Abált szalonna készítése házilag

Abált szalonna készítése otthon, házilag is megoldható. Garantáltan olyan ízesítésű lesz, ahogy szeretnénk.

abált szalonna készítése házilag

Illésné Nagy Mária kedvcsinálója és receptje következik.

“Egyszerűen tudunk otthoni körülmények között abált szalonnát készíteni. Megmutatom, hogy készítettem.
Először is tisztázni kell, hogy mit is az abálás. 100 °C körüli, éppen csak, lassan fővő, bugyborékoló folyadékban történő hőkezelést, főzést jelent.

A disznóvágáskor a hurkafőzés után visszamaradt fűszeres hurkalébe szokták megfőzni, “abálni” pl. a tokaszalonnát.

Házi körülmények között is könnyen előállíthatjuk az abalevet: csupán só, fekete szemes bors és fokhagyma szükséges hozzá.

Első lépés a hasaalja szalonna beszerzése. Henteseknél lehet “rátalálni”, összegurítva,  feltekercselt formában tárolják a pultban.

Miután szert tettem szép húsos kinézetű hasaalja szalonnára, alaposan megmostam, egy nagyon éles késsel végigmentem a bőrös felén. Kaparó mozdulatokkal azért kell leellenőrizni a bőrét, nehogy szőr legyen rajta. Ha lila színű pecsét található még rajta, ezt is le kell kapirgálni.

Tetszőleges darabokra vágjuk fel, én féltenyérnyi darabokat vágtam belőle.

Ezután elkészítettem az abalevet. Egy edénybe vizet öntöttem, sót, szemes fekete borsot szórtam bele, 1 fej fokhagymát megpucoltam, beledobtam. Meg kell kóstolni!, hogy elég sós-e.

Ezután beletettem a feldarabolt szalonnát, forralni kezdtem, – közben néhányszor egy kanállal leszedtem a felhabzott részét, – amikor bugyborékolni kezdett, takarékra állítottam a gázt alatta.

Addig főztem, szépen lassan, türelmesen várakozva (kb. 1-1,5 órán át) amíg puhára főtt. Akkor tökéletes, ha egy hústűvel megkarcolva a bőrös felét, szépen megnyílik.

Ezután egy szűrőkanállal kiemeltem az abaléből, lecsepegtettem és egy olyan állványra tettem, amiről lecsöpöghet róla a leve.

Teljes kihűtöttem, majd jól megszórtam őrölt csemege piros paprikával.

Hűtőbe tettem és jól elfogyasztottuk.

Na nem egyszerre, 3-4 darabot nylon zacskóba tettem és lefagyasztottam. Így bármikor, ha megkívánjuk, csak előveszem a fagyóból, este bekerül a sima hűtőbe, reggelre kész a tökéletes fogás.

Lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma, póréhagyma, paprika, paradicsom, uborka és finom, frissen sült kenyér, ennyi szükséges hozzá és persze, jó étvágy!(at) kívánok! 🙂

Érdemes időt szánni az elkészítésére, nagyon finom és házilag, saját magunk készítettük! 😊

Tipp, ötlet: Az abáláshoz használt levet, ki ne öntsétek! Remek jól felhasználható bableveshez, főzelékhez, káposztás ételekhez, stb. Az enyém teljesen “bekocsonyásodott”, lefagyasztottam, alig várom, hogy felhasználjam 🙂

Jó munkát, finom falatokat kívánok! 😋

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Baráth Rozália tippje: “Én is hasonlóan csinálom, csak mikor forrón kiveszem a léből, akkor is megkenem zúzott fokhagymával és borssal, pirospaprikával, így jó fűszeres! Adok az epémnek, de nem eszem belőle sokat és így nincs baj ! 🙂

  • 103
  •  
  • 7
  •  
  •  
  • 103
  •  
  • 7
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás