Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) gondozása

A fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor) könnyen gondozható szobanövény. Apró, illatos virágain túl díszesen erezett levelei is kedvelté teszik. A szakértő gondozást hosszan tartó virágzással hálálja meg. A folytatásban elmondom, hogy lesz sikeres az ékszerorchidea gondozása és szaporítása.

Fekete ékszerorchidea (Ludisia discolor)

Ékszerorchidea (Ludisia discolor) származása, jellemzése

A Ludisia az orchideák egyik nemzetsége, amelyről azt hitték, hogy csak egy fajból, a Ludisia discolor-ból áll, amelyet általában ékszerorchideának neveznek. 2013-ban a Fülöp-szigeteken azonban felfedeztek egy másik fajt, amit Ludisia ravanii-t n írtak le.

A Ludisia discolor Dél- Kínában, Északkelet – Indiában, Thaiföldön, Vietnamban, a Fülöp-szigeteken, Malajziában, Indonéziában és Mianmarban őshonos, és gyakran termesztik.

Az ékszerorchidea szárazföldi orchidea, természetes környezetükben az erdő talaján nőnek, sziklás patak partok mentén talajtakaróként él. Lombozatuk gyakran bársonyosan mély barna színűek, vörös erekkel, amelyek párhuzamosan futnak a levél közepével.

A fekete ékszerorchideát (Ludisia discolor) bársonyorchideának is hívják utalva a szép bársonyos levelekre. A levelek sötétzöldek vagy bordóak, már majdnem feketék és bársonyos felületűek.

Magasba nyúló virágszárain növő kicsi fehér virágait novembertől hozza, amelyek akár a 30 cm magasságot is elérhetik és egy hónapig díszítenek.

Az ékszerorchidea elnevezést apró, illatos fehér virágai és díszes levelei miatt kapta.

Ékszerorchidea igényei, gondozása

Magas páratartalomra és meleg hőmérsékletre van szüksége alacsony és közepes megvilágítás mellett. Az ékszerorchidea könnyen alkalmazkodik a szobai körülményekhez is. Még a sötétebb helyiségekben is megmarad, ahol a szobanövények többségének kevés lenne a fény.

Világos, szórt fénnyel bevont vagy félárnyékos helyet kedvel. Sok fény mellett a levelei kifakulnak, közvetlen napsütés hatására pedig megégnek. Szereti a meleget, télen is legalább 13° C-t biztosítsunk számára.

Páraigényes, ezért érdemes időnként besprizelni vagy kavicsokkal teli tárcára helyezni úgy, hogy a gyökereket ne érje a víz. Imádja a vizet, de a pangó vizet nem tolerálja. Télen sem szereti, ha a földje kiszárad. Növekedési időszakban meghálálja a tápoldatozást. Orchidea tápoldatot használjunk.

2-3 évente elég átültetni. A többi orchidea fajjal ellentétben az általános szobanövény földbe is ültethetjük. Hajtásai könnyen törnek, ezért legyünk óvatosak az átültetéseknél.

Szaporítása

Ha esetleg letörnek az ágak, akkor rögtön szaporíthatjuk is. A hajtásokat jó vízáteresztő képességű földbe dugjuk be. Alulról, lehetőleg lágy vízzel (eső, forralás után ülepített) locsoljuk. Viszonylag hamar meggyökeresedik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük