A kroton (Codiaeum variegatum) gondozása

A kroton vagy más néven csodacserje az egyik legszebb és leghálásabb levelével díszítő szobanövényünk. A megfelelő gondoskodást apró virágaival is meghálálja. Nézzük, miből áll a kroton gondozása!

kroton gondozása

Származása: A kroton (Codiaeum variegatum) vagy magyarul csodacserje Dél-Ázsia, India és Indonézia esőerdeiben öshonos. A kutyatejfélék (Euphorbiaceae) családjába tartozik.

Ismertetőjegyei: dúsan elágazó örökzöld cserje. Szépségét sűrő, szórt állású leveleinek rendkívüli alak- és színkombinációja adja. A levelek formája a keskenytől a ttojásded alakúig terjedhet. A levelek széle lehet fodros, hullámos, karéjos vagy éppen sima.

A dekoratív színkavalkádja, a sötétzöldtől a harsány vörösig szinte minden meleg árnyalatot felvonultat a legkülönbözőbb formában és alakzatban.

Virágok: ritkán virágzik, de a megfelelő gondoskodás mellett előfordulhat, hogy nyár végén fürtben megjelennek apró, jelentéktelen virágai.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, tejnedve allergiát válthat ki

Magasság: kifejlett növény magassága 1 – 1,5 métert is elérheti

Habitus: bokros, lazán elágazik,

Cserépben nevelhető-e: igen, szobanövényként tartjuk

Kroton (csodacserje) gondozása

Fényigény: nagy a fényigénye, leveleinek jellegzetes színe csak erős fényben alakul ki.

Hőmérséklet: a meleget kedveli, télen se legyen 16 foknál hidegebb helyen.

Öntözés: tavsztól őszig tartsuk mérsékeleten nedvesen a földjét, havonta egyszer tápoldatotot is adjunk neki. Télen kevésé locsoljuk.

Páratartalom: magasabb páratartalmú levegőt igényes, ezért rendszeresen permetezzük a leveleit.

Gondozása: Bár a szakirodalom szerint nehezen megtartható növény, nekem van egy több, mint harminc éves példány. Szerintem az a titka, hogy nem babushatom túl. Lakótelepi lakásban van és permetezni sem szoktam. Igaz virágot is csak tavaly hozott először, amikor világosabb helyre raktam, de hát a leveleinek színe és az igénytelensége az, ami miatt kedvelem igazán.

Eleinte kétévente, később ritkábban ültessük át kissé savanyú földkeverékbe.

Szaporítása: hastásdugványokkal történhet

Köszönöm a megosztásokat!
  • 198
  • 10
  •  
  •  
  • 198
  •  
  • 10
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük