Kroton, csodacserje (Codiaeum variegatum) gondozása, szaporítása

A kroton (Codiaeum variegatum) vagy más néven csodacserje az egyik legszebb és leghálásabb levelével díszítő szobanövény. A megfelelő gondoskodást hosszú élete mellett apró virágaival is meghálálja. Nézzük, miből áll a kroton gondozása!

színpompás kroton, csodacserje, Codiaeum variegatum

Csodacserje származása, jellemzése

A kroton (Codiaeum variegatum) vagy magyarul csodacserje Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben öshonos. A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik. Carl Linnaeus írta le először 1753-ban. Indonéziában, Malajziában, Ausztráliában és a Csendes-óceán nyugati szigetein nyílt erdőkben és cserjésekben nő.

A trópusi, örökzöld, egylaki cserje akár 3 méter magasra nő. Nagy, vastag, bőrszerű, fényes örökzöld levelekkel rendelkezik. A váltakozva elhelyezkedő levelek 5 – 30 cm hosszúak és 2 – 8 cm szélesek.

A levéllemezek lehetnek például vonalzó-lándzsa alakúak, hosszúkásak, elliptikusak, lándzsa alakúak , tojásdad fordítottak, tojásdad lapát alakúak vagy hegedű alakúak. Fajtától függően különböző mintázatokban, zöld, sárga vagy lila színben pompáznak.

Az általában ősszel megjelenő virágzatok hossza 8 – 30 cm. A hím- és nővirágúak, külön virágzaton nőnek. A hímvirágok fehérek, öt kis szirmú, 20 – 30 porzós virágporral. A női virágok sárgásak, szirom nélküliek. Termése egy 9 mm átmérőjű kapszula, amely három magot tartalmaz. Vágáskor a szárak tejszerű nedvet eresztenek, mint sok Euphorbiaceae esetében.

A trópusi éghajlaton a krotonokat sövényként is tartják. Szabadban csak ott maradnak életben, ahol a téli hőmérséklet nem esik 10–13 °C alá. Hidegebb éghajlaton a növényeket üvegházakban vagy szobanövényként termesztik.

Kroton, mint szobanövény jellemzése

A kroton Magyarországon csak szobanövényként tartható, nem ültethető ki a kertbe, mert nem télálló.

Ismertetőjegyei: dúsan elágazó örökzöld cserje. Szépségét sűrő, szórt állású leveleinek rendkívüli alak- és színkombinációja adja. A levelek formája a keskenytől a tojásded alakúig terjedhet. A levelek széle lehet fodros, hullámos, karéjos vagy éppen sima.

A dekoratív színkavalkádja, a sötétzöldtől a harsány vörösig szinte minden meleg árnyalatot felvonultat a legkülönbözőbb formában és alakzatban.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, tejnedve allergiát válthat ki. A kérge, a gyökerei és a levelei is mérgezőek. A magvak fogyasztása végzetes lehet a gyermekek számára.

Magasság: kifejlett növény magassága 1 – 1,5 métert is elérheti

Habitus: bokros, lazán elágazik,

Cserépben nevelhető-e: igen, elsősorban szobanövényként tartjuk

Kroton virága: A színes, mutatós leveleihez képest a csodacserje virága jelentéktelennek mondható. Szobanövényként tartva ritkán virágzik, de a megfelelő gondoskodás mellett előfordulhat, hogy nyár végén fürtben megjelennek apró, jelentéktelen virágai.

virágzó kroton, csodacserje, Codiaeum variegatum

Csodacserje igényei

Fényigény: nagy a fényigénye, leveleinek jellegzetes színe csak erős fényben alakul ki.

Hőmérséklet: a meleget kedveli, télen se legyen 16 foknál hidegebb helyen.

Öntözés: tavsztól őszig tartsuk mérsékeleten nedvesen a földjét, havonta egyszer tápoldatotot is adjunk neki. Télen kevéssé locsoljuk.

Páratartalom: magasabb páratartalmú levegőt igényel, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit.

Kroton gondozása

Bár a szakirodalom szerint nehezen megtartható növény, nekem van egy több, mint harminc éves példányom. Szerintem az a titka, hogy nem babushatom túl. Lakótelepi lakásban van és permetezni sem szoktam. Igaz virágot is csak egy évben hozott, amikor világosabb helyre raktam. Nem is virágai okán, sokkal inkább a leveleinek színe és az igénytelensége miatt kedvelem igazán.

Eleinte kétévente, később ritkábban ültessük át kissé savanyú földkeverékbe.

Kroton szaporítása

Szaporítása hastásdugványokkal történhet. A levágott dugványt tegyük meleg vízbe, hogy ezzel megakadályozzuk a tejnedv kifolyását, ami a hajtás lankadását eredményezné. A kis dugványokat átlátszó üvegben, vízben, állandó magas hőmérsékleten (24–26°C) gyökereztessük. A gyökeres növényt óvatosan ültessük homokos, enyhén savanyú virágföldbe.

Kroton betegségei, kártevői

A legtöbb kroton felkopaszodását és halálát gondozási hiba és a nem megfelelő körülmények okozzák. Ha a csodacserje valamiért nem érzi túl jól magát a helyén, azonnal a levelei elszíneződésével vagy lehullajtásával válaszol. Leggyakoribb gond a meleg és a fény hiánya.

Érzékeny a huzatra, amire a levelek ledobásával reagál.

Túl száraz és meleg levegőn pajzstetvek és az atkák támadhatják meg, aminek jele a sárgafoltosodás és piros pöttyök megjelenése a növényen.

Figyelmeztetés: Tejnedve súlyos allergiás rohamot, ecémát okozhat, ezért gondozását, átültetését mindig kesztyűben végezzük.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük