Így lesz eredményes a szobanövények öntözése

A szobanövények öntözése a növény gondozás sarkalatos pontja. Csodálatos szobanövényeink nem attól lesznek, hogy agyon öntözzük őket, sokkal fontosabb a szakértő és figyelmes gondoskodás. Minden növény más ápolást kíván. Minél tökéletesebben elégítjük ki a szobanövényeink igényeit, annál szebbek lesznek és annál ellenállóbbakká válnak a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. Télen az egyik legnagyobb kihívást a megfelelő öntözés jelenti. Túl sok vízzel végzetes károkat is okozhatunk növényeinkben. Tanácsaimat megfogadva a locsolás már biztosan nem fog fejfájást okozni.

Jól bevált vegyszermentes kártevőűző módszerek

Szobanövények öntözése: vegyük figyelembe az igényeiket

A vizet a növények a tápanyagok felvételre, szállítására, testük felépítésére és hőszabályozásra használják. Az optimális vízmennyiség biztosítása a növények ápolásának egyik legnehezebb feladata. A legtöbb növény pusztulását épp a helytelen locsolás, azon belül is a túlöntözés okozza. A pangó víztől a gyökerek könnyen kirohadnak.

Gyakran nem egyszerű megállapítani, hogy a növény kókadása mögött túlöntözés vagy épp vízhiány áll-e. Túlöntözésre kell gyanakodnunk, ha áporodott szagot érzünk a növény közelében vagy apró kártevők jelennek meg.

A növények származásának ismerete sokat segít a gondozásban. Az őshazájukban szárazsághoz szokott növények szobanövényként is kevesebb vízzel beérik. A növények a leveleikben is képesek tárolni a vizet. Általánosságban elmondható, hogy a húsos levelű növények kevésbé vízigényesek, mint a vékony levelűek. A pozsgások és kaktuszok az egyik legnagyobb túlélők, havi néhány csepp víz elegendő számukra.

fokföldi ibolya

Mikor és mennyit kell locsolni?

Nagy hiba, ha minden növénynek ugyanannyi vizet adunk. A szükséges vízmennyiség függ a növény igényeitől (származása, nagysága, stb), a környezeti tényezőktől (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) és az évszaktól is.

Fajtától és életkortól is függ, mennyi időt képes elviselni egy növény víz nélkül. A fiatal növények, a palánták akár egy napos vízhiányba is belepusztulhatnak. A nagy levelű, dús lombú és gyökerű növények gyorsabban kiszáradnak, mint a gyenge gyökérzetű, kis lombú növények, ugyanakkor ellenállóbbak, nagyobb a tűrőképességük. A magas páratartalmat igénylő növényeken nem segít a gyakori öntözés, hisz a két dolog nem ugyanaz.

Az otthonunk környezeti adottságait, csak mi az ott élők ismerjük. Ezzel egyetlen internetes cikk írója vagy virágbolti, kertészeti eladó sincs tisztában, így az olvasott vagy kapott jó tanácsokat nem szabad készpénznek venni. Azok csak is kiindulási alapként használhatók.

A meleg szobában, fűtőtest mellett található növények gyakoribb öntözést kívánnak, mint pl. egy hűvös télikertben növekvők. A forró nyári napokon szintén sokkal több vízre van szükségük a virágoknak, mert párologtatással hűtik testüket. A téli nyugalomba vonult növények alig igényelnek öntözést (bougainvillea, leander, stb).

Fontos tudni azt is, hogy míg az agyagcserép felszívja a felesleges vizet, a műanyagcserép nem képes erre. A földminősége is befolyásolja, milyen hamar szárad ki a föld. A tőzeges, lazább talaj hamarabb száraz lesz, mint a nehezebb típusú. És akkor ennyi bevezető után lássuk a trükköket, amit segítenek, hogy ne nyírd ki a növényeidet.

piros cattleya orchidea sárga középpel

4 fő szabály, amit tarts be a szobanövények öntözése során

  • semmiképp ne öntözzünk megszokásból, minden növény talaját vizsgáljuk meg egyenként és ez alapján döntsünk a vízmennyiségről, egy-két szélsőséges kivételtől eltekintve legjobb, ha akkor locsoljuk a növényt, ha a föld már porhanyós,
  • öntözésre mindig szobahőmérsékletű, lehetőleg lágy vizet használjunk, ha van lehetőségünk rá, akkor legjobb az esővíz, vagy a felforralás után ülepített víz,
  • kisebb a túlöntözés veszélye és egyenletesebb a vízfelvétel, ha az ültetőközeg a cserépalátétből a cserép alsó nyílásain veszi fel a vizet, ezért lehetőleg minden növényt alulról öntözzünk, öntözés után viszont öntsük ki a maradék vizet, sose álljon az alátétben,
  • ha kihagytunk egy öntözést és teljesen kiszáradt a földlabda, a növényt cserepestől állítsuk egy nagyobb edény vízbe pár percre, hogy jól felszívassuk.

További olvasnivalók a szobanövények gondozásához

A szobanövények olyan trópusi és szubtrópusi vidékekről származó növények változatai, melyeket lakásban, télikertben lehet tartani. Több ezer fajuk ismert, amik között vannak igazi ritkaságok is. Vannak köztük levelükkel díszítő és virágzó növények is. Mostani összefoglaló írásom célja, hogy bemutassam a legkedveltebb szobanövényeket fotókkal és ápolási tudnivalókkal. A szobanövények származása, jellemzése, igényei, gondozása, szaporítása és teleltetése egyaránt szóba kerül, hisz ez mind befolyásolja azt, hogy milyen szobanövény kerüljön a lakásba.

Egy sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyik akkor kel életre, amikor a többi téli nyugalmi időszakát éli. A télen virágzó szobanövények a hideg időszakban is megkövetelik a babusgatást, csak megfelelő gondozás mellett tartják meg bimbóikat és borulnak virágba. Összegyűjtöttem a legismertebb télen virágzó növényeket és gondozási tanácsaimmal segítem, hogy színes virágaikkal megtörjék a téli szürkeséget.

A hűvös, fagyos idő beköszöntével a kertben, erkélyen nyaraltatott szobanövények kinti ideje lejár. A növények a szabadban szépen fejlődtek, virágot hoztak, megerősödtek, télen pedig egy kis nyugalomra, pihenőre vágynak. Először is meg kell szokniuk a környezetváltozást, alkalmazkodniuk kell az új helyhez, az új körülményekhez. Segítek, hogy a szobanövények télen minél jobban viseljék a nyugalmi állapotot és felkészüljenek a tavaszi megújulásra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük