Legnagyobb muskátli gondozási hibák

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy gondozásánál ne követhetnénk el hibákat. A legfőbb muskátli gondozási hibák kivédésével tavasztól a fagyok beálltáig tartó virágözönre számíthatunk.

muskátli gondozási hibák

Legnagyobb muskátli gondozási hibák

Legyen bármilyen fajta is a muskátli, néhány egyszerű gondozási szabály betartásával napos vagy félárnyékos helyen tartva késő őszig ontja virágait. Nem kényes a talajra, tűri a forróságot, sőt elviseli, ha időnként kissé kiszárad a földje.

A legdurvább muskátli gondozási hibák elkövetését azonban megbosszulja. A levelek sárgulása nem betegség vagy kártevő garázdálkodásának következménye, többnyire hibás gondozás következményeként alakul ki.

Nem megfelelő hely

Fontos, hogy megfelelő helyet biztosítsunk a muskátlinak. Az állómuskátlik imádják az egész napos napsütést.

A futó fajták és az angol muskátlik kevésbé napimádók, azok nem viselik el az állandó tűző napot. Hűvösebb helyet igényelnek, úgy helyezd el őket, hogy naponta pár órát árnyékban legyenek.

A hőség és szárazság együtt sárgulást vagy a levelek vörösödését okozza.

Öntözés, tápanyagellátás hibái

A muskátli nem túl vízigényes növény. Sokkal inkább elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Érdemes kora reggel vagy késő este locsolni. Hőségben nagyobb a párologtatás is és kárt is okozhat a növényben.

A túllocsolást szintén levélsárgulással jelzi. Ezentúl a pangó víz a gyökerek rothadását idézheti elő. A sárga leveleket mielőbb távolítsuk el, az öntözéssel pedig várjuk meg, hogy kicsit kiszáradjon a föld. Párás időben kevesebb öntözést igényel a muskátli.

Vízhiányra utal, ha csak a levél széle sárgul.

A hideg vízzel öntözés nemcsak sárgulást, de a növény pusztulását is okozhatja. Lehetőség szerint esővízet, vagy állott, langyos vizet használjunk.

Fontos, hogy a nagy hőségben rendszeresen öntözzük. Ha a locsolást napokig nem tudjuk megoldani, érdemes árnyékos helyre helyezni, ahol szintén jól érzik magátt, de kevésbé szárad ki a földje, így kevesebb vízzel is beéri.

A tápanyaghiány legbiztosabb jele, ha a levelek halványsárgává válnak. A futó muskátlit hetente, az állót 10 naponként célszerű tápoldatozni.

Elmarad a növényi részek eltávolítása

A muskátli úgy lesz szép, ha rendszeresen eltávolítjuk az elszáradt virágokat és a beteg vagy sérült növényi részeket. A felesleges részek eltávolításával az egészséges és új részekre koncentrál a növény. Ezzel többek közt dúsabb virágzásra is ösztönözzük. 

Muskátli gondozása hónapról hónapra – videó

Köszönöm a megosztásokat!
  • 1.1K
  • 12
  •  
  •  
  • 1.1K
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük