Pihe-puha sajtos stangli sütése házilag

A kívül ropogós, belül pihe-puha sajtos stangli nagyon jó választás, ha friss, finom péksüteménnyel kényeztetnénk a családot. Melegen önmagában vagy vajjal megkenve a legfinomabb, hidegen pedig nagyon jó szenndvics alap is lehet belőle. Egyszerűen elkészíthető, csupán néhány hozzávaló szükséges a recepthez. Bár a kelesztési idők miatt elkészítése sok időt vesz igénybe, de nem kell sokat foglalkozni vele, ezen idők alatt bármilyen más munkát is végezhetünk vagy akár tévézhetünk, olvashatunk, játszhatunk a gyerekekkel.

hat darab frissen sült stangli

Sajtos stangli receptje – 6 darabhoz

 A stnagli egy péksütemény fajta, hosszúkás, többnyire sós vagy sajtos, töltetlen tészta. Ahogy a sütemény, úgy a neve sem magyar, a bajor-osztrák stangl szó egészült ki egy „i” hanggal a könnyebb kiejthetőség kedvéért

Hozzávalók

Tésztához

  • 35 dkg liszt (nem kell kenyérliszt, simán jó a BL55),
  • 1,5 dkg friss élesztő.
  • 1 dl tej (szobahőmérsékletű),
  • 1 dl víz,
  • 2 kávéskanál só,
  • 1 kávéskanál cukor,
  • 2 evőkanál olaj,
  • 1 tojássárgája,

Tetejére

  • tetszsés szerinti fajtájú és mennyiségű reszelt sajt
  • tojássárgája a kenés,

Formázáshoz

  • egy kis olaj.

Elkészítése

  • az élesztőt belemorzsoljuk a langyos tejbe, amibe előzőleg a cukrot is beletettük, hagyjuk, hogy kb. 10 perc alatt felfusson,
  • a tészta többi hozzávalóját összekeverjük, ráöntjük az élesztőt és sim, fényes tésztát dagasztunk belőle, géppel, ez kb. 8-10 perc magas fokozaton
  • a tésztát kicsit kigöbölyítjük, beolajozzuk és letakarva egy órán át kelesztjük,
  • a tésztát olajjal vékonyan lekent felületre borítjuk, és kézzel kb 2 cm vastagra kilapítjuk (ne ijedj meg, hogy lágy a tészta, ne lisztezd és ne használj sodrófát, az olajozás segít bánni a tésztával, nem ragad annyira, mintha liszteznéd),
  • 6 darad cikkre oszjuk és feltekerjük,
  • sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk és további harminc percig kelesztjük,
  • a tojássárgát elkeverjük egy kis vízzel, ezzel megkenjük a stanglik tetejét,
  • megszórjuk a sajttal,
  • előmelegített sütőben 220 10 percig, majd 200 fokon további 5 percig sütjük,
  • rácsra tesszük és azon hagyjuk kihűlni.

Nagyon köszönjük a szuper receptet Várda Imréné Izukának!

Szendvicskrémek sajtos stanglihoz

Egy idő után a legjobb szendvics is unalmassá válik. Kivéve, ha van jó pár szendvicskrém receptünk, amelyeket váltogatva változtossá tehető az étrend. Olyan egyszerű és szuper szendvicskrém recepteket hoztam, amelyekből némi feltéttel és zöldséggel kiegészítve fenséges tízórai varázsolható.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük