Gyökérkenyér receptje – pont olyan, mint a Lidl üzletekben
A Lidlis ropogós gyökérkenyér (ciabatta) receptje igazán egyszerű. Gyorsan és olcsón elkészíthető és pont olyan finom, mint a Lidl üzletekben kapható. 10 órát kell hagyni keleszteni, így ha este bekeverjük, reggel frissen sült ciabattával kényeztethetjük a családot.
Mi a ciabatta?
A ciabatta vagy magyarul gyökérkenyér olasz péksütemény, fehér kenyér, amely akár magában, üresen fogyasztva is tökéletes ízélményt nyújt. A ciabatta szó jelentése papucs, nevét a kenyér hosszúkás, papucsra emlékeztető formája miatt kapta. Önmagába, vajjal, lekvárral is tökéletes, de jó szendvics alapanyag is.
A ciabatta búzalisztből, vízből, olívaolajból, élesztőből és sóból készül. 1982-ben Arnaldo Cavallari pék készítette először, hogy olasz alternatívát nyújtson az egyre népszerűbb francia baguette-re. A ciabatta alakja széles, lapos és hosszúkás.
A hagyományos kenyérrel ellentétben a gyökérkenyeret nem kell dagasztani és a tésztája is ragacsosabb lesz. A dagasztás hiánya miatt sokkal több kelesztési időre van szüksége, amit be kell tartani. A jó ciabatta héja ropogós, belseje levegős, lyukacsos, puha.
Az olaszok a paninit, ami egy pirított szendvicsfajta, gyakran készítik ciabatta kenyérből.
A ciabattába jól illik a zöldfűszer vagy az olívabogyó is.
Gyökérkenyér (ciabatta) receptje Lidl módra
Hajnalok hajnalán készült, tűzforrón vihette a munkába a férjem.. 😄 Első gyökér kenyér próbálkozásom. 🙂 – mutatta be a gyökérkenyerét Czirják Tímea.
Magam is imádom a gyökérkenyeret, amit a Lidl-ben ciabatta néven árulnak és hagyományos változata mellett olivával gazdagítva is elérhető.
Gyökérkenyér hozzávalói
- 50 dkg liszt (BL55),
- 1,5 teáskanál só,
- 3,5 dkg friss élesztő,
- 4 dl víz,
- 2 evőkanál olaj.
Ciabatta elkészítése
- a lisztet egy tálba szórjuk,
- hozzáadjuk és jól elkeverjük benne a sót,
- az élesztőt a vízbe morzsoljuk, kicsit elkavarjuk,
- ezt is hozzáadjuk a liszthez,
- majd belerakjuk az olajat is,
- egy fakanállal addig keverjük, míg a liszt mindenhol átnedvesedik,
- lefedve hagyjuk kb. 10 órát állni, tehát ha este elkészítjük, reggel finom kenyret süthetünk,
- a kelési idő alatt a tészta megemelkedik, megtelik buborékkal és szinte folyóssá válik,
- lisztezett felületre borítjuk,
- lisztes kézzel téglalap alakúra kilapítjuk,
- két részre vágjuk,
- szélesebb oldaláról kezdve feltekerjük,
- ha párszor megcsavarjuk a tésztát, még formásabb lesz a végeredmény, de ez el is maradhat,
- sütőpapírral bélel tepsibe fektetjük és meghintjük liszttel,
- lefedve hagyjuk még kb. 35-40 percet kelni,
- a sütőt előmelegítjük 200 fokra,
- egy tálkába vizet teszünk, ezt a sütő aljába tesszük a gőzképződéshez,
- kb. 40 perc alatt készre sütjük,
- rácson hagyjuk kihűlni.
Tipp: Az olívaolajos változathoz 10 – 12 szem olívabogyót aprítsunk fel és tegyük a tésztába az összeállításakor.
Nagyon köszönjük a receptet Czirják Tímeának!
Gluténmentes változata van?
Kedves Tímea!
Köszönöm kérdésed, sajnos én nem tudok gluténmentes változatáról.
Minden jót kívánok: Jucó
A 10 óra várakozás szobahőn történik?Köszönöm
Igen, szobahőmérsékleten kell pihentetni.