Botanikai tulipán, vadtulipán (Tulipa) gondozása

A legkorábban nyíló tulipán, a március közepétől virágba boruló apró szépség, a törpe botanikai tulipán vagy vadtulipán (Tulipa) egyre népszerűbb a magyar kiskertekben. Nem csoda, hisz ültethetjük cserépbe vagy balkonládába és színes vrágfejei nagyon jól mutatnak sziklakertben vagy virágágyásokban is. A korai virágzású botanikai tulipán gondozása nem tér el a magasabbra növő és később virágzó kerti tulipánok ápolásától. Érdemes beszerezni pár vadtulipán hagymát is, így akár két hónapig is gyönyörködhetünk a virágzó tulipánokban.

piros botanika tulipán bokor

Botanikai tulipán, vadtulipán jellemzése

A botanikai tulipánok vagy vadtulipánok közös jellemzője, nagyon aprók. Fajtától függően csupán 5-25 cm magasságig nőnek meg. Kisméretű virágjaik és hagymáik vannak, amik gyorsan szaporodnak és pár év alatt kis bokrokat alkotnak, egyre több virággal.

Széles, egyszínű zöld és kékes, barnás sávozású levelekkel rendelkező változatai is léteznek. A virágok színe a fehértől a sárgán, narancson, halvány lilán át egészen a pirosig terjednek. A virágok lehetnek egyszínűek vagy többszínűek is. Szimpla és többsoros szirmú, tömött virágfejű változatai egyaránt léteznek.

Botanikai tulipán gondozása

A nemesített tulipánokhoz hasonlóan a botanikai tulipánok is napos helyen érzik jól magukat. A kötött talajt nem kedvelik, jó vízáteresztő képességű, lazább talajban szépen fejlődnek és szebben virágoznak.

Cserépbe, balkonládába is ültethetjük, itt még fontosabb a vízelvezetés, mert a pangó víztől a hagymák könnyen kirodhatnak.

Elvirágzás után ne vágjuk le rögtön a leveleket, hagyjuk, hogy visszahúzodjanak, leszáradjanak. A leveleken keresztül gyűjti össze a következő évi virágzáshoz szükséges energiát a vadtulipán. A levelek idő előtti eltávolításával a következő év virágait kockáztatjuk.

sárga vadtulipán, botanikai tulipán

Vadtulipán ültetése

A vadtulipánokat is ősszel, szeptembertől november végéig, a fagyok előtt ültetjük. Az ültetés előtt lazítsuk fel a talajt és legalább 3-4 cm mélyre, a gyökerükkel lefelé rakjuk le a tulipánhagymákat. A hagymék közötti távolság a hagyma méretének a két-, háromszorosa legyen.

Bátran ültessük össze más korai hagymásokkal, például krókusszal, mini írisszel.

Botanikai tulipánhagymák felszedése

Pár éven belül szépen elszaporodnak a hagymák, ezért érdemes 4-5 évente kiszedni és szétültetni a hagymákat. Erre általában júniusban kerülhet sor, amikor már elszáradtak a levelek.

A kiásott hagymákat hűvös, száraz helyen tartsuk az őszi újraültetéséig.

Tipp: Érdemes ültetőkosarat beszerezni és azzal együtt ledugni a hagymákat, ezzel jelentősen megkönnyítjük a hagymák 4-5 évenkénti felszedését, valamint óvjuk a hagymákat a rágcsálóktól is.

Kártevők, betegségek

A vadtulipán annak is köszönheti népszerűségét, hogy nincsenek kártevői és betegségek is csak igen ritkán támadják meg.

A hagymás és gumós növények főként tavasszal tündökölnek, de különleges nyári és őszi virágzók is tartoznak ide. A kedvelt tavaszi hagymások mellett ide tartozik többek közt a kardvirág, a dália és az amarillisz is, hogy csak a legnépszerűbbeket említsem. A hagymás és gumós kisokosba összegyűjtöttem mindent, amit a hagymás és gumós virágokról tudni kell az ültetéstől a gondozáson át a teleltetésig és szaporításig. A legismertebb növények gondozását részletesen is bemutatom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük