Sertéstokány hentes módra

Időnként jól esik a régen elfelejtett recepteket elővenni. A 80-as években a menzákon, sőt az éttermek étlapjain is rendszeres vendég volt a sertéstokány hentes módra. Aztán jól kiment a divatból, étteremben ritkán találkozunk vele, de otthon azért érdemes néha elkészíteni.

 

sertéstokány hentes módra

A tokány erdélyi eredetű. Különböző módon ízesített apró, vékony csíkokra vágott húsdarabok adják az alapját. Készíthető sertés-, marha-, vad- és baromfihúsból is. Három legnépszerűbb változata a borsos tokány, az erdélyi tokány és hentes módra készülő tokány. De borssal, gombával, füstölt szalonnával készítve, tejföllel ízesítve is mennyei. 

Wolf Márta a hentestokányt ajánlotta figyelmünkbe. “Petrezselymes rizst készítettem mellé. Régi étel, régebben megtalálható volt az éttermek kínálatában.”

Sertéstokány hentes módra hozzávalói

  • 80 dkg sertéslapocka vagy karaj,
  • 1 üveg sűrített paradicsom,
  • 14 dkg ecetes uborka,
  • 25 dkg gépsonka,
  • 15 dkg húsos füstölt szalonna,
  • 1 dl étolaj,
  • finomliszt,
  • őrölt bors,
  • só.

Sertéstokány hentes módra elkészítése

  • a húst csíkokra vágjuk,
  • sóval-borssal elkevert lisztbe forgatjuk,
  • forró olajon hirtelen pirosra sütjük, 
  • felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje,
  • megsózzuk,
  • lefedve puhára főzzük,
  • amíg készül a hús, felkockázzuk a szalonnát,
  • az uborkát és a sonkát csíkokra vágjuk,
  • kisütjük a szalonnát,
  • kiszedjük az edényből,
  • a szalonna zsír egy részén megpirítjuk a sonkát,
  • belerakjuk az uborkát és a kisült szalonnát is,
  • pár percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek,
  • a szalonna zsír másik részéhez hozzáadjuk a paradicsompürét, 
  • gyakran kevergetve addig pirítjuk, amíg jó sötét színe nem lesz,
  • megszórjuk 2 evőkanál liszttel,
  • hozzáadjuk a megpuhult húst a levével együtt,
  • rottyantunk rajta egyet,
  • beleöntjük a sonkás-uborkás-szalonnás ragut, 
  • összeforraljuk,
  • ha szükséges sóval, borssal ízesítjük.

Nagyon köszönjük a receptet Wolf Mártának!

További hasonló ételek

  • 81
  •  
  • 100
  •  
  •  
  • 81
  •  
  • 100
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás