Sertéstokány hentes módra

Időnként jól esik a régen elfelejtett recepteket elővenni. A 80-as években a menzákon, sőt az éttermek étlapjain is rendszeres vendég volt a sertéstokány hentes módra. Aztán jól kiment a divatból, étteremben ritkán találkozunk vele, de otthon azért érdemes néha elkészíteni.

sertéstokány hentes módra

A tokány erdélyi eredetű. Különböző módon ízesített apró, vékony csíkokra vágott húsdarabok adják az alapját. Készíthető sertés-, marha-, vad- és baromfihúsból is. Három legnépszerűbb változata a borsos tokány, az erdélyi tokány és hentes módra készülő tokány. De borssal, gombával, füstölt szalonnával készítve, tejföllel ízesítve is mennyei.

Wolf Márta a hentestokányt ajánlotta figyelmünkbe. „Petrezselymes rizst készítettem mellé. Régi étel, régebben megtalálható volt az éttermek kínálatában.”

Sertéstokány hentes módra hozzávalói

  • 80 dkg sertéslapocka vagy karaj,
  • 1 üveg sűrített paradicsom,
  • 14 dkg ecetes uborka,
  • 25 dkg gépsonka,
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 1 dl étolaj,
  • finomliszt,
  • őrölt bors,
  • só.

Sertéstokány hentes módra elkészítése

  • a húst csíkokra vágjuk,
  • sóval-borssal elkevert lisztbe forgatjuk,
  • forró olajon hirtelen pirosra sütjük,
  • felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje,
  • megsózzuk,
  • lefedve puhára főzzük,
  • amíg készül a hús, felkockázzuk a szalonnát,
  • az uborkát és a sonkát csíkokra vágjuk,
  • kisütjük a szalonnát,
  • kiszedjük az edényből,
  • a szalonna zsír egy részén megpirítjuk a sonkát,
  • belerakjuk az uborkát és a kisült szalonnát is,
  • pár percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek,
  • a szalonna zsír másik részéhez hozzáadjuk a paradicsompürét,
  • gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg jó sötét színe nem lesz,
  • megszórjuk 2 evőkanál liszttel,
  • hozzáadjuk a megpuhult húst a levével együtt,
  • rottyantunk rajta egyet,
  • beleöntjük a sonkás-uborkás-szalonnás ragut,
  • összeforraljuk,
  • ha szükséges sóval, borssal ízesítjük.

Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük