Szoba jukka, pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondozása

Az óriás pálmaliliom (Yucca elephantipes), másnéven jukka pálma, törzses jukka, vagy latin nevű írással egyszerűen csak yucca az egyik legmutatósabb és legigénytelenebb szobanövény. A felkopaszodott törzsön növő zöld levelek a fiatal növényen is jól mutatnak, a magas példányok önállóan is kitűnő díszei a szobának. Gondozása egyszerű, virágos helyen tartva évekig gyönyörködhetünk benne. Nézzük, miből áll a jukka gondozása!

Törzses jukka, óriás pálmaliliom

Pálmaliliom származása

A jukka (Yucca Elephantipes) az Agave félék családjába tartozik. Közép-Amerika, azon belül pedig Guatemala és Mexikó a hazája, ahol több faja is ismert.

További nevei: pálmaliliom, törzses jukka, jukka liliom, yucca.

A yuccának több változata is ismert hazánban is. Legismertebb és legtöbb helyen megtalálható a szobanövényként tartható Yucca Elephantipes, amit pálmaliliomnak is hívnak. A név azonban ne tévesszen meg senkit, hisz sem nem pálmáról, sem nem liliomról beszélünk, azoknak nem is rokana.

A díszkertekben egyre kedveltebb a télálló és nagyon fehér illatos virágokat hozó kerti jukka.

Szoba yucca jellemzése

Típus: szobanövény

Ismertetőjegyei: Magas törzset nevelő, idősen elágazó, levélüstökös fa. Töve idővel “elefánttalp” formájúvá válik. Sötét, kékeszöldes levelei lándzsásak, bőrszerűek. Gyakran 2 -3 tövet is ültetnek egy cserépben, aminek köszönhetően még mutatósabb és még jobban eladható lesz.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező

Magasság: 40 cm – 2 m

Virágzási idő: lakásban ritkán virágzik

Törzses jukka gondozása

Hely

A lakás legvilágosabb és legnaposabb helyére tegyük, ezzel biztosíthatjuk a hosszú élettartamát. Nyáron a kertben vagy a déli fekvésű erkélyen is állhat. Szoktatással a tűző napra s kitehető. Nagy dézsában gyorsan nő.

A túlöntözésre és a sötétre érzékeny, ha ezektől megóvjuk, sokáig a szoba dísze lehet.

Hőmérséklet

A pálmaliliom számára az átlagos hőmérséklet megfelelő, télen 5-10 fok lenne az ideális, de szobahőmérsékleten is tarthatjuk.

Páratartalom

Nem igényes a levegő páratartalmára, ezért szárazlevegőjű lakótelepi lakásban is jól érzi magát.

Vízigény, öntözés

Tavasztól őszig hetente többször öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Télen csak ritkán kapjon vizet, mert a ilyenkor pihanésre van szüksége és vastag szárában egyébként is képes vizet tárolni. Legtöbben épp a túlzott locsolással teszik tönkre jukka növényüket. Gondoljunk arra, hogy származása miatt szárazságtűrő.

Jukka teleltetése

Ha nyáron a szabad is tartottuk, télen fagymentes helyre kell menekíteni, mert nem fagytűrő. Télen is tegyük az ablakhoz minél közelebb, 10 fok körüli világos helyen tartható kevés öntözéssel. Ettől melegebb helyen, átlagos hőmérsékletű szobában is megmarad, de itt természetesen gyakoribb öntözést igényel.

Yucca szaporítása

A törzsdarabok feldarabolásával és fejdugványokkal is egyszerűen szapoírthatjuk.

Kártevői, betegségei

Betegségei nem igen ismertek és többnyire a kártevők is elkerülik. Pajzstetvek és molytetvek megjelenés esetén hatásosan használhatók a kártevő elleni házi szerek.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük