Elvirágzott mikulásvirág gondozása, újravirágoztatása

A hiedelemmel ellentétben a mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) nem egyszezonos növény, némi praktikával újravirágoztatható. Elárulom, mit tegyél, hogy az elvirágzott mikulásvirág újra erőre kapjon és karácsonykor ismét a szoba éke legyen.

elvirágzott mikulásvirág

Elvirágzott mikulásvirág gondozása

Sokan pánikba esnek, amikor az ünnepek után a mikulásvirág színes fellevelei kifakulnak és lehullanak. Egyetlen növénynek a virágai sem tartanak örökké, így bele kell törődnünk abba, hogy a mikulásvirág is egy-két hónap alatt elvirágzik.

Minél ideálisabb helyen tartjuk, annál tovább tart a virágzása. A lakások meleg és száraz levegője miatt nem csoda, hogy az ünnep után már kopaszodik és egyáltalán nem olyan szép, mint fénykorában volt.

Legtartósabb akkor lesz, ha huzatmentes, napfényes és 16-20 fokos helyet biztosítunk számára. A földje mindig legyen nedves, de ne álljon alatta a víz. Hetenkénti áztatásos locsolás pont megfelelő lehet. Naponta spricceljünk rá egy kis vizet.

Az elvirágzott mikulásvirág fokozatosan megszabadul az összes színes felleveleitől. Ettől ne ijedjünk meg, a főhajtást az oldalelágazásig távolítsuk el, a hajtásokat pedig 15-20 cm-esre vágjuk vissza. Hűvös, sötét helyen, ritka öntözés mellett 1-2 hónapig pihentessük.

A pihenő után ültessük át enyhén savanyú, 6,2 pH-jú, pl. Florasca B típusú virágföldbe. Mérsékelten öntözzük, és először három, majd két hetente tápoldatozzuk. Nyáron tűzőnaptól óvva a szabadban is tarthatjuk.

Nyáron a nagyra nőtt hajtások vízbe rakva meleg és világos helyen 4-5 héten belül meggyökereznek. Érdemes 2-3 hajtást ültetni egy cserépbe, hogy dúsabb növényünk legyen. Az anyanövényen elég 3-4 új hajtást hagyni, ennél több, úgy sem fog virágot hozni és színessé válni.

A Mexikóból származó mikulásvirág rövid nappalos növény. A virágképződéshez két hónapos, napi 12-14 sötétségre van szüksége. Szeptember végétől este 6-tól reggel 8-ig takarjuk le egy papírcsákóval vagy egy kartondobozzal. Ha a szabályokat betartottuk, december elejére már újra színesben pompázó növénynek örvendhetünk.

Figyelmeztetés: A mikulásvirág fehér tejnedve nagyon mérgező, ezért ha rácseppen kezünkre azonnal mossuk le.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük