Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) gondozása

A fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) könnyen gondozható szobanövény. Apró, illatos virágain túl díszesen erezett levelei is kedvelté teszik. A szakértő gondozást hosszan tartó virágzással hálálja meg. Így lesz sikeres az ékszerorchidea gondozása.

Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor)

Ékszerorchidea gondozása

A fekete ékszerorchideát (Ludisia discolor) bársonyorchideának is hívják utalva a szép bársonyos levelekre. A levelek sötétzöldek vagy bordóak, már majdnem feketék és bársonyos felületűek. Az ékszerorchidea elnevezést apró, illatos fehér virágai és díszes levelei miatt kapta. Hazája Délnyugat-Ázsia, ahol sűrű lombkoronák alatt, a sziklás patak partok mentén talajtakaróként él. Könnyen alkalmazkodik a szobai körülményekhez is. Még a sötétebb helyiségekben is megmarad, ahol a szobanövények többségének kevés lenne a fény.

Magasba nyúló virágszárain növő kicsi fehér virágait novembertől hozza, amelyek akár a 30 cm magasságot is elérhetik és egy hónapig díszítenek.

Világos, szórt fénnyel bevont vagy félárnyékos helyet kedvel. Sok fény mellett a levelei kifakulnak, közvetlen napsütés hatására pedig megégnek. Szereti a meleget, télen is legalább 13°C-t biztosítsunk számára. Páraigényes, érdemes időnként besprizelni vagy kavicsokkal teli tárcára helyezni úgy, hogy a gyökereket ne érje a víz. Imádja a vizet, de a pangó vizet nem tolerálja. Télen sem szereti, ha a földje kiszárad. Növekedési időszakban meghálálja a tápoldatozást. Orchidea tápoldatot használjunk.

2-3 évente elég átültetni. A többi orchidea fajjal ellentétben az általános szobanövény földbe is ültethetjük. Hajtásai könnyen törnek, ezért legyünk óvatosak az átültetéseknél.

Bárha letörnek, akkor rögtön szaporíthatjuk is. A hajtásokat jó vízáteresztő képességű földbe dugjuk be. Alulról, lehetőleg lágy vízzel (eső, forralás után ülepített) locsoljuk.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük