Madarak és békák koncerteznek a budapesti kertben

Ugye te is el tudnád képzelni, hogy az ébresztőóra idegesítő hangja helyett madarak vidám csivitelése és a békák kurutyolása ébreszt fel? Mindez nem lehetetlen. Ma egy olyan olvasói kertet hoztam, ahol a természeté a főszerep. Az életenergiát adó vizes oázis megalkotása és fenntartása kemény munkát igényel, de megvan a jutalma is. A látvány és az élmény mindenért kárpótol. A tiszta vizű, csordogáló patak mellett olvasgatva megfizethetetlen érzés hallgatni, hogy csicseregnek a madarak a kertben.

madarak a kertben

Madarak a kertben

Sinka Erika kertjében is fontos szerepet játszik a víz. Tó, kerti zuhanyzó, szökőkút, patak és kerti csap formájába is megjelenik a háziak és a kertbe látogató kis szárnyasok, békák és pillangók örömére.

„A kert észak-keleti részében, a „Hortenziás pihenő” szomszédságában található kettős domb, a tó kialakításakor feleslegessé váló földből formálódott. E mögött található, a kert dél-keleti részén a „Kis erdő” (jellemzően fenyőfélék és tuják alkotják, aljnövényzete Gólyaorr, Hunyor, Erdei tündérfürt (Aruncus), Páfrányok, Mezei zsurló, Borostyán, Leánykökörcsin, Mahónia, Medvehagyma), komposztáló, valamint egy süni fészke.

A kisebbik lejtésű dombocska oldalából enyhe folyású patakocska csordogál a „vese” alakúra formált, fólia borítású tavacskába. Itt kedvére szaporodhat a tavirózsa. A tó szélén igen gazdag a növényzet. Tavasszal a Mocsári gólyahír sárgállik, később káka és sás veszi át a szerepet, de leginkább a szabadjára engedett Borsmenta és Fodormenta uralkodik. Távolabb, de még a tó szélén található: Páfrány félék, Mocsári Írisz telepek, Legyezőfű, Tóparti fű, sásliliomok széles választéka, valamint Dísz csorba, Kínai Szellőrózsa, Kaméleon virág, a természethez hasonlóan.

A tó fölé, enyhe, félkörívben benyúló, vörösfenyő deszkával borított stégről szépen rá lehet látni a tó felszínére, a felette repkedő szitakötőkre és a sásokon megpihenő légi vadászokra.
Tavasztól őszig hangos a part a kecskebékák és varangyos békák „zenéjétől”. A tóban aranyhalak úszkálnak kedvükre (és a szomszéd macska nem kisebb örömére).

A magas fákkal (nyírfa, fenyőfa, hamisciprus) és cserjékkel (Kányabangita – Viburnum opulus, Galagonya -Crataegus) körülvett rész a leghűvösebb pontja a kertnek. Ezért is lett itt kialakítva, asztallal és székekkel, egy barátságos és romantikus étkezőhely. A hűs pihenőhely intimitását növeli, hogy nem fedett, árnyékolásról a vadszőlő gondoskodik. Nemcsak árnyékol, de ősszel fantasztikus szín-kavalkádot ad elő. Nyáron, amikor a virágával „szemetel”, akkor egy kifeszített vitorlavászon segít a rend és tisztaság fenntartásában. A stég partjánál Páfrányok, Tópartifű (Rodgersia), Hunyorok (Helleborus), Kínai Szellőrózsa (Anemone hupehensis), Erdei tündérfürt (Aruncus dioicus), cserepekben Hortenzia (Hydrangea) nyílik.

Ehhez a részhez közvetlenül kapcsolódik a szalonna sütő, kőből készült ülőkékkel. Egy kicsit távolabb, de még mindig ide kapcsolódik építészetileg egy hideg-meleg vizes kerti zuhanyozó, ami a meleg nyarakon kellemes felfrissülést jelent. Itt (távolabb) az árnyékolásról egy hatalmas Szivarfa (Catalpa), Hamisciprus gondoskodik, (közelebb) selymes díszfű-félék simulnak az éppen felfrissülni vágyókhoz (Japánfű, Különös fű), aljnövényzetként: Erdei szamóca (Fragaria vesca), Erdei kutyatej (Euphorbia amygdaloides).

Tovább haladva újabb keskeny, zöld fűfelülethez érünk, amelyet Nyírfák, Hamisciprusok, Hortenziák hatérolnak a szomszéd felől. Egy enyhe körívben a kerti vízcsap található a kert nyugati részében. Hogy még természetesebb, „vizesebb” hatása legyen ennek a területnek, ezért ide Mocsári nőszirom (Iris pseudacorus) és Szibériai nőszirom (Iris sibrica), Ékszerliliom (Agapanthus) lett ültetve a sásliliomokkal és vadvirágokkal (Turbolya, Bakszakáll, Mária tövis) vegyítve.

A kert egészére jellemző, hogy minden évszakban más arcát mutatja, ami nemcsak változatos, de szemet gyönyörködtető is. Amikor éppen nincs látnivaló (télen), akkor a frekventált területekre elhelyezett kerámiák segítenek életet vinni a kertbe, illetve a cserepes virágokat felváltja a Díszkáposzta, Krizantém Chrysanthemum). Ez utóbbiakat tavasszal a kert különböző pontjaira ültetem ki.

Nagyon köszönöm a fotókat Sinka Erikának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük