Nagyszerű természetes kerti szegély ötletek

A kertnek lelke van. Lelke, ami visszatükrözi építőjének, gondozójának minden gondolatát, érzéseit, hangulatát. Sinka Erika olvasónk Zöld Pagonyja teljes összhangról, harmóniáról árulkodik. Mindez több évtizedes tapasztalat, rengeteg tanulás és munka, sok kudarc és még több siker eredményeként alakult ki. Erika nagyszerű és legfőképp természetes kerti szegély ötletek sorát hozta, melyek mindegyike megvalósításért kiált.

természtes kerti szegély ötletek

Kerti szegély ötletek a Zöld Pagonyból

A kerti szegélyeket leginkább kerti utak, járdák, kisebb autóforgalmú felületek megtámasztására, határolására, lezárására hasznájuk. A szegélyek készülhetnek fából, természetes kövekből, térkövekból vagy akár arra alkalmas növényekből is.

A gyepet a virágágytól vagy egy kavicságytól elválasztó fix szegély jelentősen megkönnyíti a kerti munkát. Egyszerűbb és gyorsabb lesz a fűnyírás, s a gyep kevésbé vagy egyáltalán nem nő bele az ágyásba.

De ennyi bevezető után nézzük Erika kerti szegély ötleteit a Zöld Pagonyból!

„Újabb ötletemet, megoldásomat, kivitelezésemet szeretném megosztani Veletek! Mindannyiunk problémája, gondja szokott lenni, a különböző anyagok találkozásának esztétikus megoldása. Néhány megoldást mutatnék Nektek, ami a kertemben található.

A fű és közvetlenül a járda találkozása még nem jelent különösen nagy kihívást. Ollóval egyenletesen le lehet vágni és máris rendezett a benyomás, viszont ez sokszor unalmas, ezért érdemes néhány cseréppel, terrakotta dísztárggyal lazítani.

A fű és évelőágyás találkozása már komolyabb kihívást jelenthet. A kő és emelt ágyás találkozása hasonlóan problémás lehet. Ha meg már szintkülönbségek adódnak, akkor egyenesen lehetetlennek tűnik a megoldás!

A járda és fű találkozása, hogy ne legyen unalmas, néhány növénnyel, cseréppel fel lehet lazítani. Itt adta magát a lehetőség! A természet alakította nekem úgy, hogy a palástfű odatelepedett a járdaköz résébe, innen már adódott, hogy más növényt is tegyek mellé. A növénycsoport, nem tűnik, véletlenszerűnek!

természtes kerti szegély ötletek

Fű-járda, és fű-évelőágyás találkozása.

természtes kerti szegély ötletek

Ahhoz, hogy ez a szél így nézzen ki, tavasszal rendszeresen, hetente kell kordában tartani.

A bal oldalon található podagrafüvet csak zárt növényágyásba érdemes (szabad) ültetni, viszont lombjával remekül beépül a kanyargós ívbe.

természtes kerti szegély ötletek

Ezt a szélt is rendszeresen karban kell tartani, főleg tavasszal.

Erdei szamóca terjeszkedne, ha engedném, de könnyen kordában lehet tartani úgy, hogy még természetesnek tűnjön!

természtes kerti szegély ötletek

Magas ágyás, főleg ha kőből van, nehéz esztétikusan kialakítani. Ez akkor sikerül, ha engedjük, hogy a növények kedvükre nőhessenek, ráboruljanak, eltakarják a széleket!

Újabb problémás rész, amikor lépcsővel határolt szintkülönbség van! Érdemes a növénykialakítást úgy létrehozni, hogy sűrű legyen, befedje a legkisebb talajfelületet is + még a lépcsőre, járdára is ráboruljon! Igy észrevétlen a határvonal és természetes.

Egy-két görgetegkő elhelyezése is segíthet a probléma megoldásában.

Néha elég csak annyi, hogy hagyjuk a növényeket kedvükre növögetni.

természtes kerti szegély ötletek

Járda és növényágyás közötti akácfa tuskókat sem kell letisztítani. Néha egy-két növény szeretne megtelepedni a résekben!? Miért is ne?! Aztán majd Ők eldöntik, hogy jól érzik -e magukat.

ég természetesebb legyen a lépcső és részű találkozása a görgetegkő kevésnek bizonyult, ezért plusz cserepeseket helyeztem el. Ez egyébként a kamra bejárata.”

természtes kerti szegély ötletek

Nagyon köszönöm Erikának a képekkel illusztrált hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük