Növények cserépbe ültetése – olvasói tanácsok

A növények cserépbe ültetése egyszerű feladatnak tűnhet, de mint mindent ez is lehet még jobban csinálni. A kertek rendelkezőknek is ajánlom, hogy azokat a növényeket, amelyek cserépben is tarthatók, ne ültessék ki a sazbadföldbe. Sinka Erika kertje a legjobb bizonyíték arra, hogy cserépben nevelve nagyon szépek lesznek a növények és a kert hangulatán is sokat dobnak. Erika most a cserepek beültetéséhez is mutat néhány jól bevált trükköt.

Növények cserépbe ültetése

A kerttel rendelkezőknek is érdemes a növények egy részét cserepekbe ültetni. Különösen igaz ez a fűszernövényekre.

Cserépben, dézsában vagy balkonládában pont olyan szépen fejlődnek a virágok. Ráadásul mobilitásuk miatt könnyen átrendezhetők és így mindig más arcát mutathatja a kertünk. További előny, hogy a cserépbe ültetés következtében a növények nagyon jól kordában tarthatók. 

Nézzük is, hogy ültett virágokat cserépbe Erika!

Először, a cserepet, amibe ültetni szeretnénk, beáztatjuk, hogy jól megszívja magát vízzel, a lefolyó lyuk alját lezárjuk agyaggranulátummal, kaviccsal, jelen esetben felmosó rongy darabbal.

Az aljára a komposztálóból hozok félig lebomlott ágakat, nyesedéket, az a jó, ha darabos. Erre a célra jó a gyökéritató is, de elég dréga!

 
 
 
Ezeket a szereket szórom rá: talajfertőtlenítő, hangyairtó, csigaölő szer.
 
 
 
Az előbbi szereket rászórom.
 
 
 

Mivel tűzgyöngyvirágot (Heuchera) ültettem, az alsó, elszáradt, sérült leveleket levágom, és azok is mehetnek ide, majd elrohad!

Növények cserépbe ültetése

Természetesen a növényt is jól beáztattam, úgy került beültetésre. Friss virágföldet szórók rá. Nem nyomkodom le nagyon, csak úgy érzéssel, a locsolásnál majd úgy is tömörödik a föld. A tetejére még szórok egy kevés csigaölő szert, mert ezt is nagyon szeretik. A perem szélétől mindig hagyok kb. 2 cm távolságot, mert erre szórok még kókuszrostot, agyaggranulátumot, vagy vágott nyesedéket, ez díszít és csökkenti a párolgást.

Nem vagyok híve az alátéteknek, de jól mutat. Az alátét és a cserép közé teszek lábacskákat, emelést, ami lehet akár törött cserépdarab is. Ez segíti a felesleges víz kifolyását. Íme az elültetett növény.

Növények cserépbe ültetése

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a hasznos tanácsokat!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 393
  • 11
  •  
  •  
  • 393
  •  
  • 11
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük