Abált szalonna készítése házilag

Az abált szalonna a téli hónapok egyik hagyományos étele, amit otthon, házilag is egyszerűen a készíthetünk. Többféle fűszerezéssel, ízesítéssel készülhet. A házilag készült abált szalonna nagy erénye, hogy garantáltan olyan ízesítésű lesz, ahogy szeretjük. Olvasónk megmutatta kedvenc receptjét, amivel puha és igazán ízletes lesz az abált szalonna.

abált szalonna készítése házilag

Abált szalonna receptje

Illésné Nagy Mária kedvcsinálója és receptje következik.

„Egyszerűen tudunk otthoni körülmények között abált szalonnát készíteni. Megmutatom, hogy készítettem.
Először is tisztázni kell, hogy mit is az abálás. 100 °C körüli, éppen csak, lassan fővő, bugyborékoló folyadékban történő hőkezelést, főzést jelent.

A disznóvágáskor a hurkafőzés után visszamaradt fűszeres hurkalébe szokták megfőzni, „abálni” pl. a tokaszalonnát.

Házi körülmények között is könnyen előállíthatjuk az abalevet: csupán só, fekete szemes bors és fokhagyma szükséges hozzá.

Első lépés a hasaalja szalonna beszerzése. Henteseknél lehet „rátalálni”, összegurítva,  feltekercselt formában tárolják a pultban.

Miután szert tettem szép húsos kinézetű hasaalja szalonnára, alaposan megmostam, egy nagyon éles késsel végigmentem a bőrös felén. Kaparó mozdulatokkal azért kell leellenőrizni a bőrét, nehogy szőr legyen rajta. Ha lila színű pecsét található még rajta, ezt is le kell kapirgálni.

Abált szalonna elkészítése lépésről lépésre

Tetszőleges darabokra vágjuk fel, én féltenyérnyi darabokat vágtam belőle.

Ezután elkészítettem az abalevet. Egy edénybe vizet öntöttem, sót, szemes fekete borsot szórtam bele, 1 fej fokhagymát megpucoltam, beledobtam. Meg kell kóstolni!, hogy elég sós-e.

Ezután beletettem a feldarabolt szalonnát, forralni kezdtem, – közben néhányszor egy kanállal leszedtem a felhabzott részét, – amikor bugyborékolni kezdett, takarékra állítottam a gázt alatta.

Addig főztem, szépen lassan, türelmesen várakozva (kb. 1-1,5 órán át) amíg puhára főtt. Akkor tökéletes, ha egy hústűvel megkarcolva a bőrös felét, szépen megnyílik.

Ezután egy szűrőkanállal kiemeltem az abaléből, lecsepegtettem és egy olyan állványra tettem, amiről lecsöpöghet róla a leve.

Teljes kihűtöttem, majd jól megszórtam őrölt csemege piros paprikával.

Hűtőbe tettem és jól elfogyasztottuk.

Na nem egyszerre, 3-4 darabot nylon zacskóba tettem és lefagyasztottam. Így bármikor, ha megkívánjuk, csak előveszem a fagyóból, este bekerül a sima hűtőbe, reggelre kész a tökéletes fogás.

Lilahagyma, vöröshagyma, újhagyma, póréhagyma, paprika, paradicsom, uborka és finom, frissen sült kenyér, ennyi szükséges hozzá és persze, jó étvágy!(at) kívánok! 🙂

Érdemes időt szánni az elkészítésére, nagyon finom és házilag, saját magunk készítettük! 😊

Tipp, ötlet: Az abáláshoz használt levet, ki ne öntsétek! Remek jól felhasználható bableveshez, főzelékhez, káposztás ételekhez, stb. Az enyém teljesen „bekocsonyásodott”, lefagyasztottam, alig várom, hogy felhasználjam 🙂

Jó munkát, finom falatokat kívánok! 😋

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Baráth Rozália tippje: „Én is hasonlóan csinálom, csak mikor forrón kiveszem a léből, akkor is megkenem zúzott fokhagymával és borssal, pirospaprikával, így jó fűszeres! Adok az epémnek, de nem eszem belőle sokat és így nincs baj ! 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

 1. Csereklye Károlyné szerint:

  Talán furcsa lesz, amit még hozzá szeretnék ehhez a témához tenni.
  Amikor még éltek a szüleim, minden évben disznót vágtunk. Disznó öléskor a tízórai abált, vagyis paprikás szalonna volt, amibe májat főztünk. Persze a májat csak a főzés vége előtt tettük bele. A vízbe són kívül más nem tettünk.
  Majd a szalonnát jól bekentünk fokhagymával és paprikával.
  A lényeg az volt, hogy az egészet jó forrón tálaltuk.
  A mai napig így csinálom, nálunk mindenki imádja. A lényeg, hogy jó forró legyen, ha várni kell a családra, akkor az edényt, amin tálalom forró víz fölé teszem.
  Csak a maradékot fogyasztjuk hidegen.

 2. kovacs valeria szerint:

  Igy igaz, de a viznek kicsit sosabbnak kel lennie mint a normal leveseknel hasznalunk sot. Igaz az abaleben nincs so, mert utolag soznak mindent, mar amibe kel. Ami nekem feltunt az irasban az a fokhagyma. Aki mar vagot disznot (es nem 1x) az tudja (velem egyutt), hogy nem kel az aba vizbe fokhagyma mert azt boven, kipreselve a meg forro szalonnakra kel kenni. Utana paprikazak (mindenhol) eppen ugy mint a fokhagymanal. Kiholes utan hutoben taroljak ( nem romlik meg ) csak be kel takarni jol foliaval, hogy mas ne kepjon szagot.