Bíboros kosbor, a csodálatos magyar orchidea

Az orchideára többnyire úgy gondolunk, hogy távoli tájak szépsége, amit a nemesítéseknek köszönhetően szobanövényként tarthatunk. Pedig hazánk dombvidékes tájain húsz fajta orchideával, azaz kosbor fajjal találkozhatunk. A bíboros kosbor (Orchis purpurea) vagy más néven bíbor kosbor a vadon növő tavaszi virágok egyik leglátványosabb, legszebb képviselője.

Bíboros kosbor

Bíboros kosbor (Orchis purpurea)

A bíboros kosbor (Orchis purpurea vagy Orchis purpurella) vagy rövidebben bíbor kosbor a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozik.

A 30-60 cm magasra növő lágyszárú, évelő növény fényes, világoszöld levelei lándzsás alakúak, 6-20 cm hosszúak és 2-7 cm szélesek. Ovális vagy hengeres dús, tömött fürtös, bíborszínű virágait májusban hozza. A fürt, amit 25-200 virág alkot, széles nadrágú emberkére emlékeztet. Színe fehéres-rózsaszínes, rajta apró, sötétbíboros szőrpamacsos díszítésekkel. Ennek közsönheti nevét is.

A virágzást követően levele megsárgulnak és elhalnak. 

Termése 15-21 mm hosszú, 4-5,5 mm széles toktermés, amelyben átlagosan 7400 (4000-10300) apró mag fejlődik.

Magja majd egy évig csírázik és 6-7 évig csak a földalatti gumóját fejleszti, csak ezután jelennek a zöld hajtások a felszínen. Virágozni csak 13-15 éves korában kezd, de csak a növények 4-15%-a virágzik. Akár 50 évig is elél.

Európában honos. Az Alpokban nagy területen hiányzik, de maximum 2000 méteres magasságig fordul elő. Magyarországon az Alföld kivételével szinte mindhol előfordul. Elsősorban dombvidékeken és alacsony hegyvidékeken találkozhatunk vele.

A bíboros kosbor hazánkban 1982 óta védett, eszmei értéke 10 000 Ft.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük