Teleltetési kisokos – növények téli gondozása

A teleltetés és növényeink téli gondozása egyre gyakrabban előtérbe kerül ahogy hűvösödik az idő. A balkonnövények teleltetésének kezdete azonban nem köthető egy fix dátumhoz. Azon túl, hogy az egyes növényfajták hidegtűrő képessége is eltérő, az időjárás is nagyban különbözhet két helyszínen és két egymás utáni évben is. A túl korai teleltetést megsínylik a növények, túl sokáig kint tartva pedig a hideg károsíthatja az érzékeny szépségeket. A továbbiakban elmondom, mi a tapasztalatom, mikor érdemes teleltető helyre menekíteni a balkon- és szobanövényeket és a leggyakoribb növényekhez részletes teleltetési tanácsot is adok.

télikertben való teleltetés

Teleltetési kisokos – növények téli gondozása

A növények teleltetésről rengeteg írtam már a blog 8 éve alatt. Ezeket képtelenség lenne egy bejegyzésbe mind leírni. Így ez a telelteési kisokos egy amolyan összegfoglaló lesz. Pár sorban felvázolom azt a témát, amiról részletesebben szólok. A részleteket azonban nem itt, hanem a képekre kattintva egy külön cikkben éred el.

Kezdjük az elején.

Mi az a teleltetés? Mikor kell bevinni a növényeket?

Az ősz egyik legnagyobb feladata a balkonnövények teleltetése. Legalábbis azoknak, akik szeretnék a nem fagytűrő növényeiket egyik évről a másikra megmenteni. Összeszedtem, hogy mi kell ahhoz, hogy szeretett növényeink sikeresen átvészeljék a hideg évszakot. 

A tél közeledtével egyre kevesebb időt töltünk a balkonokon. Ha jól válogattuk össze a növényeinket és nemcsak egynyáriak díszítettek tavasztól őszig, akkor némi növénygondozási feladat is vár ránk a téli hónapokban. Nézzük, miből áll a balkonnövények téli gondozása!

Hol teleltessük a növényeket? Mire jó a télikert?

A télikert sokak szemében csak egy üvegkalitka, pedig valójában sokkal több mint a növények téli menedékhelye. A télikerttel megnő a lakás alapterülete és olyan világos helyiséget kapunk, ami nagyszerű hangulatával egyedi életminőséget biztosít és a család minden tagjának fontos élettere lehet. Három okot hoztam, hogy meghozzam a kedvedet egy télikert kialakításához. 

Napjaink télikert trendjére főként a modern megoldások és formák jellemzők. A négy évszakos, zöld tartózkodási hely az utóbbi évtizedekben új elnevezést is kapott: lakótélikert. Pár héttel ezelőtt hosszasan ecseteltem a télikert hasznosságát, előnyeit. Ideje hát, hogy a télikert kialakítás szempontjait és a megvalósítás mikéntjét is körbejárjam egy kicsit. 

Cserépben teleletetés

A tél közelettével a balkonok szép lassan elnéptelenednek. A leanderekmuskátlik, murvafürtök és egyéb teleltetést igényő növények védett helyre kerülnek. Az évelőnövényeket pedig fel kell készítni arra, hogy kint átvészeljék a hideg évszakot. Olvasónk ez utóbbihoz ad segítséget, elárulja a cserépben teleltetés fortélyait.

A közelgő tél már igencsak csikorgatja fogait, itt az ideje a fagyérzékeny növények téli védelméről gondoskodni. Nem elég kedvenceink egy részét bemenekíteni a télikertbe vagy más fagymentes helyre, a szabadban maradókra is gondolni kell. A fagykár elleni védelem a kertben is fontos teendő, ha nem akarjuk, hogy kellemetlen meglepetések érjenek bennünket tavasszal. 

Legkedveltebb növények teleltetése

Muskátli teleltetés

A nyáron és kora ősszel virágpompát nyújtó muskátli (Pelargonium) nem fagyálló növény, ezért sokan egynyári növényként tekintenek rá. Pedig a muskátli teleltetése egyszerűen megoldható, sőt többféle módszer is kínálkozik rá. Ha van egy kis hűvös zugunk, bármelyik muskátli fajtát (álló-, futó-, félfutó, illatos, angol muskátli) érdemes megmenteni a következő évre. Az alábbi tanácsokkal pedig százszázalékos siker várható. Nézzük, milyen egyszerű az egyes muskátli fajták teleltetése!

A cserépben tartott és teleltetést igénylő növényeknél a legnagyobb gondot a helyhiány okozza. Viszonylag kevés ember engedheti meg magának, hogy télikertje legyen és főleg a társasházakban lakóknak sem garázs, sem pince, sem hűvös folyosó nem áll rendelkezésükre a fagyokat nem tűrő növények teleltetéséhez. Jó hír, hogy a legtöbb növénnyel ellentétben a muskátli teleltetés helytakarékosan, akár száraz teleltetéssel is megoldható. Rögtön két bevált megoldást is mutatok ehhez.

Díszcsalán teleltetés

Az egynyári virágok rövid életűek, de ezzel együtt tavasszal olcsón elérhetők. A fanatikus kertészkedők viszont szeretik ezeket a növényeket is átmenteni a következő évre. Gondoltad volna, hogy még az egynyáriként árult és olcsó díszcsalán teleltetése is egyszerű művelet? Olvasóink elárulják mennyire és hasznos tanácsokkal szolgálnak, hogy neked is sikerüljön.

Gumós begónia teleltetés

Gumós begónia teleltetése nem túl bonyolult. Legyen szó félálló vagy csüngő fajtáról, érdemes a fagyok előtt telelőhelyre menekíteni. Következő évben dús virágzással hálálja meg a gondoskodást.

Dália teleltetés

dália gondozás egyik sarkalatos pontja a teleltetés. A mi klímánkon nem maradhatnak a szabadföldben a növények, mert nem élnék túl a fagyokat. A gumókat ősszel fel kell szedni és tavaszig fagymentes helyen tárolni. Visky Katika olvasónk bevált praktikái a dáliagumók teleltetése és felszedése témában nyújtanak használható segítséget.

Murvafürt (Bougainvillea) teleltetése

A murvafürt (Bougainvillea) teleltetése egyre aktuáliasbb téma napjainkban. Az utóbbi évek egyik slágernövénye az erkélyen vagy a kertben is hosszan virágzik, a fagyokat viszont nem tűri. Teleltetése egyszerű. Sokakat megrémiszt, ha a pihenő időszakban lehullajtja a leveleit. De ettől nem kell megijedni, ez természetes jelenség.

Leander teleltetése

A leander teleltetése egy cseppet sem bonyolult. Ha fagymentes helyet biztosítunk számára, akkor télen nem kell túl sűrűn foglalkozni vele. A pihenő ideje alatt ugyanis nem kíván különösebb babusgatást. 

Szobanövények téli ápolása

A szobanövények téli ápolása épp úgy függ a növény fajtájától, mint az év többi szakában. Ahogy a többi növény is, a szobanövények is lelassulnak, pihennek egy kicsit a hideg hónapokban. Hiba lenne ugyanúgy gondozni azokat, mint a nyári napokban.  

Banán teleltetése

A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak téli kertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani. Hogy milyen egyéb gondozást igényel még, azt olvasónk árulja el, akinél évek óta terem a banán. 

Teleltetés utáni teendők

A gondos és okos kertész egyik fő erénye a türelem. Tisztában van a természet törvényeivel és tisztelve azokat nem harcol az elemekkel, mindent a maga idejében tesz. Nem dől be az első napsugarak csábításának és nem teszi ki ideje korán a még szunyókálásra vágyó leandereit és egyéb teleltetett növényeket ideje korán a szabadba. Tudja, mikor kerülhetnek a teleltetett növények a szabadba és nem sokkolja a növényeit a türelmetlenségével. Olvass tovább és legyél te is okos és türelmes kertész!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük