Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal

Tavasszal, amikor a hosszú tél után minden vitamintartalékunk lemerült és a tavaszi fáradtság nehezíti napjainkat, igazán jól jönnek a vitamindús, friss ízek. A tavaszi zöldségleves gazdagon önmagában is kitűnő választás, petrezselymes túrógombóccal tálalva igazi ízorgia.
tavaszi zöldségleves gazdagon
A magyar konyhában fontos szerepet töltenek be a levesek. A gyerekek és a fiatal felnőttek általában nem szeretik, főleg a zöldségleves  van az „utálom” ételek ranglistáján. Aztán, ahogy múlnak az évek, egyre fontosabb lesz a meleg, ízletes folyadék. Szerencsére a levesek gyorsan elkészíthetőek és különösen egy zöldséglevest mindig a saját ízlésünkre formálhatunk. A friss zöldségek elegye csodás vitamindús és laktató ételt eredményez.
Illésné Nagy Mária ajánlása: „Finom tavaszi leves gazdagon: friss, zsenge zöldségekkel készült. A sós, apró túrógombócokkal még ízletesebb lett és a petrezselyemzöldet sem sajnáltam belőle… 😋”

Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal hozzávalói 

  • 2 evőkanál zsiradék (olívaolaj/zsír),
  • 3 sárgarépa,
  • 2 fehérrépa,
  • 1 kisebb karalábé,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 30 dkg csiperke gomba,
  • 5 közepes újburgonya,
  • só, bors ízlés szerint,
  • 1 Maggi leves kocka (zöldség vagy húsleves),
  • nagy csipet őrölt kömény,
  • 3 szál petrezselyemzöld.

Túrógombóchoz:

  • 20 dkg túró,
  • 1 tojás,
  • 1 maréknyi liszt,
  • só,
  • fél csokor friss petrezselyemzöld.

Tavaszi zöldségleves gazdagon, petrezselymes túrógombóccal elkészítése 

  • a répákat megtisztítjuk,
  • tetszés szerint feldaraboljuk, szeleteljük, a
  • karalábét aprítjuk,
  • a vöröshagyma héját lehúzzuk,
  • egy edényben a zsiradékon pirítani kezdjük a feldarabolt zöldségeket (répák, karalábé, hagyma egészben),
  • sózzuk, borsozzuk,
  • hozzáadjuk a nagyobb kockákra vágott gombát,
  • kevergetjük, mehet hozzá a ledörzsölt héjú újburgonya,
  • engedjük fel vízzel,
  • tegyük bele a Maggi kockát, őrölt köményt,
  • főzzük addig amíg megpuhulnak a zöldségek,
  • amíg fő a leves elkészítjük a levesbetétet,
  • a túróhoz ütjük a tojást,
  • hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet,
  • sóval ízesítjük,
  • liszttel összekeverjük,
  • ha megfőttek a zöldségek,
  • apró gombócokat gömbölyítünk,
  • a gyöngyöző leveshez adjuk,
  • rövid ideig főzzük (lehet még vizet tenni hozzá),
  • a legvégén beleszórjuk a felaprított friss petrezselyemzöldet,
  • kóstoljunk, fűszerezzünk, ha szükséges,
  • forrón, azonnal tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok! 🥣🥄

Nagyon köszönjük a receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük