Gyökérkenyér receptje – pont olyan, mint a Lidl üzletekben

A gyökérkenyér receptje igazán jól jön a koronavírus-járvány miatti vészterhes időkben. Gyorsan és olcsón elkészíthető és pont olyan finom, mint a Lidl-ben kapható. Egyetlen egy hátránya, hogy élesztő kell hozzá, amihez most nem túl egyszerű hozzájutni.

Gyökérkenyér receptje

Gyökérkenyér receptje

Hajnalok hajnalán készült, tűzforrón vihette a munkába a férjem.. 😄 Első gyökér kenyér próbálkozásom. 🙂 – mutatta be a gyökérkenyerét Czirják Tímea.

Magam is imádom a gyökérkenyeret, amit a Lidl-ben ciabatta néven árulnak és hagyományos változata mellett olivával gazdagítva is elérhető. 

Gyökérkenyér hozzávalói

  • 50 dkg liszt (BL55),
  • 1,5 teáskanál só,
  • 3,5 dkg friss élesztő,
  • 4 dl víz,
  • 2 evőkanál olaj.

Gyökérkenyér elkészítése

  • a lisztet egy tálba szórjuk,
  • hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a sót,
  • az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk,
  • ezt is hozzáadjuk a liszthez,
  • majd belerakjuk az olajat is,
  • egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik,
  • lefedve hagyjuk kb. 10 órát állni, tehát ha este elkészítjük, reggel finom kenyret süthetünk,
  • a kelési idő alatt a tészta megemelkedik, megtelik buborékkal és szinte folyóssá válik,
  • lisztezett felületre borítjuk, 
  • lisztes kézzel téglalap alakúra kilapítjuk,
  • két részre vágjuk,
  • szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük,
  • ha párszor megcsavarjuk a tésztát, még formásabb lesz a végeredmény, de ez el is maradhat,
  • sütőpapírral bélel tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel,
  • lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni,
  • a sütőt előmelegítjük 200 fokra,
  • egy tálkába vizet teszünk, ezt a sütő aljába tesszük a gőzképződéshez,
  • kb. 40 perc alatt készre sütjük, 
  • rácson hagyjuk kihűlni.

Nagyon köszönjük a receptet Czirják Tímeának!

További kenyér receptek

  • 702
  •  
  • 41
  •  
  •  
  • 702
  •  
  • 41
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + nyolc =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás