Vanda orchidea (pártáskosbor) gondozása, virágoztatása

Sokak szerint a vanda orchidea (pártáskosbor) az orchideák királynője. Különleges szépségük emeli ki őket a többi orchidea fajta közül. Drágaságuk és gondozásuk körüli tévhitek miatt sokan nem mernek beruházni egy vandára, pedig kis odafigyeléssel lakásban is könnyen tartható és virágoztatható. 

vanda orchidea

Vanda orchidea gondozása, virágoztatása

Származása, jellemzése

A Vanda félék családjában rengeteg gyönyörű virágú növényt találhatunk: Vanda, Ascocenda, Ascocentrum, Aerides, Renanthera, Rhynchostylis, Aranda, Mokara, Neofinetia és hibridjeik. 

A természetben a Ázsia trópusi erdeiben találkozhatunk vele, a Himalája nyugati nyúlványaitól Délkelet-Ázsia monszunvidékein át Új-Guineáig találhatók meg. A fák lombkoronájában élnek, hosszan lenyúló léggyökereikkel veszik fel az esővizet és a tápanyagot.

Levelei egy növényszárból párosával, általában egymással szemben két sorban állnak, virágaikat a levelek hónaljából hozzák.

Fény- és hőigénye

A vandák meleget, fényt és magas páratartalmat szerető növények. Szerencsére az üzletekben kapható hidridek nem túl kényesek. Általában ültető közeg nélkül tartjuk, gyökereik szabadon lógnak a levegőben.

Gyökereik pont annyira szeretik a vizet, mint a levegőt, ezeken kersztül mennek végbe az anyagcsere folyamatok. Pára igényük magas, 70% körüli már megfelelő.

Világos, napfényes, huzatmentes helyet biztosítsunk számára és magas páratartalmat. Ez utóbbit akár egy ultrahangos párásító berendezéssel is biztosíthatjuk.

Szereti a közvetlen napfényt, de az erős déli naptól óvjuk, mert levelei megéghetnek. Nappal 25-30 °C, éjjel 20-25 °C az ideális számára. 20 °C alatti tartós hőmérséklet lassítja a növekedést, a bimbók lehullásához és a növény megbetegedéséhez is vezethet.

Nyáron akár a kertben, egy fa ritkás lomja alatt is jól érzik magát.

Vanda orchidea öntözése

Mivel nincs ültető közege, ami a gyökerek körül nedvességet tartana, rendszeres öntözés szükséges. A gyökereket mindennap permetezzük, vagy 3-4 naponta áztatassuk be lágy vízbe.

Tápoldatozás

Növekedési időszakban hetente áztassuk a vandát enyhén tápoldatos vízben. Télen elég havonta egyszer tápozni.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük