Zanót (Cytisus), rekettye, törpezanót, gondozása

A zanót (Cytisus) bokrosan elterülő cserje, amely sárga vagy bíbor rózsaszín pillangós virágaival megszínesíti a tavaszi, kora nyári kerteket. Több fajtája létezik. A kerti dísznövény ágai adják az utóbbi évek kedvelt karácsonyi dekorációjának, a grincsfának az alapját. A zanót gondozása nem bonyolult, megfelelő körülmények biztosításával évekig örülhetünk szépségének.

zanót gondozása

Zanót (Cytisus) származása és jellemzése

A zanót, törpe zanót, rekettye (Cytisus, Chamaecytisus, Genista) Közép- és Dél-Amerikából származik, a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozik.

A zanótfélék nemzetsége igen nagy, legáltalánosabb és hazánkban is megtalálható fajtája a közönséges seprűzanót vagy seprőzanót (Cytisus/Sarothamnus scoparius). Magyarországon a nyugati országrész területeinek savanyú talajain őshonos.

A seprűzanót vagy régiesen seprőzanót nevet annak köszönheti, hogy régen vesszőiből seprűt fontak.

A seprűzanót szürkés-zöld, hosszú vesszejű, évelő cserje. Levelei aprók, nyél nélküliek, tojásdad alakúak, és nagyrészük már virágzáskor lehull. Sárga, illatos virágai a vesszők teljes hosszában május-júniusban nyílnak.

Továbbiakban a nemesített zanót változatok jellemzői és gondozási igényeit ismertetem.

Ismertetőjegyei: lombhullató cserje, a vesszők sötétzöldek, bordásan ötszögletűek, levelei alul hármasan összetettek, a hajtás csúcsa felé többnyire egyszerűek.

Fajok/fajták: a rekettyék közül elterülő, illetve alacsony növekedésűek a zanót (Cytisus) fajok. A heverő zanót (Cytisus x decumbens) sárga, a Cytisus x kewensis fehéressárga virágú. A lapockás rekettye (Genista lydia) szintén sárga. A bokros növekedésű bíboros törpezanót (Chamaecytisus purpureus) – ami a fotón is látható – bíbor színű.

Virágok: sárgák, bíbor rózsaszínűek vagy lilásak

Virágzási idő: áprilistól júliusig

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 0,5 – 2 méter

Habitus: bokros vagy elterőlő, akár 2 méter szélesre is megnő

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Zanót gondozása

Napos helyet és savanyú talajt igényel. Meszes helyeken nem soká marad meg. Mérsékelten öntözzük, legyen jó vízátersztő a talaja. Kevésbé van szüksége tápanyag-utánptólásra. Gyérvirágzás esetén a hajtások egy részét erősen vágjuk vissza.

Teleltetése: takarással szabadban is teleltethető

Metszése: Elvirágzás után egy fiatalító metszéssel bővebb virágzásra sarkallhatjuk. Felére vágjuk vissza a fiatalabb vesszőket. Az idős fás részeket ne vágjuk vissza, de a sérült, beteg ágaktól szabadítsuk meg.

Zanót szaporítása

Az alapfajokat magról szaporítják. A hibridek és a különböző fajták zölddugványai nyáron dugványozással gyökereztethetők. Nagyon rosszul tűrik az átültetést, ezért érdemes konténerbe ültetve nevelni.

Felhasználása

Csak dísznövényként használható, szélesebb cserepekbe és edényekbe ültetve és más évelőkkel társítva.is nagyon szépen mutat.

A seprűzanót levágott ágai az utóbbi években igen keresettek lettek, ugyanis ezek összekötésével készül az egyik legdivatosabb adventi, karácsonyi tartós dekoráció, a feldíszített grincsfa. Sőt egyre gyakrabban készítenek belőle tavaszváró, húsvéti dekorációt is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük