Keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) gondozása

A keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) vagy közismertebb nevén a kaporlevelű bazsarózsa természetben előforduló egyedei fokozottan védettek, de nemesített változatai megbízható helyről vásárolva a kiskertekben is tarthatók. Gondozása egyszerű, április végétől május közepéig hozza sötétpiros virágait.

egy szál keleti bazsarózsa, másnéven kaporlevelű bazsarózsa

Keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) származása

keleti bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) a Fekete-tenger környékén és a Balkán-félszigeten elterjedt bazsarózsafaj. A sztyeppék növénye, Magyarországon csak egyetlen helyen, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye egy háborítatlan, eldugott szegletében fedeztek fel pár példányt az utóbbi években.

Pont a ritkasága régén vált fokozottan védett növénnyé 2012-ben, eszmei értéke 250.000 Ft.

Érdekes, petrezselyemszerű levelei miatt angol nyelvterületen páfránylevelű bazsarózsának is nevezik, Magyarországon a kaporlevelű bazsarózsa név terjedt el.

Németországban és Angliában már a 16. század óta ismerik és termesztik. Nemesített változatai kaphatók a kereskedelemben.

Kaporlevelű bazsarózsa jellemzése

A keleti bazsarózsa 10–50 cm magasra növő, lányszárú, évelő növény. Bokros növésű, szárai egyenesek, szőrtelenek. Váltakozó állású levelei mélyen, szálasan szeldeltek, a levélkék. kb 1 mm szélesek. A kaporra emlékeztető levelei miatt kapta a kaporlevelű bazsarózsa nevet, bár amikor nem virágzik, leginkább a héricsre hasonlít.

A télen a föld feletti részei elpusztulnak, a föld alatti gumóival vészeli át a telet. A levélzet kihajtáskor bordós árnyalatú, mely csak később válik zöld színűvé. A megvastagodott gyökereiben tárolt szénhidrátoknak köszönhetően már április végén virágba borul.

A szárakon többnyire egy, ritkán két virág nyílik. A 7–8 cm átmérőjű, feltűnő, sötétpiros virágok 7-10 sziromból állnak. Az aranysárga porzók száma több tíz vagy akár száz is lehet.

Termése hólyagszerű, durván bársonyos felületű tüszőtermés, benne nagy, fénylően fekete magvakkal.

A növény minden része mérgező.

kaporlevelű bazsarózsa virágok és bimbók

Keleti bazsarózsa igényei és gondozása

A keleti bazsarózsa fényigényes, napos, széltől védett helyet kíván.

A jó vízáteresztő képességű, tápanyagokban gazdag, semleges kémhatású talajban érzi jól magát.

Közepes vízigényű, ezért hosszabb száraz időszakokban öntözést igényel. Akkor fejlődik a legszebben, ha sok éven át ugyanazon a helyen maradhat a kertben.

Keleti bazsarózsa szaporítása

Magvetéssel vagy tőosztással egyaránt szaporítható. Akárcsak az illatos pünkösdi rózsának vagy a fás bazsarózsának, ennek a szaporítása sok türelmet igényel, s gyakran sajnos sikertelen.

Kártevői, betegségei

A kártevőkkel, betegségekkel szemben jól ellenáll, nincs tipikus kártevője.

További bazsarószák gondozása

A májustól júniusig virágzó kerti bazsarózsa (Paeonia) vagy ahogy a latin neve után egyre gyakrabban hívják, a peónia, virágzási ideje miatt kapta a pünkösdi rózsa nevet. A színes, gyakran illatos növény frissessége, üdesége a lélek megújulását, a kert kiteljesedését jelképezi. Kedvelt kerti növény, de a Zengő oldalában vadon is pompázik egyik fajtája, az igen ritka és fokozottan védett bánáti bazsarózsa. A bazsarózsa gondozása egyszerű, de ültetés után nagyon türelmesnek kell lenni az első virágok megjelenéséhez.

A fás bazsarózsa (Paeonis suffruticosa) vagy fásszárú bazsarózsa sokáig kivételes éke lehet a kertnek. Májusban nyílnak vékony szirmokból álló, nagy kelyhű vagy gömbszerű virágai, melyek színe a hófehértől a sárgán át, a rózsaszín és a piros különböző árnyalatain keresztül a feketésbordóig terjed. Tavaszi virágzása után fás ágrendszere és zöld levelei egészen őszig megmaradnak, így hónapokig díszít. A rendszeres öntözésben szinte ki is merül a gondozása.


Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük