Erre vágynak a szobanövények télen

A hűvös, fagyos idő beköszöntével a kertben, erkélyen nyaraltatott szobanövények kinti ideje lejár. A növények a szabadban szépen fejlődtek, virágot hoztak, megerősödtek, télen pedig egy kis nyugalomra, pihenőre vágynak. Először is meg kell szokniuk a környezetváltozást, alkalmazkodniuk kell az új helyhez, az új körülményekhez. Segítek, hogy a szobanövények télen minél jobban viseljék a nyugalmi állapotot és felkészüljenek a tavaszi megújulásra.

szobanövények téli ápolása

Nyugalomra vágynak a szobanövények télen

A hidegen kívül a tél közeledtét a szobanövények részére a nappalok rövidülése és a megvilágítás gyengülése is jelzi. A szobanövény többsége ilyenkor nyugalmi időszakba kerül, életfolyamataik lelassulnak, növekedésük, fejlődésük leáll. A hűvös és fényhiányos időszakban kevesebbet párologtatnak, ezért kevesebb vízre és tápanyagra van szükségük.

Ha a növények télen is ugyanannyi vizet kapnának, mint nyáron, az pangó vízhez, majd a gyökerek rothadásához vezetne. A kaktuszokat és pozsgásakat elég havonta egyszer, kis mennyiséggel öntözni. A többi szobanövényt 8-10 naponta öntözzük szobahőmérsékletű vízzel. Jó ha lágy vizet (eső- vagy ülepített víz) használunk. Télen a tápoldatozást szüntessük be, kivétel ez alól a télen virágzó növények, mint pl. a karácsonyi kaktusz, orchidea vagy a mikulásvirág.

A nyáron virágzó szobanövények, kaktuszok, pozsgásak, mediterrán növények leginkább egy jól megvilágított, 7 – 10 °C téli kertben érzik jól magukat. Fűtött lakásban egy világos, fűtőtesttől távoli sarkot válasszunk a növények számára. Szellőztetéskor ügyeljünk rá, hogy a beáramló hideg levegő ne érje közvetlenül a növényeket.

Van még egy téli szobanövény gondozási teendő, amiről gyakran megfeledkezünk: a portalanítás. Azon túl, hogy a poros levelek látványra sem szépek, a porréteg a növények életműködését is gátolja. Portörlésre puha száraz rongyot vagy nedves szivacsot használjunk. 10-14 naponként érdemes száraz ronggyal áttörölni a leveleket. Aprólveleű növényekhez a porsöprű hazsnálata a legcélszerűbb.

Negyedévente érdemes letusolni a növényeket a fürdőkádban szobahőmérsékletű vízzel. A vízsugár elsősorban a leveleket és a hajtásokat érje, ne a földet.

A védett helyre költöztetés előtt érdemes alaposan átvizsgálni a növényeket és az esetleges kártevőket eltávolítani. Nappal, jó időben mossuk le a leveleket, hogy megszabadítsuk őket a szennyeződésektől.

Azok a növények, amik a téli időszakban kellően kipihenték magukat, nem növekedtek, csak vegetáltak, tavasszal a hosszabbodó nappalok és a meleg hatására gyönyörű, üde zöld hajtásokat és levélzetet hoznak. Május közepe táján, a fagyok elmúltával aztán kikerülhetnek a szabadba, élvezhetik a napsütést és újra teljes pompájukban tündökölhetnek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük