Aranyeső, aranyvessző, aranycserje – melyik melyik?

Aranyeső, aranyvessző, aranycserje, aranyág, aranyfa. Öt megnevezés, amit sárga virágú növényekre használunk. Többnyire helytelenül. Az öt kifejezés valójában három teljesen különböző származású és habitusú növényt takar. Tegyük rendbe, hogy melyik kifejezés melyik növényt takarja!

aranyvessző, aranyeső, aranycserje

Aranyeső, aranyág, aranyvessző, aranycserje, aranyfa …

Az öt kifejezés valójában három teljesen különböző származású és habitusú növényt takar. A virágzási idejük is eltérő, közös jellemzőjük az élénk sárga virágaik, ami miatt az arany jelzőt is kapták.

Legjobb, ha megtanuljuk a hivatalos latin nevüket, mert akkor biztos nem keverjük össze őket. Aranyvessző a nyáron nyíló Solidago, az akácra hasonlító virágú az aranyeső, latinul a Laburnum, a tavasszal nyíló aranycserje a Forsythia.

Nézzük őket egyenként, fotókkal!

Aranycserje (Forsythia)

A tavasz egyik első virágzó bokra az aranycserje, melyet sokan aranyesőnek hívnak. A látványos díszcserjét szokták még kert aranyfa vagy aranyág névvel ihletni.

Az aranycserje (Forsythia) a tavaszi kertek egyik legkedveltebb díszcserjéje és legszebb sárga színfoltja. Az aranyfának vagy forzítiának is hívott növény virágai már a levelek megjelenése előtt kinyílnak. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul igénytelensége, szinte semmi gondozást nem igényel. Szaporítása is roppant egyszerű.

És akkor itt rögtön meg kell említenem még egy növényt, amit gyakran összekevernek az aranycserjével, ez pedig a téli jázmin, mi már akár decemberben is hozza sárga virágait.

Aranyeső (Laburnum)

Az aranyeső (Laburnum) tavasszal rengeteg lecsüngő és élénk sárga virágfürttel ragyogja be a kertet. A lombhullató cserje virágai az akáchoz hasonlítanak, ezért tévesen szokták sárga akácnak is hívni. Igénytelen növény, gondozása nem szükséges.

Aranyvessző (Solidago)

A közönséges aranyvessző (Solidago) a nyár akár két-három méter magasra is megnövő gyógynövénye. Az invazív növény virága bódítóan illatos, imádják a méhecskék is. Gyakran kötik vidám nyári virágcsokrokba.

Vizelethajtó és vértisztitó hatása van, vadon termő hatásait fitoterápiai célokra is gyűjtik.

aranyvessző, solidago

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük