Gyökérkenyér receptje – pont olyan, mint a Lidl üzletekben

A Lidlis ropogós gyökérkenyér (ciabatta) receptje igazán egyszerű. Gyorsan és olcsón elkészíthető és pont olyan finom, mint a Lidl  üzletekben kapható. 10 órát kell hagyni keleszteni, így ha este bekeverjük, reggel frissen sült ciabattával kényeztethetjük a családot.

Gyökérkenyér receptje

Mi a ciabatta?

ciabatta vagy magyarul gyökérkenyér olasz péksütemény, fehér kenyér, amely akár magában, üresen fogyasztva is tökéletes ízélményt nyújt. A ciabatta szó jelentése papucs, nevét a kenyér hosszúkás, papucsra emlékeztető formája miatt kapta. Önmagába, vajjal, lekvárral is tökéletes, de jó szendvics alapanyag is.

A ciabatta búzalisztből, vízből, olívaolajból, élesztőből és sóból készül. 1982-ben Arnaldo Cavallari pék készítette először, hogy olasz alternatívát nyújtson az egyre népszerűbb francia baguette-re. A ciabatta alakja széles, lapos és hosszúkás.

A hagyományos kenyérrel ellentétben a gyökérkenyeret nem kell dagasztani és a tésztája is ragacsosabb lesz. A dagasztás hiánya miatt sokkal több kelesztési időre van szüksége, amit be kell tartani. A jó ciabatta héja ropogós, belseje levegős, lyukacsos, puha.

Az olaszok a paninit, ami egy pirított szendvicsfajta, gyakran készítik ciabatta kenyérből.

A ciabattába jól illik a zöldfűszer vagy az olívabogyó is.

Gyökérkenyér (ciabatta) receptje Lidl módra

Hajnalok hajnalán készült, tűzforrón vihette a munkába a férjem.. 😄 Első gyökér kenyér próbálkozásom. 🙂 – mutatta be a gyökérkenyerét Czirják Tímea.

Magam is imádom a gyökérkenyeret, amit a Lidl-ben ciabatta néven árulnak és hagyományos változata mellett olivával gazdagítva is elérhető.

Gyökérkenyér hozzávalói

  • 50 dkg liszt (BL55),
  • 1,5 teáskanál só,
  • 3,5 dkg friss élesztő,
  • 4 dl víz,
  • 2 evőkanál olaj.

Ciabatta elkészítése

  • a lisztet egy tálba szórjuk,
  • hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a sót,
  • az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk,
  • ezt is hozzáadjuk a liszthez,
  • majd belerakjuk az olajat is,
  • egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik,
  • lefedve hagyjuk kb. 10 órát állni, tehát ha este elkészítjük, reggel finom kenyret süthetünk,
  • a kelési idő alatt a tészta megemelkedik, megtelik buborékkal és szinte folyóssá válik,
  • lisztezett felületre borítjuk,
  • lisztes kézzel téglalap alakúra kilapítjuk,
  • két részre vágjuk,
  • szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük,
  • ha párszor megcsavarjuk a tésztát, még formásabb lesz a végeredmény, de ez el is maradhat,
  • sütőpapírral bélel tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel,
  • lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni,
  • a sütőt előmelegítjük 200 fokra,
  • egy tálkába vizet teszünk, ezt a sütő aljába tesszük a gőzképződéshez,
  • kb. 40 perc alatt készre sütjük,
  • rácson hagyjuk kihűlni.

Tipp: Az olívaolajos változathoz 10 – 12 szem olívabogyót aprítsunk fel és tegyük a tésztába az összeállításakor.

Nagyon köszönjük a receptet Czirják Tímeának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

4 hozzászólás

  1. Tímea szerint:

    Gluténmentes változata van?

    • Nagy Jucó szerint:

      Kedves Tímea!

      Köszönöm kérdésed, sajnos én nem tudok gluténmentes változatáról.
      Minden jót kívánok: Jucó

  2. Vigh Mária szerint:

    A 10 óra várakozás szobahőn történik?Köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük