Házi túrós batyu kaporral receptje

A házi túrós batyu sokkal finomabb, mint a boltokban vásárolható, csak nyomokban túrót tartalmazó péksütemény. Egyszerűen megunhatatlan, a kapros ízek kedvelői még egy kis kaporral is megbolondíthatják.

kapros túrós batyu

Házi túrós batyu hozzávalói

Tésztához

  • 1/2 l tej ,
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 csomag élesztő,
  • 2 tojássárgája,
  • 1 csomag vaníliás cukor,
  • 1 csipet só,
  • 5 dkg vaj,
  • 50 dkg liszt
  • cukor

Töltelékhez

  • 1/2 kg házi túró,
  • 15 dkg cukor (ízlés szerint),<
  • 1 db citrom reszelt héja és leve,
  • 2 csomag vaníliás cukor, 1 db tojás,
  • 1 csipet só,
  • 1 evőkanál finomra vágott kapor, az akár el is maradhat

A batyu elkészítése

  • a 1/2 l tejet megmelegítjük,
  • hozzáadunk 2 evőkanál cukrot,
  • elmorzsolunk benne 1 csomag élesztőt,
  • felfuttatjuk az élesztőt,
  • ezután hozzáadunk 2 db tojássárgáját, 1 csomag vaníliás cukrot, 1 csipet sót és 5 dkg vajat,
  • összedagasztjuk kb. 50 dkg liszttel (pontos liszt mennyiséget azért nem írok, mert minden liszt más),
  • a tésztát addig dagasztjuk, amíg az edény faláról le nem válik,
  • ekkor letakarjuk a tésztát és langyos helyen duplájára kelesztjük,
  • amíg kel a tészta, összeállítjuk a tölteléket,
  • összekeverjük a 1/2 kg házi túrót, a cukrot, 1 citrom reszelt héját és levét, 2 csomag vaníliás cukrot, a tojást, egy kicsi sót,
  • jól elkeverjük,
  • aki szereti a kapros és úgy szeretné készíteni, az itt keverheti hozzá az 1 evőkanál finomra vágott kaprot,
  • ha nem tudunk házi túrót szerezni, egy kis búzadarát tegyünk bele, hogy kicsit sűrítsük, ne legyen annyira lágy a töltelék,
  • ha a tészta megkelt, gyúródeszkán elnyújtjuk,
  • négyszögletesre daraboljuk,
  • megtöltjük a túró töltelékkel,
  • a végeket egymásra borítva hajtogatjuk,
  • tojással megkenjük,
  • nem árt ha fogpiszkálóval letűzzük, hogy sütés közben ne bomoljon szét,
  • előmelegített sütőben 180°C- on kb. 20-25 percig (pirosodásig) sütjük. 

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is.

Nagyon köszönöm Bagányné Irénkének a receptet!

+1 Tipp: A tetejét megszórhatjuk egy kis porcukorral.

Jó étvágyat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük