Gesztenyés krémes – saját készítésű gesztenyemasszával is

Gesztenyés krémes az ősz kivételes ajándékából, a szelid gesztenyéből készül, amiből akár magunk is elkészíthetjük a finom habos sütemény alapjául szolgáló gesztenyemasszát. Ha ezt így túl macerásnak találjuk, készen vásárolt gesztenyemasszát is használhatunk a recepthez.

gesztenyés krémes

Gesztenyés krémes receptje

Saját készítésű gesztenyemasszát használtam ehhez a nagyon finom süteményhez. Igazi kincs, az ősz ajándéka: a szelíd gesztenye. A feldolgozása nem könnyű, de a belőle készített finomságok feledtetik az emberrel a fáradtságos munkát.
Gesztenyés krémest sütöttem, megunhatatlanul finom.
Jó szívvel ajánlom a receptet…akár diétás változatban elkészítve is tökéletes! 🙂 A receptet Web cukrászda oldalán találtam (Vass Lászlóné, Edit receptje).
Érdemes 1 éjszakán át hűteni, utána lesz az igazi….a legélvezetesebb 😉 – ajánlotta a kiváló receptet Illésné Nagy Mária.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 6 tojás,
  • 6 evőkanál cukor,
  • csipet só,
  • 1 dl olaj,
  • 6 evőkanál liszt,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 2 evőkanál kakaópor.

A krémhez:

  • 3 dl tej,
  • 1 csomag vaníliás pudingpor,
  • 50 dkg gesztenyepüré,
  • 20 dkg vaj,
  • 20 dkg nádcukor vagy kristálycukor,
  • 1 fiola rum aroma (vagy ízlés szerint rum).

A tetejére:

  • 5 dl habtejszín,
  • 2 tasak vaníliás cukor,
  • 2 tasak habfixáló,
  • kb. 5 dkg étcsokoládé, reszelve.

Elkészítése

  • A kimért lisztet, sütőport és a kakaóport összekeverjük.
  • Egy tálban, (robotgéppel magas fokozaton) a tojásokat a cukorral, sóval habosra keverjük.
  • A lisztes keveréket és az olajat 2 részletben hozzákeverjük.
  • Sütőpapíros (vagy kikent, lisztezett) tepsibe (24 x 38 cm) öntjük, elsimítjuk.
  • 180 fokos sütőben kb. 20 percig sütjük.
  • Hűlni hagyjuk.
  • A krémhez a pudingport összekeverjük a cukorral, a tejjel és sűrűre főzzük, kihűtjük.
  • A felengedett gesztenyemasszát a vajjal elkeverjük majd a kihűlt pudingot és a rumot hozzáadjuk, összekeverjük.
  • A kihűlt piskótára kenjük, elsimítjuk.
  • A tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval keményre verjük, a krém tetejére kenjük, étcsokit reszelünk rá. Zöldséghámozóval könnyen és egyszerűen tudunk forgácsokat készíteni.
  • Sokkal finomabb lesz a sütemény, ha néhány órát, esetleg egy éjszakán át hűlni hagyjuk.
    Tetszőleges formára vágjuk.

Nagyon finom sütemény! 😋
Jó sütögetést kívánok!

Nagyon köszönjük a kitűnő receptet Illésné Nagy Máriának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + 7 =