Szoba jukka, pálmaliliom (Yucca elephantipes) gondozása

Az óriás pálmaliliom (Yucca elephantipes), másnéven jukka pálma, törzses jukka, vagy latin nevű írással egyszerűen csak yucca az egyik legmutatósabb és legigénytelenebb szobanövény. A felkopaszodott törzsön növő zöld levelek a fiatal növényen is jól mutatnak, a magas példányok önállóan is kitűnő díszei a szobának. Gondozása egyszerű, virágos helyen tartva évekig gyönyörködhetünk benne. Nézzük, miből áll a jukka gondozása!

Törzses jukka, óriás pálmaliliom

Pálmaliliom (Yucca elephantipes) származása

Az óriás jukka (Yucca Elephantipes) az Agave félék családjába tartozik. Közép-Amerika, azon belül pedig Guatemala és Mexikó a hazája, ahol mintegy 30 faja ismert. A trópusokon szabadban nő, a kertek kedvelt növénye. Elsősorban harang alakú virágjáért tartják, de csak a tíz évesnél idősebb példányok virágoznak.

További nevei: óriás jukka, pálmaliliom, törzses jukka, jukka liliom, yucca.

Dél-Amerikából hajóval nagy mennyiségben szállítanak csupasz szárakat, amelyeket Európában üvegházakban ültetnek el. A szárak gyorsan meggyökeresednek, és levélrozettát nevelnek.

Legismertebb jukka fajták

A yuccának több változata is ismert hazánban is. Legismertebb és legtöbb helyen megtalálható a szobanövényként tartható Yucca Elephantipes, amit pálmaliliomnak is hívnak. A név azonban ne tévesszen meg senkit, hisz sem nem pálmáról, sem nem liliomról beszélünk, azoknak nem is rokana.

A nagyon magasra növő Yucca aloifolia törzse pikkelyes, felálló levelei pedig tűhegyesek.

A Yucca gloriosa törzse rövid, levelei pedig a másik fajtáknál szélesebbek.

A díszkertekben egyre kedveltebb a télálló és nagyon fehér illatos virágokat hozó kerti jukka.

Szoba jukka jellemzése

Típus: szobanövény

Ismertetőjegyei: Magas törzset nevelő, idősen elágazó, levélüstökös fa. Fás szárán egy vagy több dús, zöld pálmakorona fejlődik. Töve idővel „elefánttalp” formájúvá válik. Sötét, kékeszöldes levelei lándzsásak, bőrszerűek. Gyakran 2 -3 tövet is ültetnek egy cserépben, aminek köszönhetően még mutatósabb és még jobban eladható lesz.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem ehető, nem mérgező

Magasság: 40 cm – 2 m, évente kb. 15-20 centimétert nő

Virágzási idő: virága óriás gyöngyvirágra hasonlít, illata nincs, csak az idősebb növények hoznak virágot, de lakásban ritkán virágzik.

Törzses jukka gondozása

Hely

A lakás legvilágosabb és legnaposabb helyére tegyük, ezzel biztosíthatjuk a hosszú élettartamát. Nyáron a kertben vagy a déli fekvésű erkélyen is állhat. Szoktatással a tűző napra s kitehető. Nagy dézsában gyorsan nő.

A túlöntözésre és a sötétre érzékeny, ha ezektől megóvjuk, sokáig a szoba dísze lehet.

Hőmérséklet

A pálmaliliom számára az átlagos hőmérséklet megfelelő. Télen hűvösebbet igényel, 5-10 fok lenne az ideális, de szobahőmérsékleten is tarthatjuk.

Páratartalom

Nem igényes a levegő páratartalmára, ezért szárazlevegőjű lakótelepi lakásban is jól érzi magát.

Vízigény, öntözés, trágyázás

Tavasztól őszig hetente többször öntözzük, de a pangó vizet kerüljük. Télen csak ritkán kapjon vizet, mert a ilyenkor pihenésre van szüksége és vastag szárában egyébként is képes vizet tárolni. Legtöbben épp a túlzott locsolással teszik tönkre jukka növényüket. Gondoljunk arra, hogy származása miatt szárazságtűrő.

Az alététben soha ne álljon víz. Forró napokon permetezzük le vízzel, így a port is lemoshatjuk róla.

Áprilistól augusztus végéig háromhetente trágyázzuk.

Föld és átültetés

A fital növényt mindne évben ültessük át, az idősebbeket elég három évente is. Az átültetéshez használjunk magas, jó vízelvezetésű edényt és általános virágföldet. Kifeljett növény esetében elég, ha a föld felső rétegét kicseréljük.

Jukka teleltetése

Ha nyáron a szabad is tartottuk, télen fagymentes helyre kell menekíteni, mert nem fagytűrő. Télen is tegyük az ablakhoz minél közelebb, 10 fok körüli világos helyen tartható kevés öntözéssel. Ettől melegebb helyen, átlagos hőmérsékletű szobában is megmarad, de itt természetesen gyakoribb öntözést igényel.

A szoba száraz levegőjén legyengül, és elveszti ellenállóképességét a betegségekkel szemben.

Jukka szaporítása

Ha virágzik is valamikor a jukka, akkor sem nevel magokat, ugyanis eredetileg a beporzást egy éjszakai lepke, az úgynevezett jukkamoly végzi el. Mivel ez a lepkefajta nálunk nem honos, a jukkát a törzsdarabok feldarabolásával és fejdugványokkal szaporíthatjuk.

Szaporítás szárdarabból

A szárdarabokat (törzsdarabokat) vásárolhatunk is, de az idősebb növény szárát is feldarabolhatjuk  legalább 10 centiméteres részekre. Mielőtt a szárdarabok a földbe kerülnének, mártsuk be a vágási felületet hormonporba.

Homok és tőzeg egy-egy arányú keverékébe dugjuk bele a szárdarabokat úgy, hogy egy részük a föld felett legyen. Fedjük be eyg fedővel vagy fóliával, de úgy, hogy a szárakérintetlenek maradjanak. Naponta szellőztessük 5-10 percig, nehogy a szárdarabok elrothadhójanak.

A szaporításhoz meglehetősen magas, 27 °C körüli hőmérsékletre van szükség. Kb. három hét elteltével, amikor megjelennek az első levelek, vegyük le a fóliát és ültessük el őket.

Szaporítás hajtásról

Ha nem akarjuk feldarabolni a jukkánkat, próbálkozzunk hajtással. A szárdarabon fejlődött hajtást óvatosan törjük le és hagyjuk pár napig száradni. A pár nap elteltével ültessük el homok és tőzeg keverékével töltött ládába vagy cserépbe, majd ha gyökeret eresztett, ültessük át.

Yucca kártevői, betegségei

Betegségei nem igen ismertek és többnyire a kártevők is elkerülik. A barna rovarok a lelek alatt általában pajzstetvek. Pajzstetvek és molytetvek megjelenés esetén hatásosan használhatók a kártevő elleni házi szerek.

A leveleken látható szürke réteggombás megbetegedés jele. Ilyenkor kevesebbet öntözzük és trágyázzuk. Különösen az erősen nitrogéntartalmú trágyákat kerüljük. Változtassunk a fényviszonyokon és az elrendezésen is.

A sárga levelek fényhiányra utalnak. Tegyük világosabb helyre, és távolítsuk el a sárga leveleket.

Tippek jukka vásárlásához

Az egészséges növény masszívan áll a cserépben, levélrozettája pedig fejlett, levelei sötét zöldek. A foltos levelű yucca általában a gondatlan szállítás következménye. Ellenőrizzük, hogy nincsenek-a rajta kártevők.

Ha egészséges növényt vásárolunk, az több éven át szép és dús marad. Ennek egyik feltétele, hogy nyáron a szabadban legyen, télen pedig ne legyen túl száraz a lakás levegője.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük