsony vagy közepes termetű örökzöld törpecserjék. A rendkívül dekoratív növényt Magyarországon jelelmzően egyidényes növényként tartják.

Jellegzetes tűszerű levelei és dús harangszerű virágzatot alkotó pici, rózsaszín, liláspiros, illetve fehér virágai vannak, melyek tél végátől a tavasz közepéig nyílnak. Bár fagyérzékeny növényről van szó, virágait télen is megtartja.

Hidegebb teleken télikertben, hűvös, világos helyen lakásban is nevelhetjük, de alapvetően balkonládába ültetve a szabadban tartjuk.

Az erika fajok leginkább világos vagy félárnyákos, szélvédett helyen fejlődnek szépen. Legjobban a semleges, esetleg savas talajt kedvelik. A föld mindenképp legyen laza szerkezetű, jó vízáteresztő, tápanyagdús.

Virágzási időben rendszeres öntözést igényelnek, a virágzás után kevesebb vízzel is beérik, bár a nyári hőségben és szárazságban szintén meghálálják, ha locsoljuk.

A hangák színpompás virágaikkal rendkívül dekoratív növények, akár talajtakaróként, akár sziklakerti növényként ültetjük őket.

Alpesi erika

Alpesi erika (Erica carnea) vagy alpesi hanga laza bokrot alkotó fagytűrő cserje. Rózsaszín vagy fehér virágai tömött fürtökben, télen nyílnak. Fagytűrő növény, gondozása nem bonyolult, akár igénytelen növénynek is nevezhetjük, ennek ellenére sokaknak nem sikerül megtartani. A továbbiakban elmondom, mit kellene másképp tenni ahhoz, hogy évekig díszítse a kertet.

Vékony erika

Az alpesi erikától eltérően nem viseli el a fagyokat, ezért inkább „egynyáriként” tartjuk. Gondozása annyira egyszerű, hogy szinte csak az öntözésre korlátozódik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük