A legismertebb bazsarózsa fajták és gondozásuk

A bazsarózsa (Paeonia) a kertészkedők nagy kedvence, ami elsősorban lenyűgöző virágaival és illatával varázsol el. Számos fajtája létezik, mindegyiknek megvan a maga egyedi varázsa. Ebben a blogbejegyzésben a legismertebb bazsarózsa fajtákat fogom bemutatni, és elárulom, hogyan kell gondozni őket, hogy évekig gyönyörködhessünk bennük.

piros bazsarózsa, pünkösdi rózsa

Népszerű bazsarózsa fajták

A legismertebb bazsarózsa fajták mindegyikéről írtam már egy külön bejegyzést, így most elsősorban általános gondozási tippeket mondok. Az egyes fajták fotójára kattintva eléred a részletes gondozási útmutatót.

Kínai vagy illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora)

Ez a legelterjedtebb bazsarózsa fajta, hatalmas, dús virágokkal, amelyek rózsaszín, fehér, piros, sárga vagy bordó színűek lehetnek. A virágzási ideje miatt ezt a fajtát szokták pünkösdi rózsának is hívni.

A májustól júniusig virágzó illatos bazsarózsa (Paeonia lactiflora) vagy ahogy a latin neve után egyre gyakrabban hívják, a peónia, lágyszárú évelő növény, ami a virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. A kerti bazsarózsa gondozása egyszerű, de ültetés után nagyon türelmesnek kell lenni az első virágok megjelenéséhez. Cserébe viszont hosszú életű, akár 100 évig is elél.

Keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia)

Ez a törpe bazsarózsa fajta ideális kisebb kertekbe, virágai aprók, de élénk színűek.

A keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) vagy közismertebb nevén a kaporlevelű bazsarózsa természetben előforduló egyedei fokozottan védettek, de nemesített változatai megbízható helyről vásárolva a kiskertekben is tarthatók. Gondozása egyszerű, április végétől május közepéig hozza sötétpiros virágait.

Japán bazsarózsa (Paeonia japonica)

Ez a fajta később virágzik, mint a kínai bazsarózsa, és finom illatú, rózsaszín, fehér vagy piros virágokat hoz.

Fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa)

A fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) vagy fásszárú bazsarózsa sokáig kivételes éke lehet a kertnek. Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek színe a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Tavaszi virágzása után fás ágrendszere és zöld levelei egészen őszig megmaradnak, így hónapokig díszít. A rendszeres öntözésben szinte ki is merül a gondozása.

Bánáti bazsarózsa (Paeonia banatica)

Bazsarózsa fajták gondozása

 • Ültetés: ősszel kell ültetni, napos, jól vízelvezető talajba.
 • Öntözés: rendszeres öntözést igényel, különösen az első évben.
 • Trágyázás: Tavasszal és ősszel trágyázza a bazsarózsákat egy kiegyensúlyozott műtrágyával.
 • Visszavágás: A bazsarózsákat nem kell visszavágni, de a virágzás után eltávolíthatja az elhervadt virágokat és a leveleket.
 • Kártevők és betegségek: A bazsarózsák általában nem szenvednek kártevőktől és betegségektől, de előfordulhat, hogy megtámadják őket a csigák, a meztelencsigák és a levéltetvek.

Tippek a bazsarózsa fajták virágzásának elősegítéséhez

 • Napos helyre ültessük.
 • Jól vízelvezető talajba kerüljön.
 • Rendszeresen öntözzük.
 • Tavasszal és ősszel trágyázzuk.
 • Az elhervadt virágokat és a leveleket távolítsuk el.
 • Védjük a csigáktól, meztelencsigáktól és levéltetvektől.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük