Elvirágzott mikulásvirág gondozása, újravirágoztatása

A hiedelemmel ellentétben a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) nem egyszezonos növény, némi praktikával és szakszerű gondozással újravirágoztatható. Elárulom, mit tegyél, hogy az elvirágzott mikulásvirág újra erőre kapjon és karácsonykor ismét a szoba éke legyen.

elvirágzott mikulásvirág

Elvirágzott mikulásvirág gondozása

Sokan pánikba esnek, amikor az ünnepek után a mikulásvirág színes fellevelei kifakulnak és lehullanak. Pedig ez természetes jelenség. Ahogy egyetlen növénynek, úgy a mikulásvirágnak a virágai sem tartanak örökké. Így bele kell törődnünk abba, hogy a mikulásvirág is egy-két hónap alatt elvirágzik, ami nem csak az apróvirágok, hanem az azokat körülölelő színes fellevelek lehullásával is jár.

Minél ideálisabb helyen tartjuk a mikulásvirágot, annál tovább tart a virágzása. A lakások meleg és száraz levegője miatt nem csoda, hogy az ünnep után már kopaszodik és egyáltalán nem olyan szép, mint fénykorában volt.

Legtartósabb akkor lesz, ha huzatmentes, napfényes és 16-20 fokos helyet biztosítunk számára. A földje mindig legyen nedves, de ne álljon alatta a víz. Hetenkénti áztatásos locsolás pont megfelelő lehet. Szereti a párás környezetet, ahy meghálálja, ha naponta spriccelünk rá egy kis vizet.

Az elvirágzott mikulásvirág fokozatosan megszabadul az összes színes fellevelétől. Ettől ne ijedjünk meg.

Visszavágás és pihentetés

Ha már nincs semmi díszítőértéke, akkor a főhajtást az oldalelágazásig távolítsuk el, a hajtásokat pedig 15-20 cm-esre vágjuk vissza. Hűvös, sötét helyen, ritka öntözés mellett 1-2 hónapig pihentessük.

Mikulásvirág átültetése, nyári gondozása

A pihenő után ültessük át mikulásvirágot enyhén savanyú, 6,2 pH-jú, pl. Florasca B típusú virágföldbe. Mérsékelten öntözzük, és először három, majd két hetente tápoldatozzuk. Nyáron tűzőnaptól óvva a szabadban is tarthatjuk.

Nyáron a nagyra nőtt hajtások vízbe rakva meleg és világos helyen 4-5 héten belül meggyökereznek. Érdemes 2-3 hajtást ültetni egy cserépbe, hogy dúsabb növényünk legyen. Az anyanövényen elég 3-4 új hajtást hagyni, ennél több, úgy sem fog virágot hozni és színessé válni.

A mikulásvirág meghálálja a megfelelő gondoskodást és képes hosszú hónapokon át egészséges maradni, feldobva a lakás bármely pontját. A Stars for Europe (SfE) szakértői tudják, hogyan érjük el, hogy a mikulásvirágunk ragyogó maradjon, átvészelve a hideg időszakokat is – néhány tippet bevetbe, a mi növényeink is sokáig remek formában lehetnek! Az alábbi néhány egyszerű tanácsot megfogadva hónapokon át tündökölhetnek növényeink.

Újravirágoztatás

A Mexikóból származó mikulásvirág rövid nappalos növény. A virágképződéshez két hónapos, napi 12-14 sötétségre van szüksége. Szeptember végétől este 6-tól reggel 8-ig takarjuk le egy papírcsákóval vagy egy kartondobozzal. Ha a szabályokat betartottuk, december elejére már újra színesben pompázó növénynek örvendhetünk.

Figyelmeztetés: A mikulásvirág fehér tejnedve nagyon mérgező, ezért ha rácseppen kezünkre azonnal mossuk le.

Akinek sikerült a tavalyi mikulásvirágot életben tartania, annak már csupán egy kérdése és megoldandó feladata maradt: hogy lesz újra színes a mikulásvirág. Már is mondom a megoldást!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük