Fás kövirózsacserje (Aeonium arboreum) gondozása

A fás kövirózsacserje (Aeonium arboreum), más néven fatermetű kövirózsacserje vagy egyszerűen csak fás kövirózsa nem véletlenül kapta a fatermetű jelzőt. Az érdekes levéldísznövény szakszerű gondozás mellett akár 1-1,5 méter magasra is megnőhet és virágba is borulhat. A többi pozsgás növényhez hasonlóan gondozása igen egyszerű, szinte csak túllocsolással tehetjük tönkre.

fás kövirózsacserje

Fás kövi rózsa származása

A fás kövirózsacserje  (Aeonium arboreum) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe, ezen belül a varjúhájfélék (Crassulaceae) családjába és a fáskövirózsa-formák (Sempervivoideae) alcsaládjába tartozó nemzetség. Marokkóban és Dél-Európában, a Kanári-szigeteken őshonos.

Fás kövirózsacserje (Aeonium arboreum) jellemzése

Ismertetőjegyei: örökzöld pozsgás növény. Csak megjelenésében hasonlít a kövirózsához, de nincs köze hozzá. A zöld levelű alapváltozata mellett igen népszerű a bordó és a sötétbordó, már majdnem fekete változata is.

Virágok: virágai sárgaszínűek, nagyobb gúla alakú virágzatokban nyílnak. A virágok dézsás nevelésben igen ritkán jelennek meg, akkor is csak az erősebb és idősebb egyedeken.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező

Magasság: a több éves, kifejlett növény magassága akár az egy métert is elérheti

Habitus: fásodó szárú pozsgás növény, elágazásain húsos levélrózsákat képez, amelyek hasonlítanak a kövirózsa leveleire. A legtöbb fajtának zöld levelei vannak, de léteznek barna vagy feketésvörös lombszínű fajták is.

Cserépben nevelhető-e: igen, sőt, leginkább cserépben tartjuk, mert nem fagytűrő, így fagymentes helyen teleltetni kell

Virágzási idő: január-február

zöld és fekete levelű fás kövirózsacserje (Aeonium arboreum)

Fás kövirózsacserje gondozása

Helyigénye

Fényigényes dísznövény, ezért nyáron a szabadban érzi legjobban magát. Tavasztől őszig a szabadban tartsuk, napos vagy félárnyékos, esőtől védett helyen.

A bordó levelű változatok külünösen igénylik a fényt, csak fény hatására lesznek bordók. Fénytelen helyen teleltetve leveleik gyakran bezöldülnek.

Öntözés, tápoldatozás

Növekedési időszakban rendszeressen öntözzük. Túlöntözésre érzékeny, csak akkor öntözzük, ha a felső talajréteg kiszáradt. Augusztusig két hetente kaktuszoknak való tápoldatot adagoljunk neki.

Ültetése

Átlagos, de jó vízáteresztő képességű talajba ültessük.

Fás kövirózsa teleltetése

A fagyok előtt világos, 10-12 fokos helyiségbe menekítsük be. Szüksége esetén melegebb helyen is áttelel. Különösen a bordó változatánál fontos, hogy világos helyen tartsuk, egyébként elveszti a színét és zöldre vált. Teleltetés alatt nagyon ritkán öntözzük, tartsuk szinte teljesen szárazon.

Kövirózsacserje metszése

A kövirózsacserje nem igényel metszést. Ha formázni szeretnénk, akkor erre a tavaszi, nyári időszak a legmegfelelőbb. Az ilyenkor levágott részeket földbe dugva újabb kis növényeink lesznek.

Kövirózsacserje szaporítása

Magvetéssel nyáron próbálkozhatunk, 20- 24 °C fokos hőmérsékleten.

A fás kövirózsacseje nyáron fejdugványról (egy egész levélrózsa, rövid szárrésszel) szaporítható. A levágott részt pár órán át hagyjuk szikkadni, hogy a seb begyúgyuljon.

Laza szerkezetű talajba dugjuk le dugványt. Készen kapható kaktuszföld helyet használhatunk saját magunk által kevertet is. Ehhez egy rész homok, egy rész föld és egy rész komposzt összekeverése javasolt.

Meleg helyen és földjét nyirkosan tartva gyökeresedik meg. Serkenthetjük a gyökérképződést, ha a földbe dugás előtt a szárrész gyökereztető porba mártjuk.

Levéldugványról is könnyen meggyökeresedik. Fektessünk le egy levelet a laza talaj felszínére. Néhány hét alatt gyökeret ereszt, majd kifejlődik egy kis levélrozetta. A levéldugványnak használt levél ezt követően fokozatosan elszárad, végül teljesen kiszikkadva magától lepottyan a levélrózsáról.

Kövirózsacserje kártevői

Túl sok betegsége, kártevője nincsen. Időnként azért a viaszos pajzstetvek és levéltetvek megtámadhatják.

Fás kövirózsa felhasználása

Csak dísznövényként használható, egyéb mediterrán növényekkel együtt nagyon jó hangulatot ad, nagyon szépen mutat terrekotta cserepekben is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük