Sós napraforgókalács napraforgómaggal

Mióta az eszemet tudom, húsvétkor édes kalácsot eszünk a sonka mellé. Az utóbbi években ez már nem hagyományos fonott kalács, hanem napraforgókalács mazsolával, ami szintén édes tészta. Porga Júliáéknál sós napraforgókalács került az asztalra napraforgómaggal.

sós napraforgókalács napraforgó maggal

Sós napraforgókalács napraforgómaggal

A sós napraforgókalácsot a Limara oldalán találta, ez alapján készítette el. 

Hozzávalók

Tésztához:

  • 660 g finomliszt,
  • 1 tojás,
  • 1 tojás sárgája,
  • 1 dl olaj,
  • 2 evőkanál burgonya pehely (elhagyható vagy 1 evőkanál tejporral helyettesíthető),
  • 1 evőkanál cukor,
  • 1,5 teáskanál só,
  • kb. 4 dl tej,
  • 4 dkg friss élesztő.
Kenéshez:
  • 5-6 dkg olvasztott vaj
Tetejére:
  • 1 tojás,
  • napraforgómag, vagy len, szezámmag, de ezeket vegyesen is feltehetjük.

Elkészítése

  • Kb. 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a cukrot és a sót a többi langyos tejben feloldjuk,
  • a lisztbe belekeverjük a tojásokat, a felfuttatott élesztőt és a tejet,
  • Jól összedolgozzuk, kb. 25-30 percig dagasztjuk kézzel, hogy egy kicsit keményebb tésztát kapjunk. Gépi dagasztással rövidebb idő kell.
  • A tésztát egy kelesztőtálba tesszük és 30-35 percig hagyjuk kelni,
  • ezek után kialakítjuk a napraforgókalács formáját, ennek lépésről lépésre, fotókkal illusztrált elkészítési módját ide kattintva találod,
  • letakarjuk és 30 percig hagyjuk kelni,
  • a sütőt előmelegítjük 180 fokra,
  • a megkelt tésztát egy egész, felvert tojással lekenjük,
  • a közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgó-, len-, vagy szezámmaggal.

Nagyon köszönöm a fotót és a receptet Porga Júliának.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük