Zanót (Cytisus), rekettye, törpezanót, gondozása

A seprűzanót (Cytisus scoparius) vagy egyszerűen csak zanót bokrosan elterülő cserje, amely sárga vagy bíbor rózsaszín pillangós virágaival megszínesíti a tavaszi, kora nyári kerteket. Több fajtája létezik. A kerti dísznövény ágai adják az utóbbi évek kedvelt karácsonyi dekorációjának, a grincsfának az alapját. A zanót gondozása nem bonyolult, megfelelő körülmények biztosításával évekig örülhetünk szépségének.

zanót gondozása

Zanót (Cytisus) származása és jellemzése

A zanót, törpe zanót, rekettye (Cytisus, Chamaecytisus, Genista) Közép- és Dél-Amerikából származik, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik.

A zanótfélék nemzetsége igen nagy, legáltalánosabb és hazánkban is megtalálható fajtája a közönséges seprűzanót vagy seprőzanót (Cytisus/Sarothamnus scoparius). Magyarországon a nyugati országrész területeinek savanyú talajain őshonos, gyakran homokos, vagy köves termőhelyen él.

A seprűzanót vagy régiesen seprőzanót nevet annak köszönheti, hogy régen vesszőiből seprűt fontak.

A seprűzanót szürkés-zöld, hosszú vesszejű, évelő cserje. Levelei aprók, nyél nélküliek, tojásdad alakúak, és nagyrészük már virágzáskor lehull. Sárga, illatos virágai a vesszők teljes hosszában május-júniusban nyílnak.

Seprűzanót fajták

A seprűzanótnak létezik sárga, sárgásvörös, piros vagy rózsaszín virága.

A korai zanót (Cytisus x proecox) egy ívesen lecsüngő ágakkal rendelkező rokon, amelynek fajtától függően fehér, sárga vagy piros virágai már néhány héttel korábban nyílnak.

Ugyancsak a rokonság közé tartoznak az egyes szétterülő vagy kúszó növésű, sárga és fehér virágú törpecserjék, mint például a heverő zanót (C. decumbens) és a C. x kewensis. Szélesek, de csupán 20-60 cm magasak. Ugyanez vonatkozik a júniustól júliusig bíbor- vagy rózsaszínű, vörös virágokat hozó örökzöld bíboros törpezanótra (Chamaecytisus purpureus), ami a fenti fotón is látható.

A valódi rekettyék (Genista) között is találunk szépeket, alacsony növekedésű, többnyire aranysárga virágokkal rendelkező fajtákat. Ilyen például a kora nyáron virágzó lapickás rekettye (Genista lydia), illetve a későn és hosszan virágzó festő rekettye (G. tinctoria). Mindeegyik főként sziklakertbe és pusztaszerű kertekbe alkalmas.

Továbbiakban a nemesített zanót változatok jellemzői és gondozási igényeit ismertetem.

Ismertetőjegyei: lombhullató cserje, a vesszők sötétzöldek, bordásan ötszögletűek, levelei alul hármasan összetettek, a hajtás csúcsa felé többnyire egyszerűek.

Virágok: sárgák, bíbor rózsaszínűek vagy lilásak

Virágzási idő: áprilistól júliusig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mindegyik növényrész mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter

Habitus: bokros vagy elterőlő, akár 2 méter szélesre is megnő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Zanót gondozása

Napos helyet és savanyú talajt igényel. Meszes helyeken nem soká marad meg. Mérsékelten öntözzük, legyen jó vízátersztő a talaja. Kevésbé van szüksége tápanyag-utánptólásra. Gyérvirágzás esetén a hajtások egy részét erősen vágjuk vissza.

Ültetése

Márciusban vagy áprilisban ideális. A konténernövényeket is inkább tavasszal ültessük.

Teleltetése

Takarással szabadban is teleltethető, bár kissé fagyérzékeny, némely fajtája kifejezetten az.

Zanót metszése

Elvirágzás után egy fiatalító metszéssel bővebb virágzásra sarkallhatjuk. Felére vágjuk vissza a fiatalabb vesszőket. Az idős fás részeket ne vágjuk vissza, de a sérült, beteg ágaktól szabadítsuk meg.

Zanót szaporítása

Az alapfajokat magról szaporítják. A hibridek és a különböző fajták zölddugványai nyáron dugványozással gyökereztethetők. Nagyon rosszul tűrik az átültetést, ezért érdemes konténerbe ültetve nevelni.

Kártevők, betegségek

Levéltetvek, takácsatkák, gombás levél- és szárfoltok, lisztharmat és rozsda előfordulhat.

Zanót felhasználása

Csak dísznövényként használható, szélesebb cserepekbe és edényekbe ültetve és más évelőkkel társítva.is nagyon szépen mutat.

A seprűzanót levágott ágai az utóbbi években igen keresettek lettek, ugyanis ezek összekötésével készül az egyik legdivatosabb adventi, karácsonyi tartós dekoráció, a feldíszített grincsfa. Sőt egyre gyakrabban készítenek belőle tavaszváró, húsvéti dekorációt is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük